Gelişen teknolojiyle birlikte yeni ulaşım araçları ortaya çıkıyor. Bu araçların özelliği dijital, çevre dostu ve insan hayatını kolaylaştırabilir olmaları.
ENERJİNİN ÇEVRE DOSTU OLMASI SORUNLAR ARASINDA YER ALIYOR
Postacılar yaya veya bisiktle mektup dağıttıkları için iklim dostu. Ancak paketlerin dağıtımı için araçlara ihtiyaç var. Alman Posta İdaresi Deutsche Post ve Aachen Teknik Üniversitesi, yenilenebilir enerjiyle çalışan karbondioksit üretmenyen StreetScooters’ı geliştirdi. Geleceğin zorluklarından biri de elektrikli araçlarda kullanılan enerjinin de aynı zamanda iklim dostu kaynaklardan sağlanması.
UÇAN ARAÇLAR 480 KİLOMETRE HIZA ULAŞABİLECEK
Akıllı zihinlerden zekice bir fikir daha: Uber ve Airbus gibi bazı şirketler uçan araba modelleri geliştiriyor. Airbus’un bu roket benzeri uçan araba prototipi, 9 bin 150 metre irtifada yolcuyu saatte 480 kilometre hıza ulaşacak şekilde taşımak için tasarlanmış. Şarj etme ise Formula 1 araçlarının pit spotuna benzer şekilde. Kısa bir iniş ve ardından yine yolculuğa devam.
ŞEHİR İÇİ HAVALİMANLARI ÇOK KATLI OLACAK
Bauhaus Luftfahrt derneği bir havaalanı ve uçak konsepti geliştiriyor. Ce-liner adlı uçak, iki elektrikli motorla çalışacak ve aerodinamik olarak oldukça etkili C şekilindeki kanatlara sahip. Geleceğin şehir içi havalimanları ise çok katlı olacak. Ce-Liner’lar en üst kattan kalkış yaparken alt katlarda da şarj edilmek üzere park edilecek.
GELECEĞİN ARAÇLARINDA ARANAN ÖZELLİK: AKILLI MOBİLİTE
Kendi arabanız olmadan bir dünya hayal edebiliyor musunuz? Şimdiye kadar araba, refah ve bağımsızlığın bir sembolüydü. Ancak geleceğin sembolü akıllı mobilite olma yolunda. Uzmanlar birkaç yıl içerisinde otomobilin sadece hareket etme aracı olacağı, birkaç kullanıcı ile paylaşılacağı ve bir dizi mobilite formunun bir parçasını oluşturacağını öngörüyor.