Evcil Hayvanlarla Seyahat

İnsan dostu küçük hayvanlar stresimizi alsa da seyahatler ile onlara stres verebiliyoruz . Güvenli ve stressiz bir yolculuk için sizlere birkaç önerimiz var.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ f4 2
Evcil hayvanlarınızla olan seyahatlerde yalnızca havada geçireceğiniz süre değil havalimanında geçireceğiniz süre çok önemlidir. Olası bir tehir evcil hayvanınız için bir kabusa dönüşebilir.
Gelelim ülkemizde seyahat edecek hayvan dostu yolcular için tavsiyelerimize .
Muhakkak yanınızda kuru mama bulundurun. Yaş mamalar çoğunlukla güvenlik kontrollerinden geçemiyor .
Her şartı gözeterek yanınızda tasma bulundurun. Olası bir rötar da hayvanınızın ihtiyaçları için kafesinden çıkarmanız gerekebilir.
Evcil hayvanınız ile yurt içi seyahat ederken muhakkak sağlık karnesini , uluslararası seyahatlerde ise geçerli olacak unsurun çip olduğunu unutmayın.
Eğer hayvanınızın çok fazla miyavlacağını veya havlayacağını düşünüyorsanız veteriner hekiminizden özel bir jel alarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz . Unutmamanız gereken nokta bu jellerin kiloları ile orantılı verildiği.
Yine unutulmaması gereken başla bir husus ise yavru hayvanların en az 8 haftalık olmaları gerekiyor . Kargo da seyahat edecek hayvanların işi biraz daha zor . Çünkü sıcaklık kontrolü yapılmıyor . Bu yüzden kargoya verilecek hayvanların vücut sıcaklarını koruyabilmeleri için özel önlem alınması gerekiyor .
Her ne kadar yanınızda götürmek isteseniz de hayvanlar için seyahat tam bir çile . Evcil hayvanların hepsi evlerine düşkündür . Uçuştan 4 saat önce yemeği ve suyu verilmeli ve ihtiyaçlarının giderilmesi hayvanınız için iyi olacaktır .
Kafesinin çok sağlam olmasına özen gösterilmeli. Ve tabi ki tüm bunlardan önce seyahatinizi planlarken uçuşa evcil hayvan kabul edilip edilmediğini taşıyıcı firmaya sormanız gerekiyor .
Türk Hava Yollarının Evcil Hayvan Taşımacılığı ile ilgili bildirimi;

EVCİL HAYVANLARLA SEYAHAT

Evcil hayvanlarınızla birlikte güvenli ve konforlu bir seyahate hazır mısınız? Havalimanında ödeyeceğiniz ek ücretle, minik dostunuzun güvenliğinden endişe etmeden keyifli bir uçuş deneyimi yaşayabilirsiniz. Yeni yerleri keşfetmenin heyecanını onlarla paylaşabilirsiniz.
Seyahat ettiğiniz güzergâh için belirlenen evcil hayvan taşıma ücretini ödeyerek evcil hayvanınızla birlikte seyahat edebilirsiniz. Detaylı bilgi için evcil hayvan taşıma ücretleri tablolarını inceleyebilirsiniz.

Evcil hayvanların uçağa kabulü

Kabin içinde ve kargo bölümünde canlı hayvan taşınabilmesi için rezervasyonun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılması ve onaylı olması gerekiyor. Sizinle birlikte seyahat edecek olan evcil hayvanınızın uçağa kabul işlemlerini, check-in kontuarlarında yaptırabilirsiniz. Evcil hayvanınızın kafesinin üzerinde mutlaka ad soyadınızın, adresinizin, telefon numaranızın, evcil hayvan sayısının ve evcil hayvanınızın adının yer aldığı bilgilendirme etiketine yer verin. Evcil hayvanınıza ait sağlık belgesi ve aşı kâğıdı gibi evrakları kabul işlemleri sırasında yanınızda bulundurun. Seyahatinizde taşınacak olan evcil hayvanınızın, bagaj hakkınıza dâhil olmadığını ve ekstra ücrete tabi olduğunu belirtelim.

