Flydubai B737-8MAX’in yanlış kalkış performansı…

Flydubai-B737-8MAX'in-yanlış-kalkış-performansı...

 

Belgrad’dan Dubai’ye FZ-1746 sefer sayılı uçuşunu gerçekleştiren A6-FML tescil isimli Flydubai Boeing 737-8 MAX, Belgrad’ın 30 pistine D taksi yolundan girdi ve kalkış yaptı ancak pistin bitim ucunu birkaç feet yükseklikte geçti ve yavaşça tırmandı. Uçak daha sonra hem hızını hem de tırmanışını hızlandırdı ve başka bir olay olmadan Dubai’ye devam etti.

Bir yer gözlemcisi, uçağın pist bitim ucuna yaklaşık 300 metre kala yerden kesilmeye başladığını ancak çok yavaş olduğunu, havalanarak yüzeyin sadece birkaç feet yukarısından pist ucunu geçtiğini söyledi, bu bir tek motor kalkışı olamazdı.

Mürettebat, havalandıktan yaklaşık 2 dakika sonra kuleye “E” taksi yolundan mı (TORA-Take Off Run Available : 3000 metre) yoksa “D” taksi yolundan mı (TORA : 2085 metre) piste girdiklerini sordu. Kule cevap olarak piste “D” taksi yolundan girdiklerini bildirdi. Yani 3000 metre uzunluğundaki pistin sadece 2000 metresini kullanmışlardı.

ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) verileri, uçağın 56 knot hızla ve pist sonunu 30 feet yükseklikten geçtiğini, yerden 80 feet yükseldiğinde hızın 168 knot’a eriştiğini ve bundan sonra normal bir tırmanış profiline girdiğini gösteriyor. Anlaşılan, uçak bilmeden(mi?) 3000 metrelik pistin sadece 2000 metresini kullanmış ve pist sonunda ancak yerden kesilebilmişti.

Exit mobile version