Fransız-Alman Deniz Karakol Uçağı fizibilite çalışması başladı

Fransız-Alman-Deniz-Karakol-Uçağı-fizibilite-çalışması-başladı

Şubat 2018’e kadar uzanan Airbus Defense and Space, A320neo’yu bir Deniz Devriye Uçağı (MPA-Maritime Patrol Aircraft) veya İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (ISR-Intelligence Surveillance Reconnaissance ) veya Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (AWACS) olarak önerdi.

23 Ekim 2020’de, Fransız savunma tedarik kurumu DGA (Direction générale de l’armement), Deniz Havadan Savaş Sistemi (MAWS-Maritime Airborne Warfare System) için fizibilite çalışmalarının birkaç hafta içinde başlatılacağını doğruladı. MAWS, mevcut Fransız ve Alman Deniz Devriye Uçağı olan ATL2’nin (Atlantique-2) ve P-3C Orion’un yerini alması amaçlanıyor.

İlk çalışmalar görev ve savaş sistemine odaklanacak. Bu çalışmalar, Fransa için Thales, Almanya için Hensoldt, ESG-Electroniksystem ve Diehl’i kapsayacak. Bu özel çalışmalar oluşturulan yeni bir kuruluş olan T-HED tarafından yürütülecektir. T-HED, Thales, Hensoldt, ESG ve Diehl’i yeniden grup topluyor.

Uçak üreticileri Airbus ve Dassault, 2021’de başlayacak çalışmaların ikinci aşamasında MAWS programına entegre edilecek.

Mevcut Atlantique-2 yenileme programı yolunda ilerlerken, Alman Donanması 2025 yılında P-3C modernizasyon programını iptal etmeye ve uçağı emekliye ayırmaya karar verdi. Almanya Boeing        P-8A Poseidon’u seçerse, muhtemelen Fransız bağlantısını kesecek. Ancak C295MPA veya ATR-72 ile geçici bir çözüm seçerlerse, MAWS programı yine de devam edebilir.

Scramble Magazine veri tabanlarına göre, Fransa’da 23 adet faal ATL-2 ve Almanya’da 7 faal P-3C Orion bulunuyor. Mart 2020’de Alman bir P-3C test sırasında çok fazla basınç uygulanması nedeniyle yakıt tanklarından biri patladığında ağır hasar gördü.

Exit mobile version