EASA, Rus yapımı uçakların tip sertifikalarını ve TCO’larını askıya aldı

EASA-rusya

 

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), Rus yapımı uçakların tip sertifikalarını askıya alarak Rus sivil havacılık sektörüne daha fazla kısıtlama getirdi. Ayrıca Rusya’daki uçak bakım kuruluşlarının Part 145 onaylarını ve tüm Rus havayollarından TCO-Third Country Operator (Üçüncü Ülke Operatörü) sertifikalarını geri çekti.

EASA yaptığı açıklamada, aşağıdaki türlerin denetimli hava sahalarında çalışmasına artık izin vermeyeceğini söyledi : Irkut SSJ 100/95, Beriev Uçak Şirketi BE -103 ve BE-200ES-E, Tupolev Tasarım Bürosu Tu -204-100, Havacılık Merkezi Augur AL30 ve Rus Helikopterleri Ka-32.

Şu anda, EASA yetkisi altındaki hiçbir havayolu bu türlerden herhangi birini işletmemektedir. Rus havayollarının Avrupa Birliği’ne uçmasını engelleyen hava sahası yasakları ışığında, SSJ100/95’ler veya Tu-204’ler artık AB hava sahası üzerinden uçmuyor.

Daha önce, Rus kuruluşları tarafından yabancı firmalardan kiralanan uçakların çoğunun kayıtlı olduğu Bermuda ve İrlanda’daki havacılık otoriteleri, kendi yetki alanları altındaki tüm uçakların uçuşa elverişlilik sertifikalarını askıya aldı. Sonuç olarak, Rusya’nın hem etkilenen COA’ların geçerliliğini 2022 Eylül ayına kadar uzatan ve hem de Rus siciline transferine izin veren bir yasa çıkarmasına rağmen, türü ne olursa olsun Rus havayolları tarafından işletilen uçakların büyük çoğunluğu artık “Avrupa Birliği’nde uçuşa uygun değil” olarak kabul ediliyor.

EASA ayrıca, Aeroflot Group, S7 Group, Volga-Dnepr Group ve Ural Airlines gibi ülkenin en büyük havayolu şirketlerinden bazılarının kurum içi bakım tesisleri de dahil olmak üzere 39 Rus kuruluşunun Part 145 Bakım Onaylarını askıya aldı. Geri çekme, yalnızca Rus havayollarını değil, aynı zamanda bu MRO’lar bakım yaptıracak tüm üçüncü taraf operatörleri de etkiliyor. Bu tür uçak bakımları artık EASA tarafından tanınmayacaktır.

Karar, 43 Rus havayolunun sahip olduğu TCO yetkilerini de askıya alıyor. TCO’nun olmaması, artık EASA denetimli hava sahasından geçemeyecekleri anlamına geliyor.
EASA Tip Sertifika sahiplerinin ve diğer tasarım onayı sahiplerinin, Rusya’da tescilli veya tasarlanmış veya bir Rus operatör tarafından işletilen hava taşıtlarına sürekli uçuşa elverişlilik desteği veya başka herhangi bir teknik destek sağlamaları da yasaklanmıştır.

Düzenleyici, şu an için Rus kuruluşlarından gelen yeni sertifika veya onay başvurularını dikkate almayacağını söyledi.

EASA’nın tepkisi, 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan geniş kapsamlı yaptırımlardan kaynaklanıyor.

EASA operatörleri bir Safety Information Bulletin (Güvenlik Bilgi Bülteni) Rus hava sahası yakınında uçarken GNSS-Global Navigation Satellite Systems (Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri) okumalarıyla ilgili olası sorunlar konusunda uyardı. Kaliningrad bölgesi yakınında, Doğu Finlandiya’da, Karadeniz üzerinde, Kıbrıs, Türkiye, Kuzey Irak, Lübnan, Suriye ve İsrail yakınlarındaki Doğu Akdeniz bölgesinde GNSS servislerinin sıkışma veya yanıltma (jamming or spoofing-veri manipülasyonu) vakalarının arttığının fark edildiğini söyledi.

Exit mobile version