Uçaklarda uyarılmasına rağmen emniyet kemerini bağlamamak, baş üstü dolabını kapatmamak, başka yolcularla veya kabin ekibiyle tartışmaya devam etmek gibi uçuş emniyet ve güvenliğini tehdit eden davranışlarda bulunmanın cezasının bin 500 TL’ye çıkarıldı.
2016 yılında, iç ve dış hatlarda 1 milyon 829 bin uçuşta yaklaşık 174 milyon yolcu hava yolunu tercih etti. Uçuşlarına artmasıyla, uçaklarda kural tanımayan ve ihlal eden yolculara verilecek para cezaları da arttırıldı.
Uçuşlarda genellikle uyulmayan kurallar arasında emniyet kemeri bağlamamak, baş üstü dolabı kapatmamak, başka yolcularla veya kabin ekibiyle tartışmak ve bu şekilde uçuş güvenliğini riske atmak yer aldı. En çok yapılan bu uygunsuz davranışların cezanın ise bin 500 TL olduğu açıklandı.
ELEKTRONİK SİGARA DA CEZA SEBEBİ
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sami Aksoy, yeni yönetmelikle hayata geçirilen cezalar hakkında bilgi verdi. Aksoy, “Uçakta sigara içmenin para cezası da bin 500 TL’ye çıkartıldı. Yeni yönetmelikte, ayrıca, bu maddeye ‘uçak içerisinde duman çıkartan cihaz ve mamuller’ denilerek elektronik sigaralar da eklendi. Yolcuların hem kendileri hem diğer yolcularla kabin ekibinin can güvenliği hem de uçuş emniyeti ile yeni yönetmelik sebebiyle artan para cezaları nedeniyle, kendi keseleri için kural tanımaz yolcu maddesinde belirtilen davranışlardan kaçınmaları gerekir” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik “elektronik sigaraları” da kapsama alanına aldı. Bu bağlamda; Sami Aksoy şu açıklamalarda bulundu:
“Uçak içerisinde sigara dahil tüm tütün mamulleri tüketmenin cezası da bin 500 TL olarak belirlenmiş. ‘Uçak içerisinde duman çıkartan cihaz ve mamuller’ ekiyle elektronik sigaralar da eklendi. Örneğin, eylül 2016’da, Kazablanka-İstanbul seferini yapan uçakta sigara içen yolcuya, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bin 162 TL para cezası kesmişti”
UÇAĞA LAZER TUTANA 10 BİN TL CEZA
“Herkesin malumu, özellikle İstanbul’da iniş yapan uçaklara lazer tutanlar ve telsiz hatlarına müdahale edenler yok değil.” diyen Aksoy, “Bu bakımdan yönetmelikte, uçağa lazer tutmak ve kule ile kokpit arasındaki haberleşme hattına müdahale etmenin cezası 10 bin TL şeklinde belirlenmiş. Bu rakamda herhangi bir artış yapılmamış. Yönetmelikte, uyarılmaya karşın taranmaya, elle aranmaya karşı gelinmesi, güvenlik personelinin işini yapmasına engel olunmasının cezası da 2 bin TL şeklinde gösterilmiş” diyerek havaalanlarında yaşanabilecek durumlara da para cezasının ön görüldüğünü ifade etti.(haberturk)
1 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
iyi güzel de ülkemizde her olayda cezaların artması lazım. insanlarımız devleti,kanunlarını takmaz hale gelmiş! maalesef ülkemizde trafik,hırsızlık,terör,darp,bıçaklama,adi olaylar vs cezaları ya yok ya yetersiz! iç hatlarda geçen sene uçak kaçıran yolcuların çalışanlara ve polislere saldırmalarını ve karşılığında hiçbir şey olmamasının haberini burada okumuş,tvlerde seyretmiştik aynı şekilde gencin biri boğaziçi köprüsünde arabasıyla drift yapıyor cezası olan 199 tlyi ödeyip serbest kalıyor! kaldırımlarda gezen motorlardan biri bir insana çarpsa suç değeri yok o da serbest!
bir insanın 210 tane hırsızlık sabıkası olur mu ya da terörden 24 yılla yargılanıp 18 yıl ceza alıp 1.5 sene yatıp serbest kalınır mı? adam gibi cezalar konulup da uygulanmazsa ülkemizde suç ve devlete adalet,hukuk,hak konusunda duyulan güvensizlik biter mi? bitmez ama ne iktidar ne muhalefet hayatı daha kaliteli daha insana yakışır şekilde yaşamamız için şart olan kanunları çıkarmamakta ısrar ediyorlar!