THY’de uçuşlardan istihdama ekonomik değil siyasi kararlar alındığını söyleyen Ayçin’e göre şimdi fatura çalışana, üstelik sendika eliyle ödetilecek. ‘Malum okullar var diye dünyanın her yerine olur olmaz uçuşlar kondu, uçak tipleri gereksinime göre değil vitrine göre seçildi, plansız bir istihdam politikası tercih edildi. Bunları söylediğimizde ‘şirketin büyümesini istemiyor’ diye şikâyet ettiler. Varılacak noktanın bu olacağı belliydi’ bu sözler Hava İş Sendikası eski başkanı Atilay Ayçin’e ait. Son dönemlerde gündeme gelen, zamları durdurma, uçaklardaki ikramları yeniden düzenleme adı altında bir dizi önlem alınan Türk Havayolları’nda (THY) yaşananları nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz sendikanın uzun süre başkanlığını yapan Atilay Ayçin, bu sonucun kaçınılmaz olduğunu, bunların adım adım yaşanacağını vaktinde şirket yönetimiyle de paylaştıklarını ancak kendilerini anlatamadıklarını dile getirdi.
İşçi de güçlü şirket ister
Çalışanların da en az patronlar ya da işverenler kadar şirketlerin yaşamasını ve büyümesini isteyeceklerini belirten Ayçin, THY’de daha önce de sorunlar yaşandığını hatta 11 Eylül faciası sonrası bir dizi havacılık şirketinin battığı dönemde, benzer sorunların yaşandığını hatırlatarak, “Ancak o dönem sendika, işverenin isteklerini tartışmadan yapmak yerine çözüm önerileri geliştirmişti. O dönem de 7 uçak yere indirildi. Hatta işveren krizi fırsata çevirmek istedi. 7 uçak için 2000 işçi atacağını söyledi. Biz de kafa kafaya verip, şunu önerdik: İşçi atmak yerine her ay üç gün az çalışılsın ve maaş 27 gün üzerinden verilsin. Üç ay sonra duruma yeniden bakalım… Üç sonra yönetim bize çiçekle geldi. Hatta jest olsun diye o üç günleri izin olarak çalışanlara verdiler. Sorun çözüldü. Ancak sendika şimdi, üyelerine hiç bir seçim hakkı tanımıyor, çözüm önerilerinizi yazın demiyor. Ayrıca, kabul gösterilecek özveriye karşılık işçi atılmayacağının da garantisi yok” dedi.
Sendika tarafından dağıtılan anketlerde üyelerin seçme ya da kendi çözüm önerilerini yazma olanaklarının olmadığını belirten Ayçin, anket formlarının işveren elinde fişleme ve işten atma vesikasına döneceği uyarısında bulundu.
Sonuç kaçınılmazdı
THY’nin ülkenin önemli şirketlerinden biri olduğunu ve bu hale gelmesini üzücü bulduğunu vurgulayan Atilay Ayçin, ancak sonucun ne yazık ki kaçınılmaz olduğunu da söyledi. Son 10-12 yıldır sadece Gülen okulları var diye hat konulan bölgeler olduğunu, istihmat politikasında ciddi bir plansızlık yaşandığını, hatta oturacak oda ve masa bulamayan personel için kurum çalışanlarının espriyle ‘koridor uzmanı’ ünvanı buldukları onlarca çalışanın işe yerleştirildiğini anlatarak, THY için bu sonucun kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Ya işçi çıkacak ya da zam yok
Hava-İş Sendikası dün yaptığı yazılı açıklamayla, işverenin THY’de çalışan üyelerine işten çıkarılmaya karşı 2017 yılı için maaş zammından feragat edilmesi önerisini iletti.
Sendika, ücret zammından feragat ederek işten çıkarılmaları önlemeyi düşündüklerini belirterek bu konuda bir anket düzenleneceğini ve çalışanların görüşleri alınarak kararın verileceğini açıkladı.
Hamdi Topçu hangi havayoluna danışman oldu?
Sendika tarafından üyelere dağıtılan duyuruda özetle şöyle, THY’de kriz ortamının var olduğu, 2016’da ciddi bir zarar oluştuğu ve şirketin 2017’yi de zor geçireceğinin beklendiği, işveren tarafından 25 dar gövde ve 7 geniş gövde uçağın hangarlara çekildiği bilgisinin verildiğini belirtilerek, “Ekip planlamanın hesaplarına göre ortalama bir dar gövde uçakta 24 kabin memuru ve 12 pilot, geniş gövde uçakta ise (330/340 uçaklarında) 60 kabin memuru ve 20 pilot çalışmaktadır. Buna göre 1000’den fazla kabin memurunun ve 500’e yakın pilotun işgücü fazlalığı oluştuğu bilgisi sendikamıza iletilmiştir. Bu kapsamda THY yönetimi ya toplu işçi çıkararak ya da ücretlere 2017 yılı için zam yapmayarak (sosyal yardım ve ücrete ilişkin tüm haklar dâhil) tasarruf sağlamak teklifiyle sendikamıza başvurmuştur” denildi.
Sosyal hak da yok
Ankette, işçilerin zor bir tercih olduğu ve her halükarda bir fedakârlıkta bulunacağı dile getirilerek, “Ya bir grup arkadaşımızın işsiz kalmasını göze alacağız ve teklifi doğrudan reddedeceğiz ya da 2017 yılı için ücret artışlarından feragat edeceğiz” önerisi yer aldı.
Öneriye göre, ikinci yıl zamlarından vazgeçilmesi halinde, sosyal haklara gelecek iyileştirmelerden de vazgeçilmesi gerekecek.(Cumhuriyet)
1 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Acaba malum havacilik haber sitesi bu haberi yayinlayacak mi? Sadece bundan anlayacağız ne kadar objektif olduklarini, calisanin mi yaninda olduklaŕini isverenin mi? Malum bir yazarın twitinde açıkça belirtiyor. Yazar çalışanın hakkını savunmalıdir.