Elektrikli ticari uçaklar 10 yıl içinde havalanacak

elektirikli-ucaklar

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler havacılık endüstrisindeki karbon emisyonlarını azaltmak için düzenlemeler getirdikçe, elektrikli uçakların önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde çekiş kazanması bekleniyor.

Bu konuşma, Sloven uçak üreticisi Pipistrel Aircraft’ın küresel satış ve pazarlama müdürü Bryan Wood’un geçen hafta sanal SingularityU Güney Afrika Zirvesi 2021’de yaptığı konuşmadan. Şirket, yolcular ve kargo amaçlı konsept elektrikli uçaklar üretiyor.

Wood, dünyanın dört bir yanındaki üreticilerin elektrikli uçakları üretmek ve piyasaya sürmek için yarıştığını kaydetti, çünkü havayolları yakıt ve işletme maliyetlerinden tasarruf ederken, birçok hükümet tarafından getirilen mevzuata uygunluk standartlarını karşılamayı umuyor.

Havacılık sektörü, ticari havacılığın bir sonucu olarak en büyük karbon ayak izlerinden birine sahip olup, seviyeleri istikrarlı bir şekilde artmaktadır.

2019’da EASA-Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı, Avrupa’da pilli-elektrikli ve hibrit elektrikli dikey uçaklar için güvenlik, uçuş sertifikası, eğitim ve altyapı ile ilgili yönergeleri detaylandıran düzenlemeler getirdi.

Wood, küresel havacılık endüstrisi ilerledikçe, daha fazla hükümetin benzer düzenlemeler getirmeye çalıştığını söyledi.

“Elektrikli uçak talebini çeşitli faktörler yönlendiriyor. Havacılık endüstri muazzam miktarda para tasarrufu sağlayabilir. Örneğin kargo endüstrisinde, yetersiz hizmet verilen alanlara daha az maliyetle mal teslimi imkanı yaratacaktır”

“Düzenleme açısından, belirli bir tarihe kadar belirli bir mesafeye seyahat eden uçuşların tamamen elektrikli olması gerektiğine dair düzenlemeler koyan birkaç Avrupa ülkesi var. Ayrıca, gürültü açısından, örneğin Avrupa’da uçuşlar ortalama desibel gürültü derecelerine göre sadece belirli saatlerde kalkış ve iniş yapabilmektedir. Gürültü sınırını aşarlarsa daha fazla iniş ücreti ödemeleri gerekiyor” diye açıkladı.

Elektrikli motorları sayesinde elektrikli uçaklar, yakıt maliyetlerini ve gürültü seviyelerini önemli ölçüde azaltırken, doğrudan karbon emisyonlarını ortadan kaldırabilmektedir. Wood, yanmalı motorlu uçaklara kıyasla bakım maliyetlerinin de yarı yarıya azaldığını ekledi.

Exit mobile version