Hamile evcil hayvanlarınızı ve 10 haftadan küçük kedi ya da köpek yavrularınızı uçuşlarımıza kabul edemiyoruz.
Sağlık, emniyet, hayvanların yönetimi, hükümetler tarafından zorunlu kılınan tüm koşullar ve onaylar, düzenlemeler, giriş ve çıkış izinleri, ülkelerin sağlık sertifikaları ve devletlerin, bölgelerin veya ilgili otoritelerin kısıtlamalarına uyum hususunda yolcuların tamamen sorumlu olduğu varsayılır. Evcil hayvanlarla seyahat talepleri, rezervasyon onaylansa dahi havalimanında reddedilebilir.
Kabine alınacak evcil hayvanın kafesiyle birlikteki toplam ağırlığı sekiz (8) kg’ı geçmemelidir.

Kabinde taşınabilen evcil hayvanlar


Kabinde yolcu beraberinde evcil hayvan olarak sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) taşınabilir. Evcil hayvanlara karşı alerjisi olduğunu uçuştan önce doktor raporuyla bildiren yolcularımızın bulunması durumunda, evcil hayvanın yolcu kabinine kabulü belli şartlara göre gerçekleştirilir:

  • Alerjisi olduğunu beyan eden yolcuyla evcil hayvanı olan yolcunun aynı zamanda seyahat talebinin olması durumunda rezervasyon önceliğine bakılarak kabul işlemleri gerçekleştirilir.
  • ABD uçuşlarında yardımcı köpek eşliğinde seyahat eden yolcuyla alerjisi olduğunu beyan eden yolcunun seyahat talebinin olması durumunda rezervasyon şartı aranmaksızın yardımcı köpekler her zaman önceliklidir. (US Documentaion of Transportion kuralları gereğince)
  • ABD uçuşları dışında ve arama kurtama köpeği haricinde yardımcı köpek eşliğinde seyahat eden yolcuyla alerjisi olduğunu bildiren yolcunun aynı seferde seyahat talebinin olması durumunda uçuş önceliği rezervasyon önceliğine göre berlirlenir.
Evcil hayvanınız olan papağan ve güvercin türlerini kabinde taşıyamıyor, kargo bölümünde (AVIH) taşıyoruz. Afrika gri papağanını ise hiçbir şekilde uçuşlarımıza kabul edemiyoruz.

Yardımcı hayvanlar


Ortaklığımız seferlerinde Yardımcı hayvan olarak sadece köpekleri kabul ediyoruz.
Yardımcı köpeklerin kabulünde İstanbul – ABD, ABD – İstanbul uçuşlarında US D.O.T kuralları çerçevesinde işlem yapıyoruz.
Fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle bir yardımcı köpekle seyahat etmesi gereken yolcularımız, bu gereksinimlerini belgelemelidirler ve uçuştan en az 48 saat önce rezervasyon onayı almalıdırlar.
Yardımcı köpekler; hizmet köpekleri (SVAN) ve duygusal destek köpekleri (ESAN) olmak üzere ikiye ayrılır.
SVAN 
SVAN köpeklerinizi tüm hatlarda kabinde ücretsiz kabul ediyoruz.
SVAN köpekleri eğitimli ve sertifikalı olmalıdır. Sözlü güvence sağlanamaması durumunda köpeğe ait eğitim sertifikası gerekli olabilir. Köpeğinize ait geçerli eğitim sertifikasının, aşı kağıdının, kimlik kartının ve varış noktalarındaki ülke kuralları gereği gerekli olan tüm dokümanların yanınızda olduğundan emin olunuz. Gerekli belgelerin olmaması durumunda SVAN uçuşa kabul edilmeyebilir.
Eğer SVAN olarak taşınacak köpeğiniz check-in ve/veya biniş esnasında etrafına saldırgan tavırlar sergiliyorsa, bakımlı ve temiz değilse, çok ağır ve çok büyükse, kabin içinde güvenlik riski oluşturma ihtimali varsa ve/veya kabin ekibi tarafından kabin içerisinde hizmeti engelleyeceği düşünülüyorsa, uçuşa kabul edilmeyebilir.
8 saat ve üzerindeki uçuşlarda, yardımcı hayvanlarla kabinde seyahat edilmesine izin verilmesi için, yolcudan uçuş boyunca köpeğin tuvalet ihtiyacını gidermeyeceğini veya giderdiği takdirde herhangi bir sağlık problemi yaratmayacağına dair doküman isteriz. Kabul edilebilir dokümanlar;

  • Veterinerden yazılı bir beyanname,
  • Köpeğin tuvalet ihtiyacını karşılamasını engellemek için yapacaklarını içeren yazılı bir beyanname,
  • Köpeğin tuvalet ihtiyacını herhangi bir hijyen veya sağlık problemine neden olmadan giderebildiğini gösteren fotoğraflar veya diğer görselleri içeren imzalı bir beyanname,
  • Köpeğin kazara tuvalet ihtiyacını karşılaması durumunda kirlenen bölgenin köpek sahibi tarafından temizleneceğine dair taahhütname (torba, peçete, temizlik bezi, ıslak mendil bulundurmalısınız). Seyahat boyunca olası tüm zararlar yolcu sorumluluğundadır.

SVAN köpeklerinize yelek ve/veya tanıtıcı tasma takılmalı, SVAN olarak taşınacak köpekleriniz temiz olmalı ve uçuş süresince ayaklarınızın önünde oturtulmalıdır. Ayrıca köpeğinizin tasma veya koşum ipinin uçuş boyunca kemerinize bağlı olması gerekir. SVAN köpeklerinin yolcu koltuklarına oturması kesinlikle yasaktır. SVAN köpekleriyle seyahat ederken havlama, diş gösterme vb. durumlarına karşı tedbir olarak mutlaka ağızlık bulundurulmalıdır.
Güvenlik nedeniyle koltuğunuzu değiştirmek zorunda kalabileceğimizi belirtelim.
ESAN 
ESAN köpeklerini sadece İstanbul çıkışlı ABD varışlı veya ABD çıkışlı İstanbul varışlı seferlerde ücretsiz kabul ediyoruz. Bu hatların öncesindeki ve sonrasındaki bağlantı seferlerinde köpeğiniz yolcu kabininde veya kargo bölümünde kafes içerisinde ücrete tabi olarak taşınır. Bu ücret ilk çıkış noktasında tahsil edilir. Bağlantılı seferi olan ESAN sahibi yolcularımızın yanlarında mutlaka uygun ölçülerde boş kafes taşıması gerekmektedir.
Kafes ücrete tabi değildir.
ESAN eşliğinde seyahat edebilmek için gereklilikler aşağıdaki gibidir:
1. Yolcular, lisanslı bir akıl sağlığı uzmanından (örneğin, psikiyatrist, psikolog, lisanslı klinik sosyal hizmet uzmanı, özellikle yolcunun zihinsel ya da duygusal sakatlığını tedavi eden bir tıp doktoru dahil) antetli kağıtla aldığı resmi belgeyi sunmalıdır (belge yolcunun ilk planlı uçuş tarihinden itibaren 1 yıldan eski olmamalıdır). Bu belge şu bilgileri içermelidir:

  • Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı’na göre yolcunun engelinin DSM 4 veya DSM 5 olarak belirtilmesi
  • Yolcunun hava yolculuğu için ve/veya gideceği yerdeki aktiviteler için bir duygusal destek veya psikiyatrik hizmet hayvanına ihtiyaç duyduğu bilgisi
  • Değerlendirmeyi yapan kişinin lisanslı bir ruh sağlığı uzmanı olduğu ve yolcunun söz konusu uzmanın profesyonel bakımı altında olduğu bilgisi
  • Devlet veya diğer yetkili kurumlardan ruh sağlığı uzmanına verilen lisansın tarihi ve türü
  • Rapor İngilizce veya İngilizceye tercüme edilmiş olmalıdır.

2. 8 saat ve üzerindeki uçuşlarda, yardımcı hayvanlarla kabinde seyahat edilmesine izin verilebilmesi için, yolcu uçuş boyunca köpeğinin tuvalet ihtiyacını gidermeyeceğini veya giderdiği takdirde herhangi bir sağlık problemi yaratmayacağına dair bir doküman sunmalıdır. Kabul edilebilir dokümanlar;

  • Veterinerden yazılı bir beyanname
  • Köpeğin tuvalet ihtiyacını karşılamasını engellemek için yapacaklarını içeren yazılı bir beyanname
  • Köpeğin tuvalet ihtiyacını herhangi bir hijyen veya sağlık problemine neden olmadan giderebildiğini gösteren fotoğraflar veya diğer görselleri içeren imzalı bir beyanname
  • Köpeğin kazara tuvalet ihtiyacını karşılaması durumunda kirlenen bölgenin köpek sahibi tarafından temizleneceğine dair taahütname (torba, peçete, temizlik bezi, ıslak mendil bulundurmalısınız)

