VIP vize adında karaborsa bir sistem oluştu

Firuz Bağlıkaya: VIP vize adında karaborsa bir sistem oluştu

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Schengende vize kontenjanının 5’te 1’e düştüğünü, VIP vize adında karaborsa bir sistem oluştuğunu ifade etti.

Avrupa devletlerinin Türkiye’ye uyguladığı Schengen ambargosu, yurt dışına turist götüren seyahat acentelerini vurdu. Konuyla ilgili Sözcü TV’ye açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, pandemi nedeniyle aksadığı söylenen vize işlemlerinin pandemi geçmesine rağmen devam ettiğini ve gelinen noktada vize kotalarının 1000’den 200’e düştüğünü kaydetti. Bağlıkaya “Ayrıca ret oranları da artmış durumda. Aslında sistemli bir şekilde Türk vatandaşlarının turistik amaçlı gezilerinde sıkıntı var. Ret oranlarının artmasında da konsolosluklar kontenjan sınırını gerekçe gösteriyor. Geçen senelerde yüzde 15’lerdeki ret oranı 2023’te yüzde 50’lerin üzerinde seyrediyor.” diye konuştu.

“VIP vize diye karaborsa sistemi oluştu”

Öte yandan normal Schengen vize ücretleri hizmet bedeli dahil toplamda 100-110 euroya mal oluyorken şimdi VIP vize adında bir uygulama çıktığına dikkat çeken Bağlıkaya bu vize sisteminde erken randevu almak için 300 eurodan başlayıp 1000 euroya kadar çıkan bir karaborsa sistemi oluştuğunu anlattı. Bağlıkaya “Maalesef otel parasını ödeyen uçak biletini alan insanlar vize alamadığı için mecburen pahalı da olsa bu yöntemi tercih ediyorlar.” diye konuştu.

Seyahat acentelerinin programlarını çok önceden yaptığını, otel ve uçak ücretlerini önceden ödediğini hatırlatan TÜRSAB Başkanı “Fakat vize almaya sıra geldiğinde 3-4 ay sonrasına randevu veriliyor. Hiç kimse 5-6 ay sonrasıyla ilgili seyahat programlaması yapmıyor. Yurtdışına tur düzenleyen 1000 civarında seyahat acentemiz var. Bu acentelerimiz vize sıkıntısından dolayı işlerini yapamıyor. Ciddi mağduriyet söz konusu.” dedi.

“Vizesiz gidilen ülkelere talep arttı”

Bağlıkaya, en fazla mağduriyetin Almanya ve Fransa konsolosluklarında yaşandığını, Yunanistan’ın ise daha esnek davrandığını açıkladı. Bağlıkaya ayrıca, Schengen sorunundan dolayı vizesiz gidilebilen ülkelere dönük talebin arttığını söyledi. (turizmguncel)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 2 yıl önce

    Kendi ülkemizde ab vs ülkelerinin konsoloslukları ve ortakları idata gibi şirketler tarafından resmen soyuluyoruz,gizli kalması gereken bilgilerimiz ellerine geçiyor,göçmen sorunu ve ekonomik ciddi sıkıntılar yüzünden vize alamayınca da ücret iadesi de yok ve bunlara karşı adam gibi tepki veremiyoruz , aracı şirketleri kapattıramıyoruz ya da aldıkları hizmet bedeli denen haracı kaldırtamıyoruz ve muhtaçlığımızdan bu ülkelerin vatandaşlarını günü geçmiş dahi olsa kimlikle ülkemize sokup,9 ay çıkmadan kalmalarına ve vergisiz ev,arsa almalarına izin veiyoruz sonra da şöyle büyüdük böyle kalkındık,herkes bizi kıskanıyor masalları anlatıyoruz da bize her şey müstahak !