GE Havacılık Katmanlı İmalat Teknolojileri ArGe Laboratuvarı Gebze’de açıldı
- GE Havacılık Katmanlı İmalat Teknolojileri ArGe Laboratuvarı ile General Electric’in Türkiye’de Havacılık alanındaki ArGe yatırımı toplamda 15 milyon doları aştı.
- GE Havacılık, yeni laboratuvar ile Türkiye’de, teknoloji geliştirme çalışmalarını desteklemeyi, yetkin mühendis ve araştırmacı yetiştirilmesini sağlamayı ve katmanlı imalat konusunda şirketlere sunduğu çözüm ortaklığını güçlendirmeyi hedefliyor.
General Electric, havacılık alanında Türkiye’nin ArGe yapılanmasına katkıda bulunmayı sürdürüyor. TÜBİTAK Marmara Teknokent Serbest Bölgesi’nde yer alan GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi bünyesinde kurulan Katmanlı İmalat Teknolojileri ArGe Laboratuvarı’nın açılışı, 16 Kasım’da gerçekleştirildi. Açılış, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Işık Yılmaz Batur, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Canan Özsoy ve GE’nin üst düzey yönetiminin katılımıyla gerçekleştirildi. Laboratuvarda, GE Additive tarafından üretilen ve yeni nesil üretim teknolojilerinden olan endüstriyel metal katmanlı üretim makineleri ile teknoloji geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecek.
Katmanlı imalat, endüstrileri köklü bir biçimde dönüştürüyor, ürünlerin tasarlanma ve imalat sürecini hızlandırıyor. Endüstriyel üretime getirilen bu dönüştürücü yaklaşım, daha hafif, daha güçlü parçaların ve yeni sistemlerin oluşturulmasını sağlıyor. GE’nin katmanlı imalat konusunda 20 yıldan fazla deneyimi bulunuyor ve küresel düzeydeki çalışmalarıyla bu alanda endüstriye öncülük yapıyor. GE Havacılık Katmanlı İmalat Teknolojileri Ar-Ge Laboratuvarı ile Türkiye’nin “ArGe çalışmaları yoğunluğunu artırma” hedefine de katkıda bulunulacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılış törenindeki konuşmasında şunları söyledi: “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi vizyonuyla yola çıktık. Bu vizyonun temeline yüksek katma değerli üretimi, dijital dönüşüme odaklanan ve verimli çalışan sanayiyi koyduk. Ülkemizin dinamik işgücünü, sanayi kapasitesini ve coğrafi avantajlarını en iyi şekilde kullanarak yapısal dönüşüm için gerekli adımları kararlılıkla atıyoruz. Nihai hedefimiz Türkiye’yi sanayi ve teknolojide lider bir üretim üssü haline getirmek. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz GE Havacılık Katmanlı İmalar ArGe laboratuvarında Türkiye menşeili tasarımlar geliştirilecek. Bu tesis, ülkemizdeki yatırım-üretim-ihracat zincirinin daha da güçlenmesini sağlayacak. Biz de bakanlık olarak bu tip merkezleri ve Ar-Ge alanında atılan adımları her zaman destekleyeceğiz. Bu önemli yatırımı için General Electric’i kutluyor, Katmanlı İmalat Araştırma Laboratuvarının ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Toplam 15 milyon dolarlık ArGe yatırımı
Açılış töreninde konuşan GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay, laboratuvarla ilgili şunları söyledi:
“Katmanlı imalat teknolojisinin öncüsü ve deneyimli bir kullanıcısı olarak, katmanlı imalat parça ve sistemlerinin tasarım ve üretimi konusunda derin bilgi sahibiyiz. Bu alandaki bilgi birikimizi ve tecrübemizi Amerika ve İtalya’dan sonra Türkiye’ye taşımaktan gurur duyuyoruz. 18 yıldır havacılık endüstrisinin gelişimi için ileri mühendislik ve teknoloji programları yürüttüğümüz GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi’nde bugün 400’den fazla yetkin Türk mühendis çalışıyor. Merkez için bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımımız, bu laboratuvar ile toplamda 15 milyon doları aştı. Küresel bir ekibin parçası olarak teknoloji geliştirme programları yürüteceğimiz GE Havacılık Katmanlı İmalat Teknolojileri ArGe Laboratuvarı’nda, uçak motoru parçalarının katmanlı imalat teknolojilerine uygun tasarım ve geliştirme çalışmalarına dünya standartlarında katkı sunacağız.”
Katmanlı imalatın heyecan verici yolculuğu
Katmanlı imalatın en önemli faydası, şirketlere özgür bir süreç sunması olarak öne çıkıyor. Malzeme atıklarını en aza indiren yöntem, mühendislere yeni tasarım imkânları sağlıyor.
Katmanlı imalatın havacılık endüstrisindeki yolcuğunda ilk adımı CFM International’ın LEAP uçak motoru oluşturuyor. Bu motorda ilk kez, 20 parçadan oluşan yakıt nozülü 3 boyutlu yazıcılarla tek parçaya indirgendi. Bu gelişimi, GE Catalyst Turboprop motoru takip etti. Bu motor, havacılık tarihinde bugüne kadar üretilmiş herhangi bir motordan daha fazla basılı bileşen içeriyor. GE Catalyst Turboprop motorunda 800’den fazla geleneksel imalat yöntemleriyle üretilmiş parça, katmanlı imalat teknolojileri ile üretilmiş 12 parçaya indirgendi. Bu yöntem sayesinde motorun ağırlığı yüzde 5 oranında azaltıldı, yakıt tüketiminde de yüzde 1’lik bir tasarruf sağlandı.
GE Türkiye Teknoloji Merkezi bünyesinde açılan GE Havacılık Katmanlı İmalat Teknolojileri ArGe Laboratuvarı’nda bu teknolojinin geleceğine katkılar sunacak geliştirme çalışmaları yapılacak. Geleceğin uçak motoru teknolojileri bu laboratuvarda geliştirilecek.