DÜŞEN UÇAKLA İLGİLİ YERLİ VE YABANCI UZMAN GÖRÜŞLERİ

ACT havayollarına ait B747 nin düşmesi ile ilgili yorumlar yapan yabancı kaynaklar, uçağın yoğun sis içinde, bulut tavanı 30 metre olduğunu, bu nedenle ikinci bir deneme yapmak için inmekten vazgeçtiğini ancak karar vermek için geç kalındığini ve Stall’e uğrayıp yükselemeyerek köyün üzerine düştüğünü belirtiyorlar. Uçağın tanınmış limitlerin altına alçalmış olma ihtimal dahilinde. Uçağın, pilotlarının ve havalimanının CAT derecesi bilinmiyor.
Havacı uzman görüşleri ise şöyle: 

Kış aylarında yoğun sis yapan bir bölge. Hava durumu yayını yapılırken en kötü noktanın görüşü verilir. Dolayısıyla, inişe giderken görüşü çok düşük olarak planlanır.
Kaza anında da, görüş düşük 300- 500 metre civarında, bu görüş şartları
uçağın Bişkek meydanına iniş yapması için yeterli olabilir de, olmayabilir de, Çünkü, sis bazen aniden yoğunlaşır, az sonra açılabilir. Bu değişime bağlı meydan görülür inersin veya göremezsin pas geçersin yedek meydana gidersin.
Meydan’ da ILS sistemi ile hassas yaklaşma ve iniş yapılabiliyor. İniş planlanan 26 pistinin
Katagori 2 yaklaşma kabiliyeti mevcut, yani 350 metre üstü görüşlerde ve bulut alt limiti 100 feet (33 metre) üstünde ise bu meydana tam otomatik olarak uçak iniş yapar, veya pilot pisti görürse kendisi iniş yapabilir. Bunun bir gelişmişi Katagori 3b yaklaşmaları ki,
İstanbul 05 pistinde mevcut, 75 metre görüşte dahi uçak otomatik olarak iniş yapabilir.
Kazanın olduğu yere bakınca; 
İniş için yaklaşma yapılmış, minimum da pist görülmemiş ve Pilotlar doğru bir kararla,
 Pas geçmeyi uyguluyorlarmış. Fakat uçak bir türlü tırmanmamış. Pas geçme kararından yaklaşık 5600 metre sonra, uçak yere vurmuş.
1. Pilotlar gazı kolunu açmadılar, bu mümkün değil, çünkü pas geçme kararı veren pilotun birinci yapacağı işlem gaz kolunu sonuna kadar açmak olacaktır.
2. Pilot gaz kolunu açtı, uçak buna cevap vermedi, yani motorlar tam devir çalışmaya başlamadı.
  a. Motorlarda buzlanma olabilir.
   b. Uçak yakıtında buzlanma olabilir.  B 777 İngiltere’de son yaklaşmada bu nedenle düşmüştü.
    d. Motorlar herhangi bir nedenle durmuş olabilir.
3.Yükleme hatası veya pas geçerken konteynerler den birinin kilidinden kurtularak kayması
Tabii ki son söz her zaman olduğu gibi kara kutularda.
Exit mobile version