Eclipse Aerospace, Daedalean AI ile Uçuş Testlerine Başladı!

Eclipse Aerospace,

Eclipse Aerospace, Daedalean AI’nın görsel farkındalık sistemini Eclipse 550 ikiz jet uçağında uçurmaya başladığını duyurdu. Bu proje, yapay zeka (AI) tabanlı teknolojinin trafik çakışmasını tespit etme ve önleme konusundaki yeteneklerini test etmeyi amaçlıyor. Daedalean’ın sistemi, GPS’in engellendiği ortamlarda trafik algılama, iniş rehberliği ve navigasyon sunarak önemli bir katkı sağlıyor.

Proje, henüz test aşamasında olmasına ve sertifikasyon sürecine girmemiş olmasına rağmen, Daedalean, Avidyne ile iş birliği yaparak PilotEye görsel trafik algılama sistemi için FAA Bölüm 23 ek tip sertifikası (STC) almak için çalışmalara başladı. Ayrıca, şirketin Bölüm 27 döner kanatlı uçaklar için benzer bir trafik sistemi olan Ailumina Vista üzerinde de EASA STC başvurusu sürüyor.

Görsel farkındalık sistemi, uçağa monte edilmiş iki kamera ile çalışıyor ve Daedalean’ın geliştirdiği makine öğrenimi algoritmalarını kullanıyor. Bu teknoloji, “şimdiye kadar yalnızca insanlar tarafından yapılabilen şeyleri daha verimli bir şekilde yapmak için artan bilgisayar gücünden yararlanıyor.” Daedalean, sistemin “durumsal zekasını” kullanarak mevcut ortamı anlama, potansiyel tehditleri öngörme ve bu tehditlere tepki verme yeteneğini geliştiriyor.

Eclipse 550, öne bakan ve aşağıya bakan iki kamerayla donatılmış durumda. Testler, Albuquerque’de gerçekleştiriliyor ve Daedalean’a göre odak noktası, “uçuşun kritik aşamalarında tespit etme ve kaçınma sistem yeteneklerini değerlendirmek” olarak belirlenmiş. Pilot arayüzü henüz tanımlanmamış olsa da, sistemin aviyoniklerle entegrasyonuna göre şekillenecek.

Sertifikalı bir sistemin, buruna monte edilmiş iki ek kamera ve her kanat ucunda bir kamera kullanarak 226 derecelik tam bir görüş alanı sağlaması bekleniyor. Tüm bu kamera verileri, trafik çakışmasını algılama, iniş rehberliği ve GPS’in engellendiği ortamlarda navigasyon için kullanılacak.

Eclipse Aerospace mühendislik başkan yardımcısı Jerry Chambers, “Yüksek performanslı çift motorlu bir uçakta pilot iş yükünü azaltmak için tasarlanmış yüksek düzeyde otomasyon ve sistem entegrasyonu ile tek pilotlu çok hafif jet kategorisine öncülük ediyoruz,” dedi. “Daedalean ile iş birliği, AI destekli yetenekleri değerlendirmemizi sağlarken, sistemin sertifikalı bir Part 23 çift motorlu jet üzerinde test edilmesine olanak tanıyor.”

Exit mobile version