ESAN köpekleri ile seyahat etmeyi talep eden yolcularımız köpeğe ait geçerli aşı kağıdını, kimlik kartını, varış noktalarındaki ülke kuralları gereği gerekli olan dokümanları yanlarında bulundurmalıdır. Gerekli belgelerin bulunmaması durumunda ESAN uçuşa kabul edilmeyebilir.
Eğer ESAN olarak taşınacak köpeğiniz check-in ve/veya biniş esnasında etrafına saldırgan tavırlar sergiliyorsa, bakımlı ve temiz değilse, çok ağır ve çok büyükse, kabin içerisinde güvenlik riski oluşturma ihtimali varsa ve/veya kabin ekibi tarafından kabin içerisinde hizmeti engelleyeceği düşünülüyorsa, uçuşa kabul edilmeyebilir. Fakat kargo bölümünde durumuna göre AVIH olarak kabul edilebilir.
Seyahat boyunca olası tüm zararlar yolcu sorumluluğundadır.
ESAN olarak taşınacak köpekleriniz temiz olmalı ve uçuş süresince ayaklarınızın önünde oturtulmalıdır. Ayrıca köpeğinizin tasma veya koşum ipinin uçuş boyunca kemerinize bağlı olması gerekmektedir. ESAN köpeklerinin yolcu koltuklarına oturması kesinlikle yasaktır. ESAN köpekleriyle seyahat ederken havlama, diş gösterme vb. durumlarına karşı tedbir olarak mutlaka ağızlık bulundurulmalıdır.
ABD’den gelip İstanbul’dan devamı olan yolcularımızdan ESAN’a ait kafesi Amerika havalimanlarında check-in esnasında boş olarak teslim alıyoruz. İstanbul’dan devam seferinizin binişi esnasında köpeğinizin kafesini hazırlıyoruz. Köpeğinizi kafesine yerleştirdikten sonra kurallarımız doğrultusunda yolcu kabininde veya uçağın kargo bölümünde seyahatini sağlıyoruz.
Diğer havalimanlarından İstanbul’a gelip ABD’ye devamı olan yolcularımızın köpeklerini kurallarımız doğrultusunda ilk çıkış noktalarından kafes içerisinde yolcu kabininde veya kargo bölümünde taşınmak üzere kabul ediyoruz. İstanbul – Amerika seferinin binişi esnasında köpeğinizin kafesini boş teslim alarak kargo bölümünde taşıyoruz.
Güvenlik nedeniyle koltuğunuzu değiştirmek zorunda kalabileceğimizi belirtelim.

Evcil hayvanların kargo bölümünde taşınması


Kafesin standart boyutlara uymaması, ağırlığının 8 kg’dan fazla olması gibi nedenlerle kabine alamadığımız evcil hayvanlarınızı, özel kafeslerinde uçaklarımızın kargo bölümünde taşıyabiliyoruz. Özel kafeslerin evcil hayvanınızın konforlu seyahat edebilmesi için yeterli büyüklükte olmasına, hava almasına ve su sızdırmamasına dikkat edin. Ayrıca kafesin üzerine evcil hayvanınızın kimlik bilgilerini içeren bir etiket yapıştırmayı unutmayın.

Evcil hayvanınızın kargo bölümünde taşınması konusunda son kararı pilotlarımız veriyor. Bu sebeple, uçuştan önce pilotlarımızın havalandırma koşullarının yeterli olmadığını bildirmeleri durumunda, evcil hayvanlarınızı kargo bölümünde taşıyamıyoruz.

Evcil hayvanların dış hat seferlerinde taşınması

Seyahat edeceğiniz ülkenin evcil hayvan için istediği belgelerin eksiksiz olması gerekiyor. Aksi takdirde evcil hayvanınızı taşıyamıyoruz. Bazı ülkelerin evcil hayvanın yolcuyla birlikte giriş, çıkış ve transit geçişine izin vermediğini hatırlatalım. Seyahat edilen ülkenin kuralları gereği, uçuşa kabul edilecek yardımcı köpeklerin geçerli aşı kâğıdı, kimlik kartı ve gerekli olan tüm belgelerin yolcu beraberinde eksiksiz bulunması şart. Belgelerin eksik olması durumunda yardımcı köpekleri taşımamız ne yazık ki mümkün değil.

