Geçitkale Havaalanı ülke için çok önemli

Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Tolga Atakan, herhangi bir doğal afet veya benzeri bir durumda Ercan Havaalanı’nın bir yedeğinin olmasının birçok anlamda önemli ve gerekli olduğunu söyledi

“Elektrik hattının çekilmesi için proje hazırlandı”… Tolga Atakan, şu anda Geçitkale Havaalanı’nın kullanımı için engel teşkil eden elektrik hattının daha geriye çekileceğini, bunun için de bir proje hazırlandığını söyledi. Atakan, söz konusu projelendirmeyle ilgili gerekli miktarın 2018 bütçesine konulduğunu, bütçenin açılmasıyla beraber önce o engel teşkil eden hatların ötelenmesi işleminin yapılacağını belirtti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Geçitkale Havaalanı’nın şu anda atıl durumda durduğunu belirterek herhangi bir doğal afet veya benzeri durumda Ercan Havaalanı’nın yediğinin olmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Atakan, “Geçitkale Havaalanı, çürümeye, kaderine terk edilmiş durumda. Aslında ülkemiz için çok önemli bir değer ve o şekilde atılı durmasına sanırım hiç kimsenin içi el vermiyor” diyerek şu anda Geçitkale Havaalanı’nın kullanımı için engel teşkil eden elektrik hattının daha geriye çekileceğini, bunun için de bir proje hazırlandığını söyledi.
Söz konusu projelendirmeyle ilgili gerekli miktarın 2018 bütçesine konulduğunu ifade eden Atakan, bütçenin açılmasıyla beraber önce o engel teşkil eden hatların ötelenmesi işleminin yapılacağını belirtti.
Atakan, yeni Ercan Terminal Binası’yla ilgili işlerin olumlu gittiğini gözlemlediğini dile getirerek, “2019 yılının ikinci yarısında hatta bir tarih vermek gerekirse 15 Kasım 2019 Cumhuriyet Bayramımıza buranın açılışını yapmak için bir hedef koyduk” dedi.
Atakan, dün BRT’de Pembe Paşaoğluları’nın sunduğu “17. Saat” programa katılarak, Geçitkale Havaalanı ve Ercan Havaalanı hakkında açıklamalarda bulundu.
Atakan: Hiç kimsenin içi el vermez”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Geçitkale Havaalanı’nın ülke için önemine vurgu yaptı.
Atakan, ilerleyen günlerde herhangi bir doğal afet veya benzeri bir durumda, mevcut havaalanının bir yedeğinin olmasının birçok anlamda önemli ve birçok alanda da gerekli olduğuna dikkat çekti.
Geçitkale Havaalanı’nı atıl durumdan kurtaracak, bakımını ve idamesini sağlayabilecek bir yapının olması gerektiğini söyleyen Atakan, havaalanlarının yaşadıkça idamesi olan yapılar olduğunu ifade etti. Şu anda söz konusu havaalanının kullanımına elektrik hattının engel teşkil ettiğine dikkat çeken Atakan, “Bu elektrik hattının daha geriye çekilmesi ve engelin ortadan kaldırılmasıyla ilgili projelendirme yapıldı” dedi.
Atakan, bu projelendirmeyle ilgili gerekli mali kaynağın da 2018 bütçesine konulduğunu kaydederek bütçenin onaylanmasının ardından ilk işin söz konusu elektrik hatlarının ötelenmesi işleminin yapılacağını belirtti.
Geçitkale Havaalanı’nın işletilmesiyle ilgili sözleşme yapıldığını ve bu sözleşmeye sahip bir şirket bulunduğunu söyleyen Tolga Atakan, söz konusu şirketle görüşüp, havaalanıyla ilgili nasıl bir plan ve program içerisinde olduklarını görmek gerektiğini dile getirdi.
Atakan, “Bakanlık olarak bizim kendilerine yardım edebileceğimiz veya kendilerine destek olabileceğimiz konular varsa, bunları hayata geçireceğiz. Amacımız sözleşme şartları içerisinde Geçitkale Havaalanı’nın atılı durumdan kurtulup, yaşar ve aktif bir halde ülkemizin envanterinde yer almasıdır” dedi.
“Ercan Havaalanı’nda hukuka aykırılığa müsamaha etmeyeceğiz”
Yeni Ercan Terminal Binası ve ortaklarla ihale şartnamesinin çiğnendiği iddialarına da yanıt veren Bakan Atakan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın görev, yetki ve sorumluluklarının aslında bu projenin bir an önce tamamlanıp ülkemize, halkımıza ve bölgeye kazandırılması yönünde olduğuna dikkat çekti.
