‘GÜVENLİ İNİŞ İÇİN DOĞRU OLANI YAPMIŞ’

Yolcusunun fenalaşması üzerine havada 7 saat 20 dakika tur atan THY uçağıyla ilgili konuşan eski pilotlar, pilotun güvenli iniş için bunu yapmak zorunda kaldığını söyledi
THY’nin İstanbul-Montreal seferini yaparken, 16 yaşındaki bir yolcunun aniden fenalaşması ile Marmara Denizi üzerinde 7 saat 20 dakika tur atan THY uçağı tartışmalara neden oldu. Yakıt boşaltma sistemi bulunmadığı belirtilen Airbus A330-300 tipi yolcu uçağının, iniş ağırlığına ulaşması için İstanbul semalarında 7 saat 22 dakika tur atmasını değerlendiren uzmanlar ise pilotun güvenli iniş için bunu yapmak zorunda kaldığını söyledi.
‘Riskli durumlar belli’
Emekli Kaptan Pilot Mete Dane, yolcu uçaklarının belli bir iniş-kalkış ağırlıkları olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Boeing marka uçakların kalkış ağırlığı ortalama 77 ton, iniş ağırlıkları ise 64 ton civarındadır. Bu oranlar uçakların türlerine göre birkaç ton fark eder. Yolcu uçaklarının bu limitlerin üzerinde iniş veya kalkış yapmaları durumunda kaza riski doğabilir. Pilotun ‘hemen yakıtı boşaltayım’ deme şansı yok. Bu gibi durumlarda ancak yüksek motor devrine geçip, havada tur atarak yakıtı bitirebilirsiniz. Ancak ortada yangın veya motor arızası gibi bir durum varsa, uçağın iniş ağırlığına ulaşması beklenmeden acil iniş yaparsınız. Kaptan pilot hem 253 yolcunun, hem de uçuş personelinin güvenliğini düşünmek zorunda. Risk almanız gereken durumlar bellidir. Yolcu uçaklarında askeri uçaklardaki gibi yakıt atma sistemi bulunmaz. Pilot güvenli iniş için en doğru olanı yapmıştır.”
‘Başka neden olabilir’
Emekli Kaptan Pilot Gökten Gürel ise tartışma yaratan inişle ilgili şunları dile getirdi: “Dışarıdan bakıldığında havada saatlerce tur atması tuhaf gelebilir. Ancak ortada bilmediğimiz başka nedenler olabilir. Her uçakta yakıt boşaltma sistemi bulunmaz. Ancak motor arızası, yangın veya çok ciddi sorunlar olursa acil iniş riskleri alınabilir. Kaptan pilot mutlaka durum değerlendirmesi yapmıştır.”

Exit mobile version