F-16 Üretiminde Türk Havacılık Devi: TUSAŞ’ın Potansiyel Rolü

F-16 Üretiminde Türk Havacılık Devi: TUSAŞ'ın Potansiyel Rolü

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), ABD’den satın alınacak F-16’ların üretiminde önemli bir rol üstlenebilir. Savunma sanayi kaynaklarına göre, TUSAŞ, istek dahilinde F-16 üretiminin bir kısmına katkı sağlayabilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin F-16 alımı teklif ve kabul mektubunu imzaladığını duyurmuştu. Tahmini 23 milyar dolarlık bu anlaşma kapsamında, 40 yeni F-16 Blok 70 ve mevcut jetlerin modernizasyon kitlerinin teslim edilmesi planlanıyor.

F-16’ların üretim yeri henüz netlik kazanmamışken, TUSAŞ’ın üretimin bir kısmında rol alabileceği belirtiliyor. TUSAŞ, daha önce çeşitli F-16 savaş uçaklarının montajını ve birçok uçağın modernizasyonunu başarıyla gerçekleştirmiş olup, Avrupa’da bu alanda ikinci sıradadır.

TUSAŞ’ın F-16 üretiminde rol almasıyla ilgili resmi bir görüşmenin henüz gerçekleşmediği ancak firmanın istek dahilinde üretimde yer alması planlandığı belirtiliyor. Bu durumda, F-16’ların montajı Türkiye’de gerçekleştirilebilecek.

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Ocak 2023’te yaptığı açıklamada, “İmalat yeteneğimizle buna talip olduğumuzu söyledik. F-16 konusunda montaj yapabileceğimizi Lockheed Martin’e söyledik. Oradan ekipler de gelip ne durumda olduğumuzu gördüler. İzin verirlerse yapabiliriz, yapmak da isteriz” şeklinde konuşmuştu.

Exit mobile version