El Mektum, şubat ayında ‘Mars 2117’ projesiyle bu gezegende yaşanılabilir bir şehir inşa etmeyi planladıklarını duyurmuştu. 100 yıla kadar kurulmuş olan şehrin 600 bin kişilik bir nüfusa sahip olması planlanıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri BAE henüz geride bıraktığımız yılın Şubatayında, kızıl gezegen Mars’ta şehir kurmayı planladığını açıklamış, Eylül ayında ise çalışmaları başlatmıştı. ‘Mars 2117’ adlı projenin test edilebilmesi içim Dubai’de Mars gezegeninin zorlu koşullarını taklit eden bir ‘uzay şehri’ kuruluyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansı ENA’nın haberine göre, Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Mektum ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan, Dubai’deki Muşrif Park’ta 1 milyon 900 bin fitkare alanın kullanılacağı projeyi resmen başlattı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK ‘UZAY ŞEHRİ’ OLACAK
İlk etapta inşa edilecek model uzay şehrinin, türünün ilk örneği ve Mars üzerinde uygunabilir bir model olacağı belirtildi.
Şehirde yalnızca fiziki koşullar değil, Mars’ta geçerli olacak yaşamsal koşullar da uygulanacak. Sözgelimi pilot şehirde yaşayacak olan nüfus, evlerinden uzay kıyafetlerini giymeden çıkamayacak. Su kulanımı olağanüstü derecede denetimli olacak. Pilot şehirden şehir dışına yapılacak her tür iletişim 20 dakika gecikmeli olarak sağlanacak. Projenin denekleri bu ortamda bir yıl süresince yaşayacaklar.
Şehir içinde insanoğlunun uzaydaki başarılarını anlatacak bir müzenin yapılacağı, müzenin duvarlarının BAE’deki çölden toplanan kumlarla ve 3 boyutlu baskı tekonolojisiyle inşa edilecek.
Projenin en önemli kısmı Mars’ın radyasyonu süzecek kadar kalın bir atmosferi olmadığı için, bu filtreyi kubbe mimarinin malzemesi ile yaratmak olacak. Bilim insanları bu çözümü de netşeştirdiğinde proje aşaması nihai uygulamaya geçecek.
Mars 1117’nin adından da belli olacağı üzere, başlangıcından sonraki 100. yıldatamamlanmış olması öngörülüyor.
600 BİN NÜFUSA SAHİP OLACAK
Aslının 100 yıla kadar tamamlanması planlanan şehir Vatikan’ın yarısı büyüklüğünde olacak.
Kubbe biçimli yaşam alanları şeklinde planlanan şehirde 600 bin kişilik bir nüfus yaşaması planlanıyor.
6 MİLYON DOLARA MAL OLACAK
136 milyon dolara mâl olacak projede Mars’takine benzer şartlar ile ortam oluşturulduktan sonra bir grup insanın 1 yıl burada yaşayacağı ve bu sırada bu kişiler üzerinde davranışsal incelemeler yapılarak bilimsel bulguların takip edileceği ve daha sonra gerçekleştrilecek uzay yolculuklarında da bu deneyimlerden istifade edileceği kaydedildi.
Gezegendeki gıda, su ve enerji güvenliği sorunlarına çözüm bulmak ve canlıların yaşayabilmesi konusunda katkı sağlayacak araştırmalar yapmak için en iyi bilim adamları ile bilimsel tecrübeleri BAE’ye getirmek için çaba sarfedileceği aktarıldı.
Şehrin dış görünümüne ilişkin de bilgi verilen haberde, sütunlara dayalı olmayan birkaç kubbeden oluşacağı ve bu kubbelerin inşa edilebilmesi için yeni tekniklerin üretimine ihtiyaç duyulduğu dile getirildi.
Dünyadaki en gelişmiş mimari yapıya sahip olacağı belirtilen Mars bilim şehrinin tasarımının Google’ın Londra’daki yeni merkezini tasarlayan mimar Bjarke Ingels tarafından yapılacağı bilgisi verildi.