Seyahat ettiğiniz ülkenin evcil hayvanlarla ilgili kurallarını bilmenizi öneririz. Ayrıca evcil hayvanınızın uçuşa kabul edilebilmesi için kimlik bilgilerini içeren aşı karnesini ve gideceği ülkenin kuralları açısından gerekli olan evrakı da uçuş sırasında yanınızda bulundurmalısınız.
Türkiye’ye özgü ve koruma altına alınmış Sivas kangalı, Ankara kedisi ve Van kedisi gibi evcil hayvanlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili müdürlüklerinden onay alınarak taşımaya kabul edilir.
Yolcu kabininde evcil hayvan taşınması, ülkelerin ilgili canlı hayvan giriş/çıkış ve transit geçiş ile ilgili kanunların hükmü altındadır. Daha fazla bilgi için TIM/TIMATIC kaynaklarına başvurabilirsiniz.

Taşınması yasak olan hayvanlar

Uluslararası havacılık kuralları nedeniyle bazı evcil hayvanlarınızı uçuşa kabul edemiyoruz. Amerikan Pitbull Terrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro gibi tehlike arz eden köpekleri taşıyamıyoruz. American Bulldog, Bandog Tosa Inu, Caucasian Ovcharka, Douge De Bordeux, Doberman (Pincher Doberman ve bütün Doberman türleri), Presa Canario, Rottweiler; Mastiff (Bull Mastiff hariç), Wolf Dog Hybrids türleri ise sadece kargo ünitesi tarafından kargo bölümünde taşınmaları suretiyle uçuşa kabul edilir.

CITES-1 kapsamında yer alan ve bilimsel adı Psittacus Erithacus olan Afrika gri papağanı uçuşlarımıza kabul edilmemektedir.

Aynı kafesi paylaşan evcil hayvanlar

Kabinde sadece aynı türden ve birlikte yaşama alışkanlığı olan evcil hayvanlarınızı aynı kafeste taşıyabiliyoruz. Birbirine alışkın 2 kuşu ya da 2 kediyi veya 2 köpeği  maksimum ağırlık limiti olan 8 kg’ı aşmamak kaydıyla aynı kafeste taşımanız mümkün.
Kargo bölümünde ise bir anneden doğmuş 10-24 haftalık en fazla 3 hayvan aynı kafeste taşınabilir. Kargo bölümünde her birinin ağırlığı maksimum 14 kg olan, birbirine yakın büyüklükte ve beraber yaşamaya alışkın aynı ırk hayvanlar tek kafeste taşınabilir. Hayvanların ağırlıkları 14 kg’dan büyük ise kafeste tek olarak kabul edilebilirler. Kargo bölünde her birinin ağırlığı maksimum 14 kg olan, birbirine yakın büyüklükte ve beraber yaşamaya alışkın aynı türden en fazla 2 yetişkin hayvan tek kafeste taşınabilir. Hayvanların ağırlıkları 14 kg’dan büyükse kafeste tek olarak kabul edilebilir.

Kediyle köpeği ya da kediyle kuşu aynı uçakta farklı kabinlerde olsa bile taşıyamıyoruz. Köpekle kuşu farklı kabinlerde ya da aynı kabin içinde mümkün olan en uzak mesafede taşıyoruz.

Özel durum kapsamındaki evcil hayvanlar

10 haftadan küçük veya anne sütünden kesilmemiş yavru kedi ya da köpek ve emziren anneleri taşıyamıyoruz. 10 haftadan büyük, 12 haftadan küçük kedileri ve köpekleri de veteriner onayı olmadan taşımamız mümkün değil. Kargo bölümünde aynı kafes içinde bir anneden doğmuş, 10-24 haftalık, en fazla üç evcil hayvan taşıyabiliyoruz.
Solunum problemi yaşayan kedilerin (Persian, Himalayan, Burmese vb.) ağırlık limitleri dahilinde öncelikle ağırlık limitlerine göre mümkünse kabin içinde taşınması önceliğimiz.
Basık ve kalkık burunlu solunum problemi yaşayan köpeklerin (Pekinese, Pug, Shar Pei, Shih Tzu, Japenese Spaniel, Chow Chow, English Toy Spaniel, Bulldog, Boston Terrier, Boxer, Brussels Griffin, Mastiff vb.), ağırlık limitlerine göre mümkünse kabin içinde taşınmasına öncelik veriyoruz.

