Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanları engelli yolcuların tüm hizmetlerden eşit olarak faydalanabilmesi için gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu Dünya Engelliler Birliği akrediteli USTAD 2011:2015 standardı sertifikasyonunu aldı. Esenboğa ve Adnan Menderes, Birleşmiş Milletler’de düzenlenecek forumda “iyi örnek” olarak sunulacak.
TAV Havalimanları tarafından işletilen Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanları hayata geçirdiği “engelsiz havalimanı” uygulamalarıyla Dünya Engelliler Vakfı (DEV) Teknik Komitesi tarafından oluşturulan, USTAD 2011:2015 Çevre ve Yapı Standardı için GlobalGROUP tarafından denetlenip sertifikalandırıldı. TAV, geçtiğimiz yıl Atatürk Havalimanı’nın bu kapsamdaki uygulamalarıyla Türkiye’de bu sertifikayı alan ilk kuruluş olmuş ve Birleşmiş Milletler’de “iyi örnek” olarak sunulmuştu. Bu yıl ise 14-16 Haziran’da BM’nin New York’taki genel merkezinde düzenlenecek 9. Engellilerin Haklarına Dair Sözleşmeye Taraf Devletler Toplantısı sırasında Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes’in uygulamaları “iyi örnek” olarak sunulacak. TAV’ın üç havalimanı da en üst seviye olan Platin sertifikaya sahip bulunuyor.
TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer “Şehirlerin giriş ve çıkış kapıları olan havalimanları herkes için erişilebilir olmalı. Esenboğa Havalimanı’nda engelleri kaldırmak üzere çalışmalar gerçekleştirdik ve tüm yolcularımızın eşit koşullarda hizmet alabileceği bir ortam yarattık. Bu uygulamalarımızın uluslararası standartlara uyumunun bağımsız şekilde denetlenerek, Dünya Engelliler Birliği (WDU) ve GlobalGROUP tarafından sertifikalandırılmasından ve BM’de örnek olmasından mutluluk duyuyoruz” dedi.
TAV Ege Genel Müdürü Erkan Balcı “Her yıl milyonlarca yolcunun geçtiği havalimanlarında herkese eşit koşullar sunmakla yükümlüyüz. Bu kapsamda Adnan Menderes Havalimanı’nın engelliler için erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla çeşitli uygulamaları hayata geçirdik. Uygulamalarımızın uluslararası standartlarda sertifikalandırılması ve BM düzeyinde örnek gösterilmesinden dolayı çok mutluyuz. Çalışmalarımızın engellilerin sadece seyahatlerinde değil hayatın tüm alanlarındaki engellerini kaldırılmasına katkı sağlamasını umuyoruz” dedi.
Dünya Engelliler Birliği Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk “Engelli haklarının önündeki ilk ve en önemli engel çevre ve yapılardaki yanlışlıklar ve standart dışı uygulamalardır. Eğitimden sağlığa, istihdamdan kültürel ve sportif alanlara kadar yaşamın her alanında fiziki engeller bulunuyor. Bu engellerin sebebi uygulamalarda ve hizmetlerde standart zorunluluğu olmamasıdır. 5378 Sayılı Engelliler Kanunu, BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve BM Engelliler için Dünya Eylem Planı çerçevesinde uluslararası anlamda hazırlanan ve kapsayıcılığı esas alan USTAD 2011:2015 Çevre ve Yapı Standardı’nı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluşturan engelli insanlar, tüm yaşam alanlarından adil ve onurlu bir şekilde faydalanmaları topluma dahil olmalarıdır” dedi.
Engelsiz Havalimanı projesi kapsamında Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında terminal binaları ve otoparklarda hissedilebilir zemin uygulaması yapıldı. Asansörlere Türkçe ve İngilizce kat bilgilerini veren sesli uyarı sistemleri konuldu. Terminallerde bulunan tuvaletler engellilerin kullanımına daha uygun hale getirildi. Ankesörlü telefonlar tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yüksekliğe indirildi. Havalimanlarında asistan yardım noktaları oluşturuldu. Engellilere yönelik hizmetin etkinliğinin artırılması çalışanlara temel işaret dili eğitimi verildi. 2015’te İstanbul, Ankara ve İzmir’de engellilere yönelik sistemi kullananların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 20 yükseldi.
WDU, 75 ülkeden engelli hakları alanında çalışan 300’den fazla kuruluşun katılımıyla merkezi İstanbul’da olarak faaliyet gösteriyor. USTAD 2011:2015 standardı Dünya Engelliler Vakfı tarafından 5378 sayılı Engelliler Kanunu, BM Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme ve BM Engelliler için Dünya Eylem Planı’na uyumlu olarak geliştirildi. Bu standart yapıların engellilerin erişimine uygun olup olmadığını denetliyor.
BM’nin New York’taki genel merkezinde düzenlenecek 9. Engellilerin Haklarına Dair Sözleşmeye Taraf Devletler Toplantısı 14-16 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Türkiye sözleşmeyi 2009 yılında imzalayarak yürürlüğe koydu. Esenboğa ve Adnan Menderes’teki uygulamalar, toplantıya paralel olarak düzenlenecek sivil toplum forumunda iyi örnek olarak sunulacak.
TAV Havalimanları hakkında
Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Gazipaşa Alanya havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket iştirakleriyle birlikte 2015’te 780 bin uçak seferine ve 102 milyondan fazla yolcuya hizmet sundu.