DÜNYANIN 'MİL'İ TEK UYGULAMADA

Kuzenler Egemen Çakmak ve Serdar Salepçioğlu’nun kurduğu Global Miles, kullanıcıların dünyadaki ve Türkiye’deki havayolu şirketleriyle yapılan uçuşların millerini tek bir uygulamada toplamasını sağlıyor. Alışverişlerden de mil kazandıran girişim, toplanan millerle ödül bilet veriyor.
Cüzdanımızdan çıkarmadığımız kartların başında uçuş kartları geliyor. Uçtukça mil kazandıran bu kartlardan özellikle sık uçuş yapanların yanında birkaç farklı havayolunun kartı bulunuyor. Böylelikle farklı havayollarının kendi millerini toplayarak ödül bilet veya farklı hediyeler kazanabiliyor. Ancak farklı kartlarda toplanan millerin birçoğu siliniyor. Bu sorundan yola çıkan ‘Global Miles’ adındaki akıllı telefon uygulaması, kullanıcılara Türkiye’deki ve dünyadaki tüm havayollarıyla yaptıkları uçuşlardan mil toplamasını sağlıyor. Hatta anlaşma yapılan markalarla olan alışverişleri de mile dönüştürüyor.

Global Miles, daha önce farklı alanlarda girişimcilik yapan kuzenler Egemen Çakmak ve Serdar Salepçioğlu tarafından kuruldu. Dünyadaki mil programlarında bir bankaya veya bir havayolu şirketinin mil programına dahil olarak mil kazanıldığını ifade eden Egemen Çakmak, girişimi şu şekilde anlatıyor: “Global Miles’ın iOS ve Android uygulamaları var. Kullanıcılar, üye olduktan sonra iki farklı seçenekle mil kazanabiliyor. Bunlardan biri dünyadaki tüm havayollarıyla yapılan uçuşlarla gerçekleşiyor. Kullanıcılar, uçuş tarihi, destinasyon, havayolu şirketi ve uçuş numarası (PNR) kodu giriyor. Biz bunu arka planda kontrol ediyoruz ve bu uçuştan hesaplarına mil yüklüyoruz. Mil kazanmanın diğer yolu ise anlaştığımız markalardan alışveriş yapmakla gerçekleşiyor. Program ortaklarımızın yapılan alışverişlerde QR kod veya yazılı bir kod veriyoruz. Bu kodlar uygulamaya girilerek mil kazanılabiliyor.”

Millerin, ‘Ödül Bilet’ seçeneğiyle harcanabildiğini belirten Çakmak, “Kullanıcılar, uçuş tarihini ve destinasyonunu seçtikten sonra farklı havayollarındaki tüm uçuşları listeliyoruz. Kullanıcıların mili söz konusu uçuşu karşılıyorsa, bu bileti biz satın alıyoruz” diye konuşuyor. Ödül olarak alınan biletleri satın alırken vergi ücreti almadıklarını söyleyen Çakmak, “Kullanıcılarımızın millerini silmiyoruz” diye konuşuyor.

6 MİLYON MİL DAĞITTI

Global Miles’ın yaklaşık 6 ay önce 1 milyon dolar yatırımla hayata geçtiğini anlatan Çakmak, geldikleri noktayı şu şekilde ifade ediyor: “40 binden fazla kişi uygulamamızı indirdi. 6 milyon milden fazla toplandı. Kullanıcılarımız sadece Türkiye’deki iç hat uçuşlarında gerçekleştirilen 7 bin 286 uçuştan 1.5 milyon üzerinde mil kazandı. Artık toplanan miller ödül bilete dönüşmeye başladı.”

BLOCKCHAİN ALTYAPISI ÜZERİNE KURULDU

ZİNCİRLEME bir modelle inşa edilen blockchain teknolojisi üzerine kurulduklarını ifade eden Çakmak, “Bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veriyor. Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Bu sayede kazanılan milleri akıllı sözleşmelerle dünyadaki diğer mil programları ile entegre olabilecek bir altyapıya sahip olduk” diyor.