Türk Hava Yolları olarak evcil hayvanlarınızın uçuş sırasında ve uçuş sonrasındaki sağlık durumları konusunda sorumluluk kabul edemiyoruz

EVCİL HAYVAN TAŞIMA ÜCRETLERİ

Evcil hayvanların taşınması ücretsiz bagaj hakkına dahil değildir ve ücrete tabidir. Taşıma ücretlerini görmek için tabloları inceleyebilirsiniz.

1. İç hat seferlerinde evcil hayvan taşıma ücretleri

Evcil hayvan kafesiyle birlikte tartılarak 8 kg ve altındaysa yolcu kabininde, 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınır. Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığına göre sabit ücretlendirme yapılır. Söz konusu ağırlık 8 kg ve altındaysa 70 TRY, 9-15 kg aralığındaysa 110 TRY, 16 kg ve üzerindeyse 170 TRY yolcudan tahsil edilir.

İç hat seferlerinde evcil hayvan taşıma
Taşıma tipi Ağırlık Sabit ücret
Kabinde taşınan evcil hayvan (PETC) 0-8 kg 70 TRY
Kargoda taşınan evcil hayvan (AVIH) 9-15 kg 110 TRY
Kargoda taşınan evcil hayvan (AVIH) 16 kg ve üzeri 170 TRY

2. Dış hat seferlerinde evcil hayvan taşıma ücretleri

Evcil hayvan ücretsiz bagaj hakkına dahil değildir ve ücrete tabidir. Dış hat noktası içeren seyahatlerde evcil hayvan ücretlendirmesi aşağıdaki şekilde hesaplanır.

A. Ağırlık bagaj uygulaması kapsamında ücretlendirme

Evcil hayvan kafesiyle birlikte tartılarak 8 kg ve altındaysa yolcu kabininde, 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınır.

A1. Yolcu kabininde evcil hayvan taşıma ücretleri (PETC)

Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığı 8 kg’ın altındaysa, yolcu kabininde taşınır. Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığı güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücretiyle çarpılır. Söz konusu ücret 70 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 70 USD yolcudan tahsil edilir.

Yolcu kabininde evcil hayvan taşıma (PETC)
Hesaplanan değer Taşıma ücreti
PETC ücreti < 70 USD 70 USD
PETC ücreti ≥ 70 USD Fazla bagaj ücreti

A2. Kargo bölümünde evcil hayvan taşıma ücretleri (AVIH)

Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığı 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınır. Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığı güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücretiyle çarpılır. Söz konusu ücret 140 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 140 USD yolcudan tahsil edilir.

Kargo bölümünde evcil hayvan taşıma (AVIH)
Hesaplanan değer Taşıma ücreti
AVIH ücreti < 140 USD 140 USD
AVIH ücreti ≥ 140 USD Fazla bagaj ücreti

A3. Ara seferlerde evcil hayvan taşıma ücretleri (5. Trafik Hakkı ve 8. Trafik Hakkı)

Evcil hayvan taşınabilen ara seferlerde, evcil hayvanın yolcu kabininde taşınması durumunda güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücreti uygulanır. Söz konusu ücret 35 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 35 USD yolcudan tahsil edilir.

Ara seferlerde yolcu kabininde evcil hayvan taşıma (PETC)
Hesaplanan değer Taşıma ücreti
PETC ücreti < 35 USD 35 USD
PETC ücreti ≥ 35 USD Fazla bagaj ücreti

Evcil hayvan taşınabilen ara seferlerde, evcil hayvanın kargo bölümünde taşınması durumunda güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücreti uygulanır. Söz konusu ücret 70 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 70 USD yolcudan tahsil edilir.