İhale şartnamesine uygunluk ve denetleme noktasında görev üstlendiklerini ifade eden Atakan, konuyla ilgili basında çıkan haberler üzerine, gerekli girişimleri başlattığını söyledi. İlgili şartnameyi ve sözleşmeyi aldığını belirten Atakan, eğer kendilerinin dahil olmalarını gerektiren bir durum varsa, hukuk ve hukuka uygunluk konusunda, gereğini yapacaklarını kaydetti.
Atakan, hukukçuların bakanlığın müdahale etmesi gereken bir aykırılık olup, olmadığını araştırdığını, şirket ortaklarının kendi arasında çözebileceği bir durumsa, bakanlığın müdahalesine gerek olmadığını söyledi.
“Karşı tarafa da yapacağımız çağrı bir an önce bu kavgayı bitirip, yapılacak işe konsantre olmalarıdır. Zira yeteri kadar vakit kaybedildi” diyen Atakan, bu yapının şu anda neredeyse 2 yıl gerisinde olduklarına dikkat çekti.
Bu güne kadar bu havaalanının bitmiş, hizmete açılmış veya hizmete açılmak üzere olması gerektiğini kaydeden Atakan, “Dolayısıyla bakanlık olarak bizim bu süreçte izleyeceğimiz yol, bir an önce bu havalimanının hizmete açılarak özelde ülkemize ve insanımıza, genelde de bütün bölgeye hizmet eder bir noktaya taşınması olacaktır. Fakat hukuka aykırı herhangi bir şeye de asla müsamaha etmeyeceğiz” dedi.
Geçtiğimiz çarşamba günü Ercan Havaalanı’na gittiğini söyleyen Atakan, durumu yerinde incelediğini, terminal inşaatını incelediğini belirtti. Genel anlamda işlerin şu anda olumlu gittiğini gözlemlediğini dile getiren Atakan, “2019 yılının ikinci yarısında hatta tarih vermek gerekirse 15 Kasım 2019 Cumhuriyet Bayramımıza buranın açılışını yapmak için bir hedef koyduk” dedi.
“28 tane T iznini iptal ettik”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, ülkemizde sürekli tartışma konusu olan “T” izinleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
Dün İzin Kurulu’nun toplandığını kaydeden Atakan, “Yanılmıyorsam 28 tane turistik T iznini iptal ettik” dedi.
2009 yılından beri klasik taksi izni verilmediğinin bilindiğini dile getiren Atakan, “Nüfus artışı, öğrenci ve turizm potansiyelindeki ilerlemeler, bu yöndeki ihtiyacı ortaya çıkardı” dedi.
Atakan, kaçak taşımacılığa bir an önce son verilmesi gerektiğini ifade ederek bu sektörden ekmek yiyen kişilerin içinde yer alabileceği bir yapıyı kurmak için çalışacaklarını belirtti.
Farklı yollarla, hak etmeden ‘T’ izni alanlar, bu izni alıp kullanmayanlar veya gitmemesi gereken güzergahı kullananların tespitine yönelik çok ciddi çalışma başlattıklarını ifade eden Atakan, üç haftadır ekiplerin geceli gündüzlü bu konuda çalıştığını söyledi. Atakan, “Ortaya çıkan her türlü suiistimal ve kural dışılığın gereği yapılacak” dedi.
Buna paralel olarak da genel anlamdaki taşımacılığın içinde bulunduğu sorunlar, yüz yüze olduğu problemlerle ilgili de sektör temsilcileriyle sürekli toplantılar yaptıklarına vurgu yapan Atakan, geçtiğimiz hafta içerisinde bazı sektör temsilcileriyle bir araya geldiklerini dile getirdi.
Önümüzdeki Pazartesi günü meclis çalışmaları sonrası yine bir grupla bir araya geleceklerini ifade eden Atakan,  bu bütçe maratonunun bitmesiyle beraber de bütün sektör temsilcilerinin katılacağı ortak bir çalıştay düzenleyeceklerini vurguladı.
Düzenleyecekleri çalıştayın bundan öncekiler gibi zaman öldürmek amaçlı yapılanlar gibi olmayacağını savunan Atakan, “Gerçek anlamda ortaya bir sonuç çıkarabileceğimiz bir çalıştay ortaya koyup bunu yine bakanlığımızın hayata geçirmekle mükellef olduğu toplu taşımacılık planı çerçevesinde de değerlendirip artık bu ülkedeki keşmekeşliğe ve başı boşluğa bir son verme niyetindeyiz” dedi.(kibrisgazetesi)

Exit mobile version