featured

FAA, Boeing 737MAX için önerilen yeni eğitim programını yayınladı

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) Salı günü, uçakların yere indirilmesini sonlandıracak önemli bir kilometre taşı olan Boeing 737 MAX için revize edilmiş eğitim prosedürlerine ilişkin bir taslak rapor yayınladı.

Taslak Uçuş Standardizasyon Kurulu raporu, ABD, Kanada, Brezilya ve AB’den oluşan Sivil Havacılık Düzenleme Kurulu’nun tavsiyelerini içeriyor ve prosedürler tamamlanmadan önce 2 Kasım’a kadar kamuoyunun görüşüne açık olacak.

Teklif, 346 kişinin ölümüne neden olan ve Mart 2019’da uçakların yere indirilmesine neden olan iki ölümcül kazaya bağlı MCAS adlı güvenlik sistemi ile başa çıkmak için yeni eğitim gereksinimlerini içeriyor. Boeing bu konuda henüz bir yorum yapmadı.

Uçağın yükselme eğilimine (pitch up) karşı koymaya yardımcı olmak için tasarlanan MCAS, yalnızca tek bir Hücum Açısı (AOA) sensöründen gelen verilerden sonra etkinleşebiliyor. MCAS’ı yanlışlıkla tetikleyen hatalı AOA verilerin Endonezya ve Etiyopya’daki ölümcül 737 MAX kazasında kritik roller oynamasına neden olan hatalı veriler, geçen ay yayınlanan bir ABD Temsilciler raporuna göre, FAA, 737 MAX’ın hizmete dönmesine izin vermeden önce iki sensörden veri almasını zorunlu kılmak da dahil olmak üzere MCAS için yeni koruma önlemleri talep ediyor.

Pilotlar, MAX’lerle uçuşlara devam etmeden önce, sıra dışı koşullar sırasında birden fazla kokpit uyarısı eğitimi ve gerekli pilot eylemleriyle kontrolden çıkmış bir yatay stabilizeye nasıl yanıt verileceği dahil olmak üzere yeni simülatör eğitiminden geçmelidir. Pilotlar ayrıca yüksek AOA arızaları için eğitim almalıdır.

FAA, uçakların yerde kalmalarını sonlandırmak için Kasım ayında 737 MAX’ta yazılım yükseltme gereksinimlerini ve diğer değişiklikleri tamamlamalıdır. Bu durumda, MAX’ın 2020’nin sonundan önce ticari uçuşlara devam etmesine izin verebilir.

Geçen hafta FAA şefi Steve Dickson, pilotluğunu yaptığı 737 MAX test uçuşundan memnun olduğunu söyledi, ancak uçakların uçuşa dönmeden önce daha çok çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir