FAA’nin tespit ettiği yeni sorunlar B737 MAX’lerin uçuşunu erteleyecek

faa

Boeing’in 737 MAX motorlarını etkileyen potansiyel korozyona ilişkin bir Uçuşa Elverişlilik Direktifi yayınlayan Federal Havacılık İdaresi, hemen ardından Boeing’den, uçaktaki birden fazla alt sistemde görülen elektriksel topraklama sorunlarından etkilenmeyeceğine dair kanıt sunmasını da isteniyor. Dünya çapındaki 737 MAX filosunun yaklaşık % 25’i yerde kaldı. Raporlar, havayollarının elektriksel topraklama sorunlarını ele alan servis bültenlerini beklediklerini ileri sürmüştü.

737 MAX için bir başka aksilik

Boeing 737 MAX uçağı uçuran havayolları için yeni bir aksilik daha ortaya çıktı. Yirmi ay sonra Kasım 2020 de uçmaya başlayan uçakların tüm 737 MAX filosuna etkilemese de bu ikinci yere indirme kararı Boeing üzerinde ağır bir baskı oluşturdu.

Boeing’in 737 MAX’ı, Amerika Birleşik Devletlerinde yeniden uçamaya ve 2020/21 kışı boyunca rekor kıran bazı siparişler aldıktan sonra, herşey yoluna girmiş gibi görünüyordu. Ancak Nisan ayı başlarında Boeing, belirli bir 737 MAX uçağı grubunda potansiyel bir elektrik sorununu işaret etti. Boeing’in bildirdiği 16 havayolu ki, aralarında THY de var, uçakları uçurmadan önce gerekli düzeltmeleri uygulamaları gerekiyor.

Boeing, electrical grounding inside a backup power control system (yedek güç kontrol sistemi) içindeki elektriksel topraklama konusunda endişeliydi. Bununla birlikte, nispeten hızlı bir düzeltme için umutlar vardı. Etkilenen havayolları, yerde kalan MAX’lerinin yakında tekrar uçabilceğinden nispeten emindi.

Aralarında, United, Southwest ve American Airlines daki 737 MAX’lerinin 60’tan fazlasını tekrar yere indirdi. Nisan ayında, havayolları sorunun ne olduğunu, bu konuda ne yapılması gerektiğini bildiklerini ve sorunun çabuk çözülebileceğini söylemişlerdi.

Ancak Reuters, Boeing’in topraklamayla ilgili daha fazla sorunla karşı karşıya olduğunu bildirdi. FAA, “yapılacak test ve analizlerin” sorunun başka sistemleri de içerebileceğini gösterdiğini söylemişti. Bildirilen sistemler arasında yedek güç kontrol ünitesi, bir devre kesici paneli ve ana gösterge paneli bulunuyor. Şimdi FAA, başlangıçta Boeing tarafından bildirilen elektriksel topraklama sorununun uçaktaki diğer sistemleri etkilemediğini ispat etmek için analiz yapmasını, ek dokümantasyon temin etmesini istiyor.

Bu durum, FAA’nın 737 MAX’ı etkileyen en son şanssızlıkların üstüne bir çizgi çekmekten hâlâ uzak olduğunu gösteriyor. Sorun, Amerika Birleşik Devletleri merkezli üç havayoluna ek olarak, dünya çapında 16 şirketi etkiliyor. Boeing, 31 Mart itibarıyla, dünya çapındaki müşterilere 472 MAX teslim etmişti. Şimdi bunun 100’den fazlası yerde.

Gelelim yeni soruna

FAA 3 Mayıs Salı günü bazı Boeing 737 MAX CFM LEAP-1B motorlarında olası korozyonla ilgili bir AD (Uçuşa Elverişlilik Direktifi) yayınladı. Motorlardaki bu korozyonun, uçakları 20 ay gibi uzun süreli yerde tutmanın bir sonucu olarak meydana geldiğine inanılıyor.

FAA’ya göre, stokajlamayı takiben korozyona bağlı olarak Pressure Sub-System (PSS-Basınç Alt Sistem)  ünitesi arızalarına ilişkin çok sayıda rapor alınmış. Bu, motorun itme gücünün azalmasına neden olabiliyor.

©AirlineHaber 

Exit mobile version