featured

Dünyanın en uzun tarifeli uçuşu başlıyor

Uçuş planı, iki havaalanı arasındaki 15 bin 348 kilometrelik mesafenin 18 saat 5 dakikada aşılmasını öngörüyor.

En doğrudan rota yaklaşık olarak Singapur’un tam kuzeyini izliyor, Kamboçya ve Çin’in Çengdu şehri üzerinden Kuzey Kutbu’na doğru yönelirken Moğolistan ve Sibirya’nın tam ortasından geçiyor.

Yolculuğun ikinci kısmı Grönland’ı ortadan kesip Baffin Adası’ndaki Iqaluit’ten geçiyor. Burası kıtalararası uçuşların güzergah değişiminde sıklıkla kullandığı bir havaalanı.

Airbus A350-900 model uçak Singapur’dan haftada üç gün, günün erken saatlerinde kalkacak ve New York saatiyle sabah 7.30’da iniş yapacak. Ters yönde yolculuk güçlü rüzgarlar nedeniyle 35 dakika daha uzun sürecek.

Tarih değiştirme çizgisi, New York’tan kalkan yolcuların seyahat sırasında bir gün kaybedecekleri anlamına geliyor. JFK Havaalanı’ndan Pazartesi akşam 10.30’da kalkıp Singapur’a Çarşamba sabah 6.10’da varacaklar.

Uçakta 42 ticari sınıf, 24 ekonomi özel, 187 de ekonomi sınıfı koltuğu bulunuyor.

Tek yönlü bir ekonomi sınıfı bileti 1753 dolar (yaklaşık 13 bin 788 TL) tutarken ekonomi özel biletleri yüzde 67 daha pahalı. Ticari sınıfta bilet ücreti 5 bin 600 dolar (yaklaşık 44 bin 45 TL).

Havayolu şirketi, sınıfı ne olursa olsun “tüm yolculara uçuş boyunca yiyecek veya içecek tüketmedikleri her an maskelerini takılı bulundurmaları” şartını koşuyor.

Singapur Havayolları’nın ticari kısım yürütücü başkan yardımcısı Lee Lik Hsin şunları kaydetti:

“Aralıksız, ultra uzunluktaki hizmetler, ABD pazarına sunduğumuz hizmetlerin köşe taşı.”

Havayolu sektörünün karşı karşıya olduğu bu zorlu zamanlara rağmen hava taşımacılığında düzelmeye dair iyimserliğe vesile bazı erken göstergeler var. Müşterilerimiz hava yolculuğuna güvenlerinin giderek arttığını söylüyor.

Hem yolcu, hem de kargo hizmetlerine yönelik talep geri dönerken mevcut hizmetlerimizi güçlendirip diğer noktalarda eski halimize gelmeyi sürdüreceğiz.

Singapur Havayolları daha önce de New York’a aralıksız uçmuş, fakat Güneydoğu Asya şehir devletine 4,83 kilometre daha yakın bulunan Newark Havaalanı’na iniş yapmıştı. Bu bağlantı küresel koronavirüs salgınının başında askıya alınmıştı.

Duyuru, Qantas Boeing 787 model bir uçağın Avustralya’nın batısındaki Perth’ten Londra Heathrow Havaalanı’na inmek üzere ayrıldığı sıralar geldi. Normal şartlar altında bu, Birleşik Krallık’a gelen ve buradan kalkan en uzun rota. Uçak yine aralıksız şekilde Heathrow’dan Avustralya vatandaşlarını Kuzey Bölgesi’ndeki Darwin Havaalanı’na getirecek. Kat edilecek mesafe 13 bin 853 kilometre.

Yolcular uçuşun ardından Darwin yakınlarındaki eski bir askeri üste karantinaya alınacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Yukarıdaki haberde sözü edilen uçak bazılarınca zannedildiği gibi Airbus 350ULR değil, yüksek MTOW’lu ama standart Airbus 350-900 versiyon uçaktır. 350ULR’ler iki sınıflıdır: Business ve PE. Zaten bu seferler zamanında (pandemi öncesinde) JFK’ye değil, Newark’a yapılmaktaydı. Havada daha uzun kalma kapasitesine karşılık ULR’lerde ön kargo kabini (uçak altı kargo kabini) iptal edilmişti ve bunların standart 350’lere göre kargo taşıma kapasitesi azalmıştı…). Şimdi, JFK’ye başlatılacak bu seferlerde kullanılacak uçaklar 2 değil 3 sınıflı! belli ki yolcu taşıma fazlaca hedeflenmiyor. Bu seferler uçak altı kargo taşıma ağırlıklı olacak (ve uçuş maliyetini herhalde buradan karşılayacak) ve yolcu da olabildiğince kâr getirecek. Zaten şu aralar pandemi nedeniyle iki şehir arası uçacak yolcu sayısı çok düşük ve her iki tarafta da gelenler ek önlemlere (karantina gibi…) tabi. Ama bu seferler hiçbir zaman tam dolu yolcuyla uçmayacak, koltukların en az yarısı bloklanmış olacak (veya talep azlığından zaten oto-blok durumu söz konusu olacak…)

    Cevapla