Ara seferlerde kargo bölümünde evcil hayvan taşıma (AVIH)
Hesaplanan değer Taşıma ücreti
AVIH ücreti < 70 USD 70 USD
AVIH ücreti ≥ 70 USD Fazla bagaj ücreti

B. Parça bagaj uygulaması kapsamında ücretlendirme

Evcil hayvan kafesiyle birlikte tartılarak 8 kg ve altındaysa yolcu kabininde, 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınır.

B1. Transit uçuşlarda evcil hayvan taşıma ücretleri

B1.1. Yolcu kabininde evcil hayvan taşıma ücretleri (PETC)

Transit uçuşlarda evcil hayvanın yolcu kabininde taşınması durumunda güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücreti uygulanır. Söz konusu ücret 150 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 150 USD yolcudan tahsil edilir.

Transit uçuşlarda yolcu kabininde evcil hayvan taşıma (PETC)
Hesaplanan değer Taşıma ücreti
PETC ücreti < 150 USD 150 USD
PETC ücreti ≥ 150 USD Fazla bagaj ücreti

B1.2. Kargo bölümünde evcil hayvan taşıma ücretleri (AVIH)

Transit uçuşlarda evcil hayvanın kargo bölümünde taşınması durumunda güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücretinin 2 katı uygulanır. Söz konusu ücret 300 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 300 USD yolcudan tahsil edilir.

Transit uçuşlarda kargo bölümünde evcil hayvan taşıma (AVIH)
Hesaplanan değer Taşıma ücreti
AVIH ücreti < 300 USD 300 USD
AVIH ücreti ≥ 300 USD 2 x Fazla bagaj ücreti

B2. Duraklamalı seyahatlerde evcil hayvan taşıma ücretleri (stopover)

B2.1. Yolcu kabininde evcil hayvan taşıma ücretleri (PETC)

Parça bagaj uygulaması kapsamındaki Türkiye’de stopover (duraklama) içeren seyahatlerde yolcu kabininde evcil hayvan taşınırken öncelikle parça bagaj uygulaması geçerli olan noktayla Türkiye arasında geçerli olan fazla bagaj ücreti uygulanır. Söz konusu ücret 150 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 150 USD yolcudan tahsil edilir.
En az 24 saat sonra, stopover yapılan noktadaki check-in işlemi sırasında evcil hayvan taşıma ücreti seyahatin devam edeceği noktaya göre belirlenir. Türkiye’deki iç hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 35 USD, ağırlık bagaj uygulaması geçerli olan dış hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 50 USD, parça bagaj uygulaması geçerli olan dış hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 150 USD yolcudan tahsil edilir.

B2.2. Kargo bölümünde evcil hayvan taşıma ücretleri (AVIH)

Parça bagaj uygulaması kapsamındaki Türkiye’de stopover (duraklama) içeren seyahatlerde kargo bölümünde evcil hayvan taşınırken öncelikle parça bagaj uygulaması geçerli olan noktayla Türkiye arasında geçerli olan fazla bagaj ücretinin 2 katı uygulanır. Söz konusu ücret 300 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 300 USD yolcudan tahsil edilir.
En az 24 saat sonra, , stopover yapılan noktadaki check-in işlemi sırasında evcil hayvan taşıma ücreti seyahatin devam edeceği noktaya göre belirlenir. Türkiye’deki iç hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 70 USD, ağırlık bagaj uygulaması geçerli olan dış hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 100 USD, parça bagaj uygulaması geçerli olan dış hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 300 USD yolcudan tahsil edilir.

Duraklamalı seyahatlerde evcil hayvan taşıma (stopover)
Güzergâh Kabinde taşınan evcil hayvan (PETC) Kargoda taşınan evcil hayvan (AVIH)
Parça bagaj uygulaması geçerli olan noktadan Türkiye’ye seyahat Fazla bagaj ücreti (En az 150 USD) 2 x Fazla bagaj ücreti (En az 300 USD)
Stopover yapılan noktadan Türkiye iç hat noktasına seyahat 35 USD 70 USD
Stopover yapılan noktadan ağırlık bagaj uygulaması geçerli olan dış hat noktasına seyahat 50 USD 100 USD
Stopover yapılan noktadan parça bagaj uygulaması geçerli olan dış hat noktasına seyahat 150 USD 300 USD

B3. Ara seferlerde evcil hayvan taşıma ücretleri (5. Trafik Hakkı ve 8. Trafik Hakkı)

Parça bagaj uygulaması kapsamındaki evcil hayvan taşınabilen ara seferlerde, yolcu kabininde taşıma yapılması durumunda evcil hayvan kafesi başına 75 USD, kargo bölümünde taşıma yapılması durumunda evcil hayvan kafesi başına 150 USD yolcudan tahsil edilir.

