Etihad'dan Avrupa atağı. Easyjet'de rekor kâr. EADS'de Değişim.

Son zamanlarda isminden oldukça sık bahsettiren Etihad havacılık dünyasında kendinden bahsettirmeye devam ediyor. En büyük rakibi Emirates’in izlediği büyüme politikasından daha farklı bir yol izleyen Etihad, Avrupa’da yaptığı yatırımlarla yapılanmaya çalışıyor. 143 uçaklık filosu ve yılda 33,5 milyon yolcusuyla Avrupa’nın 7. büyük şirketi olan Air Berlin’in %29 hissesini elinde bulunduraran, şirketin en büyük hissedarı olan Etihad, JAT Havayollarının da %49’nu alarak Air Serbia olarak şirketi yeniden yapılandırdık tan sonra şimdi de İsviçre’li bölgesel Havayolu şirketi Darwin Airline ‘nın %33,3 hissesini aldı. Şirket ETİHAD REGIONAL olarak yeniden yapılanacak. Şimdilik 10 adet Saab 2000 tipi uçağı olan Darwin Havayolarını Lugano şehrinden Zürih’e taşımak isteyen Etihad, aynı zamanda 20 yeni hat ve 16 yeni uçuş noktası açmak istiyor. Zürih’i yeni bir Hub’a dönüştürecek olan Etihad, Etihad Regional isimli yeni şirketin uçuş planını, Air Berlin’in de uçuş planına uygun olarak yapılandırarak, Avrupa’da ki en büyük ortağının da bu yeni bölgesel havayolundan faydalanmasını sağlayacak.

Etihad Havayolları Avrupa’da ortaklıkları haricinde Air France-KLM grubu ve Aer Lingus ile de birlikte çalışıyor. Ayrıca Avrupa dışında, Air Seychelle’ın % 40’nı ve Jet Airways’in % 24’ünü elinde bulunduruyor.

EADS strateji değiştiriyor.
Airbus, Cassidian, Eurocopter, Astrium gibi markaları elinde bulunduran Havacılık ve Uzay sektörünün devlerinden EADS, Ocak ayından itibaren ismini Airbus Group olarak değiştiriyor. EADS, cirosunun %70’ini sivil havacılık kolu Airbus’ın oluşturduğunu, Uzay teknolojileri ve Askeri bölümünün elden çıkarılmayacağını fakat ağırlığın devam sivil havacılık sektörüne verileceğini açıkladı. Avrupa’da bir çok ülkenin ekonomik krizden etkilendiği için Askeri havacılık ürünlerinin satışının Avrupa’da yakın zaman içinde canlanacağını tahmin etmeyen EADS CEO’su Enders, Askeri havacılık ürünlerinin satışlarına Brezilya, Hindistan ve Asya Ülkelerinde ağırlık vermeyi amaçlıyor. Sivil havacılık sektörünün Avrupa’da da büyümeye devam ettiğini, her 15 yılda sivil havacılığın kendini ikiye katlayacak şekilde büyüdüğünü açıklayan Airbus, bu büyümenin son 10 yılda sadece Almanya’da dahi 15’000 kişiye yeni iş imkanı verdiğini bildirdi. EADS’in çalışanlarının %90’nı Avrupa ülkelerinde bulunuyor.
 

 
Easyjet kâr rekoru kırdı.
Yıllık bilançolarını Eylül sonunu baz olarak hazırlayan Easyjet vergi öncesi kârını 570 milyon Euro olarak açıkladı. Geçen yıla oranla %50 daha fazla kâr eden Easyjet’in cirosuda %11 artarak 5,08 milyar Euro’ya ulaştı. Bu başarının 2012 yılında yapılan Londra Olimpiyat oyunlarınında payı olduğunu bildiren Easyhet yönetimi, 2014 yılı için yinede tedbirli olacaklarını belirtti.
Easyjet’in en büyük rakibi Ryanair ise, bu yıl kâr beklentilerini düşürdü.
 

Exit mobile version