Havacılıkta yolcu- yük taşımacılığında kullanılan ticari uçakları, motorları ve helikopterleri satın almak için herkes üretici firmaların kapısını çalamaz. Bunun için öncelikle bilinen, tanınan ve finansal açıdan kesinlikle güçlü bir havacılık veya finans şirketi olunmalı.
Boeing ve Airbus gibi üreticilerden uçak almak üretim kapasitesine bağlı uzun vadeli bir süreç olduğu için, bu şirketler çok acil durumlarda bile her isteyene elbette ki uçak veremezler. Uçak motoru ve helikopterler üreten fabrikalar için de bu durum geçerlidir. Çünkü, üretim muhtemel müşterilerin verdiği siparişlere göre planlanmakta.
Dev havayolları uçak temininde filo planlamalarını öncelikle direkt üretici firmalardan temin etme yoluna gider veya diğer küçük şirketler gibi acil sezonluk ihtiyaçları karşılamak için bu işi yapan şirketlerin kapısını çalar. Sektörde bu işi yapan, eldeki uçakları dönemsel olarak kiraya veren veya gerektiğinde satan uçak yönetimi ile ilgili çok önemli şirketler vardır.
Uluslararası uçak kiralama şirketi diye bilinen ve finansal kiralamada kiraya verme işini yapan kişilere yani kiralayan kişilere veya şirketlere de İngilizce “Lessor” denilmekte.
Dünya üzerinde sayıları 30’a yakın önemli kiralama şirketi bulunuyor.
Bu şirketlerin birçoğu vergi kolaylığı sağlayan İrlanda’da, sayıları 17 olan vergi almayan ülkelerde ve denizaşırı adalarda bulunmakta olup, uçak kiralayanlara güven veren şirketlerdir.
Bu şirketler zaman zaman birbirlerini de satın alıp büyüme yolunu seçerler.
Örneğin, Dubai Aerospace Enterprise (DAE), bir süre önce rakiplerinden olan Nordic Aviation Capital’ı (NAC) satın aldığını duyurdu. İşte bu anlaşmayla DAE’in uçak sayısı yaklaşık 750’ye, portföy değeri de dünya çapında yedinci en büyük uçak yöneticisi olma konumuna ulaşmış oldu.
Dünyanın bu alanda en büyüğü 61.98 milyar USD’lik portföy değeriyle Aer Cap Holding N.V adlı şirkettir. Merkezi İrlanda’nın Başkenti Dublin’de olan bu şirketin kökleri 1970’lerde havacılık leasing sektörünün iki kurucusu olan Guinness Peat Aviation ve kısaca ILFC denilen International Lease Finance Corporation adlı şirketlere dayanır. (Havacılığın efsane ismi Macaristan doğumlu Steven Udvar Hazy kurdu.)
Bünyesinde bin 700’den fazla uçak, binden fazla uçak motoru ve 300’den fazla helikopter olan şirket, dünyanın en çok talep gören 392 uçağından oluşan cazip bir portföye de sahiptir.
Dünyanın en büyük 30 uçak yönetim şirketini tahmini portföy değerine göre şu şekilde sıralandırabiliriz.
- AerCap: 61.98 milyar USD,
- SMCB Aviation Capital: 30.68 milyar USD,
- Air Lease Corporation: 30.15 milyar USD,
- Avolon: 22.92 milyar USD,
- BBAM: 21.77 milyar USD,
- BOC Aviation: 19.50 milyar USD,
- DAE+NAC: 15.87 milyar USD,
- ICBC Financial Leasing: 15.01 milyar USD,
- Aviation Capital Group: 13.38 milyar USD,
- DAE Capital: 12.90 milyar USD,
- CDB Aviation: 12.26 milyar USD,
- Bocomm Leasing: 11.03 milyar USD,
- Carlyle Aviation Partners 9.10 milyar USD,
- Jackson Square Partners: 9.10 milyar USD,
- CALC: 6.99 milyar USD,
- CMB Financial Leasing: 6.94 milyar USD,
- ORIX Aviation: 6.92 milyar USD,
- Macquarie Air Financial: 6.50 milyar USD,
- Castlelake: 6.20 milyar USD,
- Avi Lease: 5.90 milyar USD,
- Aircastle: 5.60 milyar USD,
- AVIC International Leasing: 4.70 milyar USD,
- Altavair: 4.60 milyar USD,
- Aergo Capital: 4.37 milyar USD,
- Griffin Global Asset Management: 4.30 milyar USD,
- ALM Aircraft Leasing Management: 3.76 milyar USD,
- CCB Financial Leasing: 3.74 milyar USD,
- JP Lease Product and Service: 3.42 milyar USD,
- Tokyo Century: 3.01 milyar USD,
- Nordic Aviation Capital: 2.96 milyar USD.
Birçoğumuzun adını bilmediğimiz bu lessor denilen şirketler, sahip oldukları uçak sayısıyla da bir çok havayolu şirketinden daha fazla uçağa sahip.
İlk ondaki şirketler şöyle sıralanıyor.
- Aer Cap: 1.676 (İrlanda),
- SMBC: 761 (Japonya),
- Avolon: 583 (İrlanda),
- Air Lease Corporation : 575 (ABD),
- ICBC Bank (504) Çin,
- BOC Aviation: 463 (Singapur),
- BBAM: 452 (ABD),
- DAE :410 (BAE),
- Carlyle Aviation Partners:372 (ABD),
- Aviation Capital Group:370 (ABD)
Dünya havacılığı, üretici firmalar ve ünlü havayolu şirketleri kadar, bu şirketlerden de sorulur diyebiliriz.