Ara seferlerde evcil hayvan taşıma
Taşıma tipi Sabit ücret
Kabinde taşınan evcil hayvan (PETC) 75 USD
Kargoda taşınan evcil hayvan (AVIH) 150 USD

KKTC varışlı uçuşlarda evcil hayvan kabulü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti varışlı uçuşlarda evcil hayvanınızı taşıyabilmemiz için KKTC Veteriner Dairesinden ithalat ruhsatı almanız gerekiyor. Bu ruhsatın geçerlilik tarihinin 60 gün olduğunu hatırlatalım. Ayrıca kalkıştan en az 48 saat önce bulunduğunuz ülkenin veteriner işleri müdürlüğünden onaylı ihracat sağlık sertifikası almalısınız.
Kedinizin ve köpeğinizin aşılarının yapıldığını gösteren pasaport ve sağlık karnesini yanınızda bulundurulmalısınız. Köpekler için Parvo, Distemper, Hepatitis ve Leptospira aşılarının; kediler içinse Feline Enteritis, Feline İnfluenza aşılarının yapılması gerekiyor. Uçuştan en az bir ay, en çok bir yıl önce evcil hayvanınıza kuduz aşısı yapılmış olmalı. Ayrıca kedinizin ve köpeğinizin taşınması için kuduza karşı kandaki antikor düzeyini gösteren laboratuvar raporunun aslı da yanınızda olmalı. Üç aydan küçük evcil hayvanınızı KKTC uçuşlarımızda tek başına taşıyamıyoruz. İki aydan büyük evcil hayvanınızı annesiyle birlikte, pasaportunun olması, doğduğu andan itibaren aynı yerde kalması, enfeksiyona maruz kalma olasılığı olan vahşi hayvanlarla temas kurmamış olması şartıyla taşıyabiliyoruz. Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için http://www.veteriner.gov.ct.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

PEGASUS’un Bildirimi ise şu şekilde;

Evcil hayvan


Uçuşumda evcil hayvan taşımak istiyorum. Taşıyabilir miyim? Ne yapmalıyım?

Evet, taşıyabilirsiniz. Öncelikle 0888 228 12 12 numaralı Pegasus Çağrı Merkezi’ni arayarak beraberinizde taşımayı planladığınız evcil hayvan için rezervasyon yaptırmalısınız. Uçuşlarımızda sadece kedi, köpek ve kuş (sadece iç hatlarda) taşımacılığı yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için Genel Kurallar sayfasındaki “Evcil Hayvanlarla Seyahat” başlığını kontrol edebilirsiniz.

Evcil hayvan ile seyahat koşulları nelerdir?

Uçuşlarımızda evcil hayvan taşıma sadece kuş, köpek ve kedi ile sınırlı olup kabin içinde 55x40x20 cm (1 Ocak 2019 tarihi itibariyle olan uçuşlarımızda ölçüler 32*32*50 olarak güncellenmiştir) ölçülerinde, misafirlarımızın temin ettiği kutularda ve kafes ile birlikte, toplam ağırlığın en fazla 8 kg olması halinde, ücret karşılığında gerçekleştirilir. 8 kg’ın üstündeki evcil hayvanlar kargo ambarında seyahat edebilmektedirler. Pegasus Çağrı Merkezi’ni (0 888 228 12 12) arayarak beraberinizde taşımayı planladığınız evcil hayvan için mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ülkelerine yurt dışından canlı hayvan kabul edilmemesi nedeniyle evcil hayvanların bu ülkelere seyahatleri gerçekleştirilememektedir. Daha detaylı bilgi için misafirlerimizin Genel Kurallar sayfasında “Evcil Hayvanlarla Seyahat” başlığını ziyaret etmeleri önerilir.

Yavru evcil hayvanımı taşıyabilir miyim?

3 aydan büyük evcil hayvanlarınız taşınabilmektedir.

Exit mobile version