Dünyanın İlk Hidrojenle Çalışan Lüks VTOL Uçağı: SiriusJet Tanıtıldı

Dünyanın İlk Hidrojenle Çalışan Lüks VTOL Uçağı: SiriusJet Tanıtıldı

İsviçre merkezli havacılık şirketi Sirius Aviation, dünyanın ilk hidrojenle çalışan lüks VTOL (dikey kalkış ve iniş) uçağı SiriusJet’i tanıttı. Şirket, tam yakıt deposu dolumunun toplam maliyetinin yalnızca 500 dolar olduğunu belirterek uçağın maliyet açısından verimli olduğunu iddia etti.

Neredeyse sessiz çalışma özelliğine sahip olan SiriusJet, helikoptere kıyasla yüzde 90 daha az gürültü üretiyor. Uçak, 100 metre mesafede bulaşık makinesi kadar düşük bir gürültü seviyesi oluşturarak toplulukların yakınında rahatça kullanılabiliyor. Ayrıca, uçak gövdesi paraşüt sistemi ile donatılan SiriusJet, olay riskini neredeyse sıfıra indiriyor. Kritik bir acil durumda, Acil Durum Paraşüt Sistemi otomatik olarak devreye girerek ek bir güvenlik katmanı sağlıyor.

28 kanallı sistemle çalışan yeni tip tahrik sistemi, gürültü emisyonlarını azaltıyor. Uçağın kanatları boyunca 20, kanardın içine monte edilmiş 8 fan bulunuyor. Her bir kanallı fan, ayrı bir elektrik motoru tarafından çalıştırılıyor. Üç kişilik uçağın menzili 1850 kilometre olarak belirtiliyor.

Dikey kalkış ve iniş yeteneği, doğrudan ve noktadan noktaya uçuş özgürlüğü sağlayarak yolcuların istedikleri yerlere iniş yapabilmelerine olanak tanıyor. SiriusJet, <60 dB gürültü seviyesi üretecek şekilde tasarlandı ve sıfır emisyonlu bir uçak olarak çevreye hiçbir zarar vermiyor.

Basınçlı kabin ve kanallı fan tasarımına sahip SiriusJet, 30.000 feet yüksekliğe ve 520 km/saat seyir hızına ulaşabiliyor. Şirket, uçak gövdesi paraşüt sisteminin, özellikle uçma konusunda endişe duyan yolcuların psikolojik konforunu artırdığını iddia ediyor. Sirius Aviation, küçük uçaklarda yolcuların psikolojik konforuna yönelik endişelere bu çözümle yanıt verdiklerini belirtti.

Sirius, 2025 yılında uçağın iki sıfır emisyonlu konfigürasyonunu piyasaya sürmeyi planlıyor: Sirius Business Jet ve Sirius Millenium Jet. Sirius Business Jet, üç yolcuyu ağırlayarak özel jet ihtiyacını karşılarken, Sirius Millenium Jet beş yolcu taşıyabiliyor ve 1.000 kilometre menzile ulaşıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir