featured

Lufthansa ve easyJet eski Air Berlin uçaklarını, çalışanlarını ve slotlarını alıyor

LOT Polonya Havayolları, easyJet ve Lufthansa’nın eski Air Berlin varlıklarını satın almasını engelleme teklifinde başarısız oldu. Çarşamba günü, Avrupa Genel Mahkemesi EasyJet ve Lufthansa’nın bu varlıkları satın alarak haksız bir pazar avantajı elde etmediğine karar verdi.

Air Berlin, Ağustos 2017’de iflas başvurusunda bulundu ve iki ay sonra uçmayı bıraktı. Lufthansa ve EasyJet, Air Berlin varlıklarını satın almak ve Air Berlin personelini işe almak için hemen harekete geçti.

EasyJet, Air Berlin’in Tegel havaalanındaki bazı operasyonlarını satın almak için 46,5 milyon ABD Doları ödedi, 25 adet Airbus A320 uçağını kiraladı ve yaklaşık 1000 eski Air Berlin pilotu ve kabin ekibini işe aldı.

Lufthansa, Air Berlin’in LGW yan kuruluşundan Air Berlin’in 130 uçağının ve mürettebatın 80’ini kiralamak için 248 milyon dolar ödedi. Ancak, Lufthansa’nın anlaşmanın bir parçası olarak Düsseldorf’taki bazı slotları teslim etmesi gerekiyordu. İki havayolu Zürih, Hamburg, Münih ve Stuttgart havalimanlarında Air Berlin slotlarını aldı.

Sonuç olarak, Air Berlin’in yaklaşık 8.000 çalışanının yaklaşık yarısı, EasyJet veya Lufthansa’da iş buldu.

Ancak bazı Avrupalı ​​havayolları anlaşmalardan rahatsız olduklarını ifade ederek, anlaşmaların EasyJet ve Lufthansa’nın Almanya’da çok baskın hale gelmesine izin vereceğini öne sürdü. Ryanair’den Michael O’Leary, Lufthansa anlaşmasının Lufthansa’nın Alman iç pazarının %95’ine sahip olacak satış olduğunu söyledi.

British Airways’in sahibi IAG’nin o zamanki patronu Willie Walsh, anlaşma hakkında önemli endişeleri olduğunu söyledi. Ancak Avrupa Komisyonu anlaşmayı 2017’de onayladı. Bu, LOT Polonya Havayolları’nın komisyona Genel Mahkeme’de dava açmasıyla sonuçlandı. LOT, işlemlerin AB’nin adil rekabeti düzenleyen kurallarını ihlal ettiğini söyledi.

Kararda, “Genel Mahkeme, Air Berlin grubunun bazı varlıklarının sırasıyla EasyJet ve Lufthansa tarafından satın alınmasına ilişkin birleşmelere izin veren Komisyon kararlarına karşı Polskie Linie Lotnicze ‘LOT’ davasını reddediyor” denildi.

Genel Mahkeme, Lufthansa ve EasyJet’in Air Berlin’in varlıklarını satın alarak haksız pazar avantajları elde etmeyeceğine karar verdi ve Avrupa Komisyonu’nun tartışmalı Air Berlin anlaşmaları gibi karmaşık ekonomik işlemler hakkında karar verirken takdir yetkisi kullandığını kaydetti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir