ECA’dan Sert Tepki: Tek Pilotlu Uçuşlar Güvenliği Tehdit Ediyor

ECA'dan Sert Tepki: Tek Pilotlu Uçuşlar Güvenliği Tehdit Ediyor

Avrupa Kokpit Birliği (ECA), ticari seferlerde tek pilotlu uçuş girişimine karşı olduğunu açıkladı. Brüksel merkezli birliğin yayımladığı açıklamada, iki pilotun güvenli operasyonlar için hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Avrupa’daki pilotları temsil eden ECA, uçak üreticilerinin tek pilotlu uçuş girişimlerine karşı sert bir açıklama yayımlayarak, “Bir, yok demektir.” ifadesine yer verdi. Açıklamada, bu girişimlerin başarılı olması durumunda Avrupa’da uçakların 2027’den itibaren tek pilotla uçabileceği hatırlatıldı.

Birliğin açıklamasında, büyük bir uçağın kontrolünde iki pilotun bulunmasının operasyonel bir gereklilik olduğu ve mevcut yönetmelik ile endüstri standartlarının da bunu zorunlu kıldığı belirtildi. Dünya çapındaki havacılık otoritelerinin ticari seferlerde mürettebat kompozisyonu standartları getirdiğine dikkat çekilerek, özellikle Airbus ve Dassault’un seyir aşamasında bir pilotun uçuştan çıkarılması için aktif olarak çalıştıkları kaydedildi.

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’nın (EASA) uçak üreticileri tarafından sunulan genişletilmiş minimum mürettebat operasyonları teklifinin güvenlik sonuçlarını değerlendirdiği ve bunun onaylanması halinde uçuşun seyir aşamasında bir pilotun birkaç saatliğine güverteden ayrılmasına, diğerinin ise tek başına kontrolde kalmasına yol açacağı ifade edildi.

Açıklamada, özellikle öngörülemeyen acil veya karmaşık durumlarda iki pilotun güvenli operasyonları sağlamada hayati rol oynadığına dikkat çekilerek, uçuşlarda görev yönetimi, çapraz kontrol ve karşılıklı desteğin uçuş emniyeti sağladığı aktarıldı. Teknolojik gelişmeler ve otomasyonla uçuş güvenliği ve verimliliğinin arttığı ancak sistemlerde insan gözetiminin hala çok önemli olduğu vurgulandı.

ECA, iki pilotun normal operasyonlar sırasında da vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Pilotların otomasyonla değiştirilmesi muhtemelen havacılık üreticilerinin karını artırabilecek olsa da seferleri yolcular için daha ucuz veya daha güvenli hale getirmeyecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Exit mobile version