Erebus  Volkan Felaketi Kurbanlarına Ulusal Anıt

1979 Yılında Yeni Zelanda Havayolları’nın 901 sefer sayılı DC-10 (ZK-NZP) uçuşu, Yeni Zelanda’nın Auckland Uluslararası Havalimanı ile Antarktika arasında gidiş-dönüş seferleri yapan, tarifesiz ama yolculara 1 günlük Antarktika gezisi sunan bir yolcu taşıma hizmetiydi.
Volkanik Felaket
28 Kasım 1979’da Yeni Zelanda’dan kalkan uçak, yolcularını Antarktika’ya  geziye çıkarmak üzere Mangere Havalimanı Auckland’dan ayrıldı. Uçakta ekip ve yolcu 257 kişi bulunuyordu.
Uçak, koordinatlar girildiğinde hedefine otomatik olarak uçacak olan bilgisayarlı bir navigasyon sistemi ile donatılmıştı. Ancak pilotlar, koordinatlardan ikisinin sunulan uçuş planında değiştirildiğini bilmiyorlardı ve bu bilgileri yanlış girdiler. Aynı zamanda alçak uçuş izni verilmişti. Yanlış koordinatlarla Antarktika’daki  aktif yanardağ ve ikinci en yüksek dağ olan Erebus’a doğru uçtuklarını bilmeden rotaya devam ettiler.
GPWS -Ground Proximity Warning System ikaz sesi vermeye başladı. Uçuş ekibi durumu anladı, uçak dağa doğru gidiyordu ama artık her şey çok geçti. 6 Saniye içinde  dağın kenarına çarptılar ve parçalandılar.
Altmıştan fazla profesyonel ve gönüllü cesetlerin bulunma ve toplanma çalışmalarına katılırken, felaketin nedenlerini araştırmaya destek oldu.
Sadece 214 Kişinin kimliğine ulaşıldı.
Hükümet Erebus Anıtı için 3 Milyon Doları Onayladı
Kurbanların aileleri “hem zarif ve yakın hem de mezarlık dışında bir anıt istiyorlardı” ifadesini kullanan  Ulusal Anıt Sözcüsü Richard Waugh, aileler için çok özel bir yer olacağını, gönül rahatlığı ile dua edebileceklerini açıkladı.
Kültür ve Miras Bakanlığı ilgilenen mimarları, sanatçıları Antarktika’daki Mt Erebus’taki trajedinin 40. yıldönümünü kutlamak üzere göreve çağırıyor.
TVNZ's 'Lookout': The Mt Erebus Disaster

Exit mobile version