featured

F-35’leri Teslim Alan Norveç F-16’lara Veda Ediyor

Luftforsvaret (Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, RNOAF) mevcut F-16AM/BM Fighting Falcon savaş uçağı filosunu yıl sonuna kadar emekliye ayıracak.

Önerilen 2022 Savunma Bütçesine göre Norveç Savunma Bakanlığı (MoD), 2022’den itibaren Lockheed Martin F-35A Lightning II’nin hizmette olan tek sabit kanatlı savaş uçakları olacağını belirtti. Şu anda RNoAF’ta 31 adet operasyonel F-35A bulunuyor ve bunlardan 10’u Luke AFB’de (AZ) eğitim amaçlı 62. Fighter Filosu tarafından işletiliyor. Bu yıl Norveç’e üç F-35A Lightning II’nin daha teslim edilmesi bekleniyor.

Norveç, 2024’ün sonuna kadar 52 adet F-35A’nın tamamını teslim almayı amaçlıyor. Ancak bu amaç, F-35’in geciken üretim nedeniyle kayabilir.

Norveç Savunma Malzemesi Ajansı (NDMA), kısa süre önce aktif hizmetten alınan bir dizi F-16’nın bakımını yapmak ve satışa hazır hale getirmek için Kongsberg Havacılık Bakım Hizmetleri (KAMS) ile sözleşme imzaladı. Bu olası yeniden satış için kaç F-16’nın hazır hale getirileceği bilinmiyor.

Key Aero’ya göre; Forțele Aeriene ale Romaniei (FAR, Romanya Hava Kuvvetleri), iki eski RNoAF F-16AM/BM avcı uçağı filosu satın almak istiyor. (savunmasanayist)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 3 yıl önce

    norveç’in düşmanı çok. komşusu suriye’de savaş var. öte taraftan iran var geleceği belirsiz. ermenistan tarafları da karışık. batıda yunanlılar bulgarlar falan derken adamlar ne yapsın ihtiyaçları var tabi. neyseki bizim bu gibi dertlerimiz yok. kişi başı milli gelirde 68 bin dolarla 4.sıradayız elhamdülillah. bize eski f-16 lar yeter de artar bile.

    Cevapla