Bu yarışta bir Türk şirketini de görmeyi çok arzu ederdik, ama milli havayolu şirketimiz THY, 500 uçağa yaklaşan dev filosuyla bu şirketlerin en hatırlı ve en itibarlı müşterisi olmayı başarıyor.
Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin gururudur.
Mutlu yarınlara Türkiye’m.
musaalioglu@gmail.com
————————————————————
Power Bank taşımaya sınırlama geldi. Bavuldaki şarj cihazı uçak düşürebilir!
Sosyal hayatımızda cep telefonlarının (Taşınabilir telefon) ne kadar önemli bir yeri olduğunu söylememe bilmem gerek var mı? Telefonumuzu evde unuttuğumuzda kendimizi eksik ve çıplak hissettiğimizi söylemek hiç de yanlış olmaz. Cep telefonlarının birçok işe yaradığı da önemli bir gerçek. İletişimin yanı sıra onları bir bilgisayar gibi kullanıp yazılarımızı yazıyoruz, fax cihazının yerine belge gönderiyoruz, fotoğraf makinesi olarak istediğimiz yerde istediğimiz fotoğrafı çekiyoruz.
Bankaya gitmeden, bankacılık işlerinin birçoğunu yapabiliyoruz. Borsayla bir işimiz varsa, her türlü alım satımı da onunla yapabiliyoruz. Aynı şekilde her türlü malı alıp satan bir dükkan görevi de görebiliyor bu akıllı telefonlar.
Bu kadar işi yapan cep telefonlarının bir kusuru var ki, en büyük derdimiz de işte bu. Bu telefonların pilleri elektrikle doluyor. Şarjı bittiğinde de bu cihazlar söylediğimiz bu işlerin birçoğunu ne yazık ki yapamıyor. Buna da bir çare bulunmuş ve adına power bank (güç bankası) denilen yedek pilleri devreye sokmuşlar. (Power Bank, hareket halindeyken elektronik cihazlarınızı şarj etmek için tasarlanmış taşınabilir bir şarj cihazıdır. İnce, cep boyutunda cihazlardan, daha büyük, daha yüksek kapasitelisine kadar değişen boyutlarda – akıllı telefonları, tabletleri, kulaklıkları, akıllı saatleri ve diğer mobil cihazları şarj etmek için kullanılabilirler.)
Birçok kişi yolculuklarda ve telefonlarını fazla kullanacakları zamanlarda bu yedek şarj cihazlarını yanlarında taşıyor. İşte sorun burada. Zaman zaman telefonların patlayıp yangın çıkardığına şahit oluyoruz. Şimdilerde buna bir de yedek şarj cihazlarının sık kullanılması nedeniyle patlayıp yangın çıkarmaları eklendi. Otobüs, tren ve vapurlarda meydana gelen bu tip patlamaların en tehlikelisi de uçak veya diğer hava araçlarındaki patlamalar ve yangınlar olsa gerek.
En son 21 Mart’ta, Hong Kong Havayolları’na ait bir uçakta el bagajlarının konulduğu baş üstü dolabında bir şarj cihazının alev alması nedeniyle uçak Fuzhou’ya acil iniş yapmak zorunda kaldı.
Bu olay üzerine Vietnam Havayolları ve Vietjet Air tarafından yayınlanan yeni düzenlemelere göre, check-in bagajlarında yani uçak altındaki bagaja verilen bavullarda power bank pillerin bulundurulması kesinlikle yasaklandı. Talimata göre, yolcular bunları el çantalarından çıkarmalı, yanlarında açık bir şekilde tutmalıdır. Daha da önemlisi uçuş boyunca uçağın USB bağlantı noktaları aracılığıyla bu gibi cihazları kullanmalarına veya şarj etmelerine izin verilmemeli. Yani sıra, her yolcu yanında en fazla iki adet şarj cihazı taşıyabilecek.
Singapur Havayolları da 1 Nisan’dan bu yana uçakta Power Bank’ların kullanımını da yasakladı. Buna benzer kısıtlamalar Thai Airways, AirAsia ve diğer bazı havayolları tarafından bir süreden beri uygulanmakta. Bu arada, Güney Koreli Air Busan da yolcuların bagajlarında bu pillerin taşımasını kesinlikle yasakladığını duyurdu.
Bu konuda açık uyarı ve kurallar olmadığı için bir çok havayolu şirketi Uluslarası Hava Taşıyıcıları Birliği’nin (IATA) yönergelerini takip etmektedir.
Uçak yolcuları da bu konuda tam bilgi sahibi olmadığı için, bavullarına şarj aletlerini koyarak yanlış bir iş yapıyor.
Üreticiler, bu konuda şöyle uyarıyor:
“Check-in yapılan yani alt bagaja verilen bavullarda Lityum-İyon pil içeren Power Bank’ları taşımanıza izin verilmez. Bu cihazlar sadece yanınıza aldığınız el bagajınızda saklanmalı ve kapasitesi de 100 Wh*’ı geçmemeli.
Power Bankı, metal nesnelerle birlikte cebinize veya çantanıza koymayın. Dikkatlı olup, kısa devre yapacağı için metal nesnelerle yakın bir şekilde yerleştirilmediğinden emin olmalısınız.
Herkese emniyetli uçuşlar diliyorum.