Kobe Üniversitesi’nden bilim insanları, uçaklarda kullanılan boyanın ağırlığını yüzde 10 oranında azaltabilen yeni bir teknoloji geliştirdi. Fujii Minoru ve Sugimoto Hiroshi’nin keşfettiği nanoküreler adlı neredeyse görünmez silikon kristalleri, ACS Applied Nano Matter dergisinde yayımlanan bir araştırmaya konu oldu. Bu nanokürelerin etkili saçılma özelliği, boya ağırlığını düşürürken yüzeyin canlı renklerle kaplanmasını sağlıyor.
Bu inovasyonun önemli avantajları arasında maliyet tasarrufu ve karbon emisyonlarının azaltılması bulunuyor. Uçağın ağırlığındaki azalma, daha az yakıt kullanımına ve dolayısıyla düşük işletme maliyetlerine yol açarken çevreye olan etkisini de minimize ediyor. Araştırmacılar, yapısal renklere odaklanarak pigment kullanımını azalttıkları için atmosfere salınan karbon miktarında belirgin bir düşüş öngörüyor.
Minoru ve Hiroshi’nin çalışması, nanoteknoloji alanında daha önce yapılan araştırmalara dayanıyor. Ekip, kristalin silikon nanoparçacıklarını destekleyici bir sıvı içinde tutan bir süspansiyon geliştirdi. Nanoküre bazlı boya, nanokristallerin boyutları değiştirildikçe renk tonlarını ayarlayabilme özelliğine sahip.