Kuşadası’nda 30 yıl önce denize düşen 6 kişilik sivil uçağın sualtı turizmine kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.
Turizme büyük katkı
Uçağın 2018 yılı turizm sezonunda sualtıseverlere hizmet vermesi yönündeki çalışmalara hız verilirken, sualtı fotoğrafçısı Ali Ethem Keskin, halen tek parça olan uçağın dalgıçların ilgisini çekeceğini söyledi. Uçağı görüntüleyen Keskin, “Rotası, modeli, ne taşıdığı ve nasıl düştüğü gibi bilgilere erişildiğinde hikayesi daha çok ilgi çekecek. Yurt dışında bu tür batıklardan bölge insanı çok faydalanır. Hem konaklama hem dalış turizmi için önemli bir kaynak. Suyun altındaki görüşün iyi ve derinliğin fazla olmaması, doğanın Kuşadası’na bir armağan verdiğini düşündürüyor. Değerlendirilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.
‘Her dalışta büyük heyecan’
Uçağı Cüneyt Çakın ile bulan dalış eğitmeni Tağmaç Saraçoğlu, yaptıkları her dalışta heyecan duyduklarını söyledi. Saraçoğlu, “Kuşadası Körfezi ile ilgili hep efsaneler duyardık. Uçağın düştüğünü görenler ya da görenlerden dinleyenler bizi hep meraka sürükledi. Uçağı bularak yeni bir hikayeye ve turizme doping etkisi yapacak bir değere kavuştuk. Ters dönmüş, tek parça ve zarar görmemiş olması uçağı daha da ilginç kılıyor. Hatta çevresinde balık kabuklular için güzel bir habitat bile oluşmuş. Sorularımıza cevap bulduktan ve uçak dalışa açıldıktan sonra Kuşadası’na büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Airbus 7 TIR ile getirilmişti
Öte yandan dünyanın en büyük uçak batığı Kuşadası’nda bulunuyor. Airbus A300 yolcu uçağı, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından haziran ayında batırılmıştı. Bölgenin turizmine katkı sağlaması için batırılan uçak 270 bin TL’ye alınmıştı. 54 metre uzunluğunda, 44 metre kanat genişliğindeki Airbus A300, Türkiye’ye 7 TIR ile getirilmişti. (milliyet.com.tr)