Etihad Alman hükümetine savaş ilan etti

Etihad ve Air Berlin’in ortak uçuşlarına getirilen kısıtlama, Air Berlin tarafından üzüntü ile karşılanırken, Etihad yönetimini kızdırdı. Air Berlin’in yaklaşık  %30’unu elinde bulunduran  Etihad, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki antlaşmalar gereği Almanya’da sadece dört şehre uçuş hakkına sahip olduğu için kendi uçakları ile uçamadığı havalimanlarına Air Berlin ile codeshare uçuşlar sunuyordu. Bu uçuşlar sadece Almanya-Abu Dhabi arasında kalmıyor ayrıca transit bağlantılarıda içeriyordu. Almanya’da uzun süredir başta Lufthansa olmak üzere Air Berlin’in, Etihad ile codeshare uçuşlar yapmasından rahatsızlık duyulmasına karşılık Alman yetkililer bu uçuşlara göz yummuştu. Fakat Aralık ayının sonunda Almanya’nın Braunschweig şehrinde mahkeme tarafından alınan karar ile 80’den fazla codeshare uçuşdan 31 adedi 15 Ocak 2016’dan itibaren yasaklanacak. Yıllardır zarar eden ve Etihad ile ortak uçuşlardan yılda 100 milyon Euro daha ek gelir sağlayan Air Berlin, olayı üzüntü ile karşıladıklarını belirtirken, Etihad CEO’su J. Hogan, mücadelenin yeni başladığını açıklayarak, karara itiraz etti. Dava açacaklarını belirten Hogan Alman hükümetini Lufthansa Lobisi olarak suçladı. Yatırım yaptıkları başka ülkelerdeki havayolu şirketlerinin gelişimine diğer ülke hükümetleri destek olurken, Lufthansa lobisi sebebiyle Almanya’da yatırımcı olarak Etihad’a engel konulduğunu da ekledi. Hogan sözlerine şu cümlelerle devam etti:
” Etihad sadece bir yatırımcıdır. Bizim tecrübelerimiz diğer internasyonel yatırıcımlara ders olacaktır. Alman hükümeti, yapılan yatırımları koruma adına ılımlı davranış göstermezse, ülkenin imajı tehlikeye girer. Hata yapmayın.

Etihad CEO’su Hogan’ın özellikle ”Hata yapmayın” sözü, bazı kesimler tarafından Almanya’ya,  Airbus yerine Boeing alımlarına ağırlık veririz tarzında üstü kapalı bir tehdit içeriyor şeklinde yorumlandı.

Exit mobile version