featured

Eski pilotlar: "Gönüllü olarak görev alırız"

Türk Hava Kuvvetleri’nde, 300’e yakın F-16 ve F-4 savaş uçağı bulunuyor. Uzmanlara göre muharip uçaklar için en az 900 pilotun TSK bünyesinde hazır olması gerekirken, yetişmiş savaş pilotu sayısının bu oranın altında olduğu belirtiliyor.
Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, FETÖ’ye yönelik son operasyonların ardından gündeme gelen savaş pilotu açığı konusunda Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Darbe girişiminden sonra, hem geçmişte FETÖ kumpas mağduru olan, hem de emekli jet pilotlarından 200’ü Hava Kuvvetleri’ne geri döndü” dedi.
‘Hiç düşünmeyiz’
Karakuş, TESUD Yönetim Kurulu olarak Hava Kuvvetleri’ne dilekçe verdiklerini de belirterek; “Fiziksel sorunu olmayan her emekli subay arkadaşımız, gönüllü olarak hizmet etmeye hazır durumda. ‘Gel’ denildiği gün bir dakika düşünmeyiz” diye konuştu.
Karakuş, şunları söyledi: “15 Temmuz hain darbe girişiminden önce son altı yıllık dönemde 600’ün üzerinde savaş pilotu Hava Kuvvetleri’nden ayrılmıştı. Aslında zaten ciddi bir pilot açığımız vardı. 15 Temmuz’dan sonra FETÖ’cülerin ayıklanmaya başlanmasıyla savaş pilotu sayımızda ciddi düşüş yaşandı. Son dönemde 200 eski personel geri döndü. Bizler de göreve gönüllü dönebiliriz. Açığın kapanacağı güne kadar ücretsiz çalışabileceğimizi bildirdik.”
‘Açığın kapanması beş yılı bulabilir’
Emekli Kurmay Albay Ahmet Zeki Üçok, FETÖ kumpas mağduru emekli savaş pilotlarından TSK’ya dönenler olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ortaya çıkan açığın bir günde doldurulması imkansız. Hava Kuvvetleri’ndeki çok değerli subaylar FETÖ kumpaslarıyla hedefe alınıp görevden uzaklaştırılınca, koltuk sandalye sayımız, uluslararası standart dediğimiz kriterin altına düşmüştü. Savaş pilot sayımız yavaş yavaş artıyor. Sivil hava yolu şirketlerinden geri dönen arkadaşlarımız oldu. Yeni mezun teğmenler de uçuş eğitimlerine başladılar. THY’ye geçen emekli savaş pilotlarından Hava Kuvvetleri’ne katılımlar olmaya devam edecek. Mevcut pilot açığının tamamen kapanması beş yılı bulabilir.” (Milliyet)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir