Güney Sudan Malha’da New Way IL76 kargo uçağı düşürüldü

Güney Sudan Malha'da New Way IL76 kargo uçağı düşürüldü

Kırgızistan New Way Kargo şirketine ait EX-76011 tescil numaralı İlyuşin IL-76 kargo uçağı, Kırgızistan-Bişkek’ten Çad-Amdjarass’a muhtemelen 5 mürettebat ile yük uçuşu gerçekleştiriyordu.

Uçak Sudan’ın Kuzey Dafur kentindeki Malha’da RSF (Hızlı Destek Kuvvetleri) tarafından vurularak düşürüldü. RFS, Sudan ordusu tarafından kullanılan bir Antonov uçağını düşürdüklerine inanıyorlardı. Uçak yandı, kurtulan olmadı.

Sudan Çatışma Gözlemevi (Sudan’s Conflict Observatory), uçağın RSF için malzeme taşıdığını ve RSF tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü ve yaklaşık 04:00L (02:00Z) civarında Malha’da büyük bir çarpma krateri oluşturduğunu gösteren kanıtlar olduğunu bildirdi, uçak büyük ölçüde yandı.

Mürettebatta bir Kırgız teknisyen ve bir Rus mürettebat üyesi vardı (diğer 6 mürettebat henüz tanımlanmadı). Kuzey Dafur’un RSF birlikleri, Güney Dafur’da koordine edilen gizli gece uçuşlarından haberdar değildi, Kuzey Dafur’u bombalayan Sudan Ordusu savaş uçaklarını gözetliyorlardı.

Düşürülen uçağın kimliği henüz belirsiz, ancak kaza yerinde bulunan bir güvenlik kartı, uçağın Kırgızistan New Way Cargo’ya ait bir IL-76 olduğunu gösteriyor. Muhtemelen havayolunun uçakları için bir üs olarak işlettiği Birleşik Arap Emirlikleri Ras al Khaimah’dan havalanmış.

Yerel medya, kaza yerinde bulunan belgelere dayanarak uçağın Bişkek Manas Havaalanı’ndan ayrıldığını ve Amdjarass’a (Çad) gittiğini bildiriyor.

Exit mobile version