GÖKBEY helikopteri için tarihi imza: 100’den fazla tedarik. Türkiye’nin Yerli Üretimiyle Güçleniyor!

GÖKBEY helikopteri için tarihi imza: 100’den fazla tedarik. Türkiye'nin Yerli Üretimiyle Güçleniyor!

Türkiye’nin milli ve yerli üretimi olan GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri için teslimat dönemi başlıyor. Orta vadede, 100 adetten fazla GÖKBEY helikopterinin tedarik edilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, konuyla ilgili açıklamasında, ilk etapta 20 adet helikopterin tedarik edileceğini belirtti. Bu helikopterlerin Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi çeşitli kurumlara tahsis edileceği ifade edildi.

GÖKBEY Helikopteri, 2022 yılında imzalanan sözleşme kapsamında test faaliyetleri sonrasında Jandarma Genel Komutanlığına ilk teslimatın yapılacağını duyuruldu. Ayrıca, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile yürütülen sivil sertifikasyon faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından Sağlık Bakanlığına 3 adet ambulans helikopteri teslim edileceği belirtildi.

Önümüzdeki dönemde ise 112 adet GÖKBEY Helikopteri’nin tedarikine yönelik çalışmaların sürdürüleceği ve yurt dışına helikopter satışı için girişimlerin devam edeceği vurgulandı.

GÖKBEY Helikopteri, 6 ton toplam kalkış ağırlığına, 12 yolcu kapasitesine, 306 km/sa azami sürate ve 20.000ft servis tavanına sahip. Ayrıca, harici yakıt tankıyla 5+ saat havada kalabilme özelliğine sahip olan helikopter, güvenlik güçleri ve birçok kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı.

Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunan ABD üretimi UH-1 Helikopterlerinin emekli edilmesiyle GÖKBEY Helikopteri’nin önemi daha da artacak. Türkiye, yerli ve milli üretimi olan GÖKBEY Helikopteri ile savunma sanayisindeki gücünü bir kez daha ortaya koyuyor.

Exit mobile version