FAA, B737MAX’lerin yakıt miktar gösterge işlemcisi için AD çıkarmaya hazırlanıyor

faa-b737

Boeing, 20 ay boyunca yerde kalan B737MAX uçaklarının tekrar uçabilmelerini sağlamak için çok çalıştı. Kendi jenerasyonunda en çok didiklenerek incelenen bu tip, geçtiğimiz Kasım ayında FAA’den “gerekli şartlar yerine getirildiğinde tekrar uçabilir izni aldı. Ancak FAA şimdi bu tip için bir AD yayınlamayı planlıyor. AD, yakıt miktar sisteminde bulunan işlemci (FQPU-Fuel Quantity Processor Unit) için çıkarılacak.

2 Nisan’da proposed olarak hazırlanan AD, sadece MAX 8 ve MAX 9 için geçerli olacak.

FAA, “Bu hazırlanan AD, uçağın sağ ana yakıt tankına yakıt ikmali yapılırken yakıt ikmal valfinin otomatik kapanma sisteminde bir arıza durumunda gerekli ikaz indikasyonu vermemesi nedeniyle hazırlandı. AD’ye göre, Fuel Quantity Processor Unit’in modlu software’e sahip bir unit ile değiştirilmesini ve sistemin test edilemesini gerektiriyor”

Bir yakıt tankı ikmal sırasında tam dolduğunda, bir sensor bunu görür ve ilgili yakıt ikmal valfini otomatik olarak kapatır (Automatic Shutoff). Bu sistem arıza yaparsa valf otomatik olarak kapanmaz ve yakıt taşarak aprona dökülür. Bu durum havalimanı emniyeti için potansiyel tehlike içerir. Sistem arza olduğunda ve bunu önceden ikaz ederse, ilgili yakıt ikmal valfi elle kapatılarak yakıtın taşarak aprona akması önlenebilir.

Bu Propesed AD, yürürlüğe girmeden önce yorumlara açık ve 17 Mayıs’a kadar yorumların FAA’e bildirilmesi isteniyor. Eğer, FAA öyle karar verirse, AD masraflarını üretici ödemek zorunda kalacak.

Exit mobile version