featured

FAA’in yeni AD’si dünya genelinde 222 adet B787 uçağını etkiliyor

19 Şubat Cuma günü, ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), yaklaşık 222 adet Boeing 787 Dreamliner’ın incelenmesini gerektiren bir Uçuşa Elverişlilik Direktifi (AD) yayınlayacak. Sintine bölgesindeki (BILGE Area-Kargo Kompartmanları döşemesinin altında kalan bölge) dekompresyon panellerinin ilk kontrolleri için son tarih, AD’nin yayımlanmasından itibaren 45 gün olacak.

Direktif, yerinden ayrılmış veya hasarlı dekompresyon panellerini tespit etmek için ön ve arka kargo bölmelerinde bulunan sintine bariyerlerinin görsel kontrolunu gerektiriyor. Bu kontrolda yerinden çıkmış olanların tekrar yerlerine monte edilmesi, hasarlı ise yenisi ile değiştirilmesini gerektiriyor.

FAA , 2018’de yayınlanan başka bir uçuşa elverişlilik direktifinin sonucu olarak gerçekleştirilen sintine alanı denetimlerinin birden fazla yırtılmış dekompresyon paneli olayını ortaya çıkaran raporların bu yeni AD’ye yol açtığını söyledi.

FAA, yeni AD’nin 2018’deki AD’den farkının güvenli olmayan durumun düzeltilmesini getirdiğini belirtti. Bu nedenle, yeni bir AD’nin çıkarılması gerekiyordu.

İlgili AD, “Bir kargo kompartman yangını durumunda, sintine alanındaki kaçaklar, yangını yeterince kontrol etmek için kullanılacak Halon gazı konsantrasyonlarının yetersiz kalmasına neden olabilir”  diyor.

İlk incelemeler, AD’nin yayınlanmasından 45 gün sonra gelecek ayın sonuna kadar tamamlanacak ve ardından 120 gün sonrasında tekrarlanacaktır. FAA, her bir kontrol döngüsünün 56.610 dolara mal olacağını tahmin ediyor.

Bu arada direktif, Boeing’in bu sorunu çözmek için bir değişiklik (modification) geliştirdiğini de ekledi. FAA, bu mod’un geliştirilip, onaylandıktan sonra uygulamaya sokulduğunda bununla ilgili ek bir kural koymayı düşününülebileceğini söylüyor.

Ne yazık ki bu, şu anda Boeing 787’nin tek kalite sorunu değil. 2020 yılı Aralık ayında üretici, 787’nin çevresel gövde birleşiminin (Body Skin Joints) bazı alanlarına yönelik inceleme kapsamını genişletti ve gövde yüzeyi pürüssüzlük toleranslarını karşılamayabileceğini söyledi. Ağustos ayında tespit edilen sorun, acil bir güvenlik endişesi olmasa da, gövde yapısını zayıflatabilir.

Dreamliner üretim hataları, yazılım arızasından kaynaklanan yanlış ölçülerdeki şimleri, otopilot uçuş yönlendirme sistemleriyle ilgili sorunları ve yatay stabilizeyi etkileyen sorunlarını içeriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir