FAA Onayıyla Joby Aviation, Hava Taksi Operasyonlarına Hazır

FAA Onayıyla Joby Aviation, Hava Taksi Operasyonlarına Hazır

Joby Aviation (JOBY), ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA), pilotların iş yükünü yönetmek ve yolcuları araç çağırma uygulamalarına benzer şekilde uçaklarla eşleştirmek gibi görevleri yerine getirmek için şirket içi yazılımının kullanımına izin verdiğini açıkladı. ElevateOS olarak bilinen bu işletim sistemine verilen onay, Joby’nin 2025 gibi erken bir tarihte ticari hava taksi operasyonlarını başlatmaya hazırlandığı bir dönemde geldi.

Şirket, elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçağı olarak bilinen ve son birkaç yıldır şehir içi yolculuklar sunarak şehir içi seyahatleri azaltma vaadiyle piyasaya çıkan birkaç hava taksi üreticisinden biri. Joby’nin eVTOL uçağı, saatte 200 mil hıza kadar bir pilot ve dört yolcu taşıyacak şekilde tasarlandı.

Joby’nin Operasyonlardan Sorumlu Başkanı Bonny Simi, Reuters’e verdiği demeçte, Joby’nin yazılımını Uber Technologies (UBER) ve Delta Air Lines (DAL) ile entegre etmek için ticari anlaşmalar yaptığını ve bu sayede yolcuların uçuş rezervasyonu ve ödemesi yapabileceğini söyledi. Hava taksi üreticisi ayrıca yazılımı bir hizmet olarak satarak para kazanmayı da planlıyor.

2021’de bir özel amaçlı birleşme (SPAC) yoluyla halka açılan Joby, Toyota (TM), Uber ve Delta Air Lines gibi taşımacılık sektörünün ağır toplarından da yatırım aldı.

Joby Aviation’ın bu önemli adımı, şirketin havacılık sektöründe yenilikçi çözümler sunarak şehir içi ulaşımı dönüştürme hedefinin bir parçası olarak dikkat çekiyor. FAA onayı, Joby’nin ticari hava taksi operasyonlarına başlaması için kritik bir aşamayı temsil ediyor ve şirketin pazar liderliği konumunu güçlendiriyor.

Exit mobile version