Enrique Pineyro, İran’daki Protestocuların Anısına Boeing 787’yi Süsledi

Enrique-Pineyro,-İran'daki-Protestocular

Arjantinli film yapımcısı ve pilot Enrique Pineyro, İran’da devam eden krize dikkat çekmek amacıyla Solidaire’in Boeing 787’nin dış görünümünü Mahsa Amini ve Amir Nasr Azadani’nin resimleriyle süsledi. Bay Pineyro, insani yardım kuruluşu Solidaire’in dünyanın dört bir yanından gelen mültecilerin güvenli bir şekilde tahliyesi edilmesi ve yeniden yerleştirilmesi için B787’yi kullanmaya karar verdi.

Bayan Mahsa Amini, İran ahlak polisi tarafından hükümetin koyduğu kural ve düzenlemelere uymayan bir şekilde başörtüsü taktığı için tutuklanan İranlı genç bir kadındı. Mahsa Amini 16 Eylül 2022’de gözaltındayken 22 yaşında öldü.

İran hükümeti, Bayan Amini’nin kalp krizi sonucu öldüğünü iddia etse de, görgü tanığı raporları ve sızan tıbbi raporlar, ülke genelinde öfke ve protestolara yol açan ölümünün olası nedeninin polis vahşeti olduğunu doğruladı.

Dünyanın dört bir yanından birçok ünlü, İran’daki protestoculara desteklerini çeşitli şekillerde açıkladı. En önemlisi, İran futbol takımının üyeleri, 2022 yılnda Katar Doha’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’ndaki ilk maçlarında ülkelerinin milli marşını söylemeyi reddetmişti.

İranlı futbolcu Amir Nasr Azadani, harekete desteğini açıklayan bir başka ünlü örneğidir. Bay Nasr Azadani de şu anda İran’da ölüm cezasıyla karşı karşıya.

Enrique Pineyro’nun B787’si

İran’daki durum içler acısı ama Enrique Pineyro’nun insani yardım kuruluşu Solidaire bir umut ışığı sunuyor. STK, geçen yılı Bay Pineyro’nun B787’si savaşın harap ettiği ülkelerden mültecileri tahliye etme görevlerinde dünya çapında uçurarak geçirdi .

Proje, Mart 2022’de Varşova’dan Ukraynalı mültecileri İtalya ve Arjantin de dahil olmak üzere bir dizi başka ülkeye taşıyan uçuşlarla başladı.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, ABD’nin Temmuz 2022’de Afganistan’dan askeri olarak çekilmesinin ardından 217 kadın ve çocuğu Afganistan’dan tahliye etme uçuşuna da dahil oldu.

17 Aralık’ta, Bay Pineyro, dikey stabilizenin sol ve sağ yüzeylerinde Bayan Amini ve Bay Nasr Azadani’nin resimlerini içeren B787 nin yeni görünümü duyurdu.

Ayrıca, yeni görünüm uçağın gövdesinin her iki yanında İngilizce şu ifadeleri içeriyor :

“HİÇ BİR KADIN BAŞINI KAPATMAYA ZORLANMAMALI”

“HİÇBİR KADIN BAŞINI KAPATMADIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLMEMELİ”

“BUNLARI SÖYLEDİĞİ İÇİN HİÇ KİMSE ASILMAMALI”

İran’daki iç huzursuzluğun nasıl ve ne zaman sona ereceği şu an için belirsiz. Ancak kesin olan bir şey var ki, hükümet tarafından devam eden baskılar direnişle karşılaşacaktır. Bay Pineyro’nun B787’sindeki yeni görünüm, dünyanın geri kalanının İran halkının yanında yer aldığı pek çok yoldan birini temsil ediyor ve sonuçta Solidaire’in asil misyonuyla uyumlu bir değişiklik.

Exit mobile version