Güney Anadolu Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri yerlileştirme zirvesi Gaziantep’te yapılacak
Zirveyle bölge sanayicisinin savunma ve havacılık sanayisine, parça ve alt sistemleri konularında üretim yapabilmeleri, tedarik ve ihracat süreçlerine kazandırılması amaçlanıyor
Türk savunma havacılık ve uzay sanayinin, devletin stratejisi olarak kabul edilen yerlileşme ve millileşme sürecine, Güney Anadolu Bölgesi Kümelenmesine dahil 10 il olarak, katkı sağlamak amacıyla, Gaziantep’te Ortadoğu Fuar Merkezinde (OFM), 21-22 Mart 2017 tarihlerinde, “Güney Anadolu Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Yerlileştirme Zirvesi” gerçekleştirilecek.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ana desteğinde, Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği (TÜDEP) koordinasyon ve organizasyonunda gerçekleşecek zirve, beraberinde, ana yüklenici firmaların ürün ve alt sistem parçalarının da sergilendiği bir mini fuar çalışması ile yapılacak.
Sektörün ihtiyaç duyduğu ve ithalatını yaptığı ürünlerin bölge sanayicileri tarafından incelenmesi ve üretilme olanaklarının araştırılması amacıyla düzenlenen mini fuar sergisi ve zirvede, ilgili konuşmalar, doğrudan bilgilendirmeler ve sunumların yanı sıra sergi-panel-workshop yanında, sanayicilerinden, talep edenlerle ikili iş görüşmeleri ve tedarikçi altyapıyı geliştirme programları da yapılacak.
Programa katılacak olan, ASELSAN, TAI/TUSAŞ, ROKETSAN, THY Teknik, MKEK, TÜBİTAK SAGE, HAVELSAN, TEI, ASPİLSAN, İŞBİR Elektrik, ALP Havacılık, FNSS, NUROL, gibi savunma, havacılık ve uzay sanayinin önde gelen firma ve kurumları, Gaziantep ve kapsam dahilinde diğer illerdeki sanayicilerin üretimleri ile yerlileştirmek istedikleri ürünleri sergileyecek. Çalışmaya, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinden sanayicilerin de katılması planlanıyor. Ülkemizde, savunma, havacılık, uzay sistemleri ile Türk Hava Yollarının ve sivil uçakların yedek parça, sarf malzemesi gibi ihtiyaçları için her yıl halen, milyarlarca dolarlık ithalat yapılıyor. Bunun yanı sıra, stratejik sektörler olarak kabul edilen savunma ve uzay sanayiinin gerek askeri ve gerekse sivil havacılıkta halen daha yüzlerce milli proje, başlangıç ya da hazırlık aşamasında bulunuyor. Bu sektörlerde on binlerce farklı kalemde, milyonlarca adet teknolojik parça ve alt sistem tedarikine ihtiyaç duyuluyor. Hükumet hedefleri arasında yer alan, orta menzil yerli yolcu uçağı projesi için, asgari 5 binin üzerinde, yeni ve yerli tedarikçi firma gerekiyor.
Yapılacak bu çalışma ile Gaziantep ve diğer illerdeki bölge sanayicisinin savunma, havacılık konularında, bu projelerde çok daha etkin yer alabilmesi ve bunların tedarik süreçleri hakkında teknik olarak da, tedarik sistemleri işleyişi olarak da, detaylı bilgilendirilmelerinin yanı sıra sürece katılımları ve Güney Anadolu bölgesinin de, bir Ar-Ge, teknolojik cazibe ve üretim merkezine dönüşümü konusunda desteklenmesi amaçlanıyor.
Zirveyle ayrıca, Türk Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayinin, tasarım ve Ar-Ge’den üretim ve ihracata, milli ihtiyaçlarımızın yanında çağın ve teknolojinin gereklerine uygun, küresel pazarlarda rekabet edebilir seviyede, ileri teknoloji ve yüksek kaliteye odaklı, orijinal tasarım ve üretim yapabilen işletmelerin sayılarının artırılması da, ek bir kazanım unsuru olarak hedefleniyor.
Bütün çalışmalar neticesinde, gerek savunma sanayinin yerlileşmesi ve millileşmesi, gerekse havacılık ve uzay sistemlerinde, Güney Anadolu Bölgesinde, pozitif bir farkındalık oluşturulması da bekleniyor.