HAFTANIN YATIRIMI

EVREKA’YA 740 BİN DOLAR YATIRIM

KABLOSUZ sensörlerle çöp konteynerlerini akıllandıran Evreka, 740 bin dolar yatırım aldı. 500 Startups, Sankonline, Nexus Ventures ve EFE Endüstri Genel Müdürü Filip Minasyan, Evreka’nın yatırım turuna katıldı. Evreka’yı, 4 ODTÜ’lü Umutcan Duman, Berkay Akçora, Mert Barutçu ve Mehmet Pancaroğlu kurdu. 2 yıl içerisinde 14 kişilik ekibe ulaşan Evreka, yurtdışı pazarlarında da söz sahibi olmak istiyor. Tuzla, Çankaya, Bolu, Nevşehir gibi belediyeler ve Biosun Katı Atık Norm-Altaş, Akmercan gibi şirketlere hizmet veren Evreka, İsviçre’nin Lozan kentindeki cam kumbaralarıyla yurtdışına da açıldı.

GİRİŞİMCİ ETKİNLİĞİ

YAZILIM MARATONU BAŞLIYOR

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) IEEE Öğrenci Kolu tarafından düzenlenen Yazılım Maratonu’17 beşinci kez başlıyor. 4-5 Mart’ta düzenlenecek maratonda, algoritma geliştirip sorun çözebilen yetenekli gençleri sektörün büyük firmalarıyla bir araya getirilmesi amaçlanıyor. İTÜ ARI-3 Teknokent Çekirdek Ofisi’nde düzenlenecek etkinlikte, eğitim ve seminerler gerçekleşecek. Etkinliğe giriş ücretsiz.

GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER

ÖZTÜRK’TEN 5 TAVSİYE

KURDUĞU dijital pazarlama iletişimi ajansı 41?29! ile önemli başarılara imza atan Alemşah Öztürk, yatırımcı şapkasıyla Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin öne çıkan isimleri arasında yer alıyor. Öztürk’ün girişimcilere önerileri şu şekilde:

1- Araştırmanızı iyi yapın: Çok iyi bir fikriniz olduğuna inanıyorsunuz, heyecanla işe başladınız! Hemen orada duralım. Öncelikle bu fikrin daha önce yapılıp yapılmadığından, yapıldıysa neden başarısız ya da başarılı olduğundan emin olun. Her şeyi inceleyin. Daha önce yapılmamış fikirse, neden yapılmadığını araştırın. Doğru fikir kadar doğru zamanlama ve pazarda olmanız da önemli.

2- Ortağınızı iyi seçin: Her şeyi tek başınıza yapamayacaksınız, o yüzden mutlaka bir ortağınız olacaktır, o kişiyi doğru seçmek çok kritik. Başarmanız gereken çok şey olacak, doğru kişiye güvendiğinizden emin olun.

3- Fikir değil uygulama: En iyi fikirler bile kötü bir uygulama, hayata geçirme süreci sonrasında şansını kaybedebilir. Bu yüzden kullanıcı deneyimi tasarlamak çok çok önemli, tasarım çok önemli, kullanıcıların ne istediğini anlamak önemli. Bunlara kafa yorun.

4- Acele etmeyin: Yatırım almak için, ilk betayı çıkartmak için, duyurmak için acele etmeyin. Her şeyin olması gerektiği hale geldiğinden emin olun.

5- Doğru yatırımcıyı hedefleyin: Girişimciler gibi yatırımcılar da cins cins. Sizin için doğru olan yatırımcının analizini yapın. Akıllı para her zaman daha değerli ama yatırımcı sizin projenize gerçekten inanıyor mu yoksa portfolyosuna mı eklemek istiyor? Seçiminizi doğru yapın.

YURTDIŞINDAN BAŞARILI 3 GİRİŞİM

1- OTURDUĞUNUZ YERDEN KALORİ YAKIN

HOVR, ofiste masaların altına yerleştiriliyor. Tartıya benzer bir tasarıma sahip olan ürün, üzerine basılarak kullanıcıların ayaklarının dengede durmasını sağlıyor. Bu sırada çalışan bacak kasları, kalori yakılmasını sağlıyor.

2- TERS DÖNMEYEN ŞEMSİYE

BLUNT adındaki şemsiyenin en büyük özelliği en güçlü rüzgârlarda bile ters dönmemesi. Güçlendirilmiş tel ve menteşe tasarımına sahip olan ürünün kumaş yapısı da özel olarak tasarlandı. Şu anda satışta olan ürünün fiyatı ise 60 dolar.

3- EN HIZLI Wİ-Fİ NOKTASINI BULUYOR

CAFE Wi-Fi, özellikle yurtdışına giderek, kablosuz internet bulmakta güçlük çekenlerin yardımına koşuyor. Kullanıcılardan alınan geri bildirimlerle, çevredeki en hızlı Wi-Fi noktası bulunuyor. iOS işletim sistemi için ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Exit mobile version