FAA, Olası 5G Kısıtlamaları İçin ‘Örnek NOTAM’ları’ hazırladı

faa-5g

 

FAA, 46 şehirde 5G geniş bant hizmeti başladığında 5 Ocak’tan itibaren yayınlamaya başlayabileceği NOTAM’ların örneklerini hazırladı. NOTAM’lar yayınlanırsa, havayollarının, bölgesel havayollarının, birçok charter ve iş uçağının operasyonlarını büyük ölçüde etkileyecektir. 

23 Aralık’ta yayınlanan bir bildiride ajans, “5G girişiminin mümkün olduğu yerlerde” otomatik iniş, baş üstü ekranlar ve gelişmiş görüş sistemleri dahil olmak üzere radar altimetre verilerine dayanan birçok aletli yaklaşımın ve herhangi bir uçak sisteminin kullanılmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Açıklamada FAA, sistemlerin güvenli bir şekilde bir arada var olmasına izin vermek için FCC ve telekom operatörleriyle birlikte çalıştığını, ancak bu süreç tamamlanana kadar, radar altimetresinin 5G tarafından güvenilmez hale getirilebileceğini düşünüyorsa, operasyonları kısıtlamaya hazır olduğunu söyledi. 

Aşağıda, FAA’nın 5G’den etkilenebileceğini düşündüğü herhangi bir veya tüm havalimanlarını kapsayan yayınlanabilecek türden bir NOTAM örneği bulunmaktadır. Bu, gerçek bir NOTAM değil, 5 Ocak’ta 5G yayına girdiğinde nelerin yayınlanabileceğinin sadece bir örneği.

Havaalanları için Örnek Havaalanı NOTAM’ı:

BDL AD AP RDO ALTIMETER UNREL. AUTOLAND, HUD TO TOUCHDOWN, ENHANCED FLT VISION SYSTEMS TO TOUCHDOWN NOT AUTHORIZED EXC FOR ACFT USING APPROVED ALTERNATIVE METHODS OF COMPLIANCE DUE TO 5G C-BAND INTERFERENCE PLUS SEE AIRWORTHINESS DIRECTIVE 2021-23-12

Aşağıda, aletli yaklaşımlarını kapsayan bir NOTAM örneği verilmiştir:

Example IAP NOTAM against impacted approaches (SA CAT I / II, CAT II, III, or RNP AR):BDL IAP BRADLEY INTL, WINDSOR LOCKS, CT. ILS RWY 06 (SA CAT I AND SA CAT II), AMDT 13A… ILS RWY 06 (CAT II AND CAT III), AMDT 38A… RNAV (RNP) Z RWY 06, AMDT 1… RNAV (RNP) Z RWY 24, AMDT 1… PROCEDURE NOT AUTHORIZED EXC FOR ACFT USING APPROVED ALTERNATIVE METHODS OF COMPLIANCE DUE TO 5G C- BAND INTERFERENCE PLUS SEE AIRWORTHINESS DIRECTIVE 2021-23-12

Ayrıca, GPS yaklaşımlı özel havaalanları ve havada asılı kalma otopilot modları, arama ve kurtarma otopilot modları ve heliport aletli yaklaşmalar için radar altimetreleri gerektiren helikopter operasyonları için verilen NOTAM’lar da olabilir. 

FAA, alternatif uyumluluk yöntemlerini onaylayanlar için muafiyetlere izin vereceğini söylüyor, ancak çıkarılan herhangi bir muafiyetten henüz haberdar değiliz. 3700-3998 MHz kullanan 5G sinyallerinin 4200-4400 MHz bandında çalışan radar altimetre sinyallerini aşabileceğine dair endişeler var. Şimdiye kadar FCC ve telekomlar, böyle bir müdahalenin olacağına dair bir kanıt olmadığını savundular, ancak FAA ve havacılık grupları, olmayacağına dair bir kanıt olmadığını söylediler.

Exit mobile version