Hava basıncı uçağın radomunda göçük oluşturabilir mi? 

Hava basıncı

Easyjet’e ait Airbus A320 Belgrad’a radomu çökmüş bir şekilde indi. Soruşturma raporu kazanın nasıl meydana geldiğini gösteriyor.

Bir uçak radomu çökmüş bir şekilde iniş yaptığında, genellikle üç olası açıklaması vardır.

Birincisi uçuş halindeki bir kuşla çarpışmadır. İkincisi bir drone ya da meteoroloji balonuyla çarpışma. Üçüncüsü ise şiddetli bir dolu fırtınasının içinden uçmaktır.

Airbus A320 de 13 Eylül 2019’da Belgrad’a radomu çökmüş bir şekilde iniş yaptı.

Uçağın durumu Nikola Tesla Havalimanı’ndaki yer personeli tarafından park pozisyonunda fark edildi. Easyjet uçağını inceleyen uzmanlar ne tüy ne de kan bulabildiler. Ayrıca o gün Cenevre’den Belgrad’a giden rotada fırtına olmadığı için dolu hasarına dair herhangi bir belirti de yoktu.

Peki ne oldu?

İlk olarak Aviation Herald on Incidents tarafından haberleştirilen Sırbistan kaza araştırma kurumu CINS’in kısa süre önce yayınlanan nihai raporu konuya ışık tutuyor. Rapora göre, hava durumu radarını ve diğer aletleri barındıran radom, Airbus A320 Hırvatistan üzerindeyken oluşan hava basıncına dayanamayarak 92 santimetre genişliğinde ezilmişti.

Airbus’ın radomu eskiden Easyjet Europe’a ait bir A320’ye aitti. Ancak bir arıza nedeniyle onarım için İngiltere’deki uzman bir şirkete gönderildi. Daha sonra Easyjet İsviçre’nin HB-JXO tescilli A320’sine monte edildi. Ve orada da sorun ikinci uçuşta ortaya çıktı.

Tüm paneller değiştirilmedi

Raporda, onarımın düzgün ve Airbus el kitabına (Bileşen Bakım Kılavuzu) uygun olarak gerçekleştirilmediği belirtiliyor. Şirketin radomdaki tüm petek panellerin değiştirildiğinden emin olmadığı belirtildi. CINS, “Onarımın amacı, hasarlı panellerin kalması ihtimalini ortadan kaldırmaktır” dedi.

©AirlineHaber.com

Exit mobile version