Dünyada pilot sıkıntısı yaşanıyor

Dünyada pilot sıkıntısı yaşanıyor

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne göre, dünyanın uçak filosu önümüzdeki 20 yıl içinde iki katına çıkacak ve pilot alımı üzerinde daha fazla baskı oluşturacak.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), uçak sayısının 2044 yılına kadar iki katına çıkması nedeniyle dünyanın önümüzdeki yirmi yılda yaklaşık 500.000 ila 600.000 pilotu işe alması gerekeceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Haziran ayında açıklanan Boeing verilerine göre, şu anda 24.500 olan toplam küresel uçak toplamı, önümüzdeki 20 yıl içinde 48.575 uçağa ulaşacak. Airbus da benzer şekilde tahminde bulunuyor.

Emirates, 17 Kasım’da sona eren Dubai Air Show’da 90 adet uzun mesafe Boeing 777X uçağını 52 milyar dolara, 15 adet Airbus A350’yi ise 5,5 milyar dolara satın alma kararıyla ortalığı karıştırdı.

Daha önce Haziran ayında Paris Air Show’da Airbus, Air India’dan 44 milyar euro değerinde 500 Airbus A320’den oluşan “tarihi” bir siparişle dikkat çekmişti.

Türk Hava Yolları ile 53 milyar euro karşılığında 355 adet Airbus uçağı satın almak üzere ön anlaşmaya vardı.

Air Caraibes ve düşük maliyetli havayolu French Bee’nin başkanı Marc Rochet, ticari uçak sayısındaki istikrarlı artışın halihazırda pilotlar üzerinde “işe alım baskısına” neden olduğunu belirtti.

Pilot açığı ilk olarak uzun mesafeli uçuşların Kovid krizinden sonra toparlanmaya başlamasıyla ortaya çıktı. Bunun nedeni ise uzak yerlere gitmenin çok fazla personel gerektirmesi.

Air France uçuş operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Alexandre Blanc’a, orta menzilli bir uçakta 10 pilot, uzun mesafeli bir uçakta ise 21-24 pilot olmak üzere 5 personel gerektiğini belirtti.

Ukrayna’da yaşanan savaş nedeniyle Rusya’dan uzak durulması talebi, Avrupa’dan Asya ve Japonya’ya yapılan uçuşları iki saat daha uzattı. Alexandre Blanc, “13,5 saatlik uçuş sınırını aşıyoruz ve havayollarını pilot sayısını 3’ten 4’e çıkarmaya zorluyoruz” dedi.

Archery Strateji Danışmanlık firmasında havacılık uzmanı olan Guillaume Hue, pilot eksikliğinin zaten mevcut bir sorun olduğunu söyledi. “Bu sorun, havayollarının genişlemesini uçak eksikliğinden daha fazla sınırlıyor” dedi.

Bu uyarılara rağmen küresel pilot eğitim sistemi henüz prosedürlerini IATA’nın tahminlerini karşılayacak şekilde ayarlamadı. İşe alım ve sınav yönetiminden sorumlu Kirsty Benet-Scott’a göre, Toulouse’da (Fransa) Ulusal Sivil Havacılık Okulu’ndan (ENAC) her yıl toplam 23 öğrenci mezun oluyor. 2024 sınavında hiçbir şeyin değişmeyeceğini, bunun da 1.200 pilot adayından yalnızca 23 kişinin kabul edileceği anlamına geldiğini söyledi.

Blanc’a göre Air France yılda 150 ila 200 pilot yetiştiriyor. Ancak bu sayı şirketin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Air France, 2022’de 424 pilotu işe aldıktan sonra 2023’te yaklaşık 500 pilotu işe aldı ve bu tempoyu 2024’te de sürdürecek. Bu işe alımlar, Kovid sonrası toparlanma ve uçuş rotasındaki artışla bağlantılı.

ABD’de pilotlar kıtlığı avantaja çevirdi. Geçen yaz United Airlines ve American Airlines ücretleri artırma konusunda anlaşmak zorunda kaldı. United Airlines tek başına yüzde 40’ın üzerinde bir artışı kabul etti. Ancak pilot sıkıntısı en çok uçak satın alan bölgelerde, yani Asya ve Körfez bölgesinde derin olacak.

Pandemiden önce bu iki yerde iş bulmak için gelen yabancı pilotların göç dalgası yaşanıyordu. Blanc, “Pek çok Amerikalı pilot krizden sonra ABD’ye dönmek için Çin’i ve Körfez’i terk etti” dedi.

Hem Rochet hem de Blanc, sıkıntının ücretlerin daha düşük ve ilerleme fırsatlarının daha sınırlı olduğu küçük havayolları üzerinde daha fazla etki yaratacağını öngörüyor. Ancak düşük maliyetli havayollarının mutlaka dezavantajlı olduğu söylenemez. Yalnızca orta menzilli rotalarda faaliyet gösterdikleri için pilotların her akşam evlerine gitmesine izin veriyorlar ve aynı zamanda büyük havayollarına benzer maaşlar sunuyorlar.

Pilot sıkıntısının çözümlerinden biri teknolojide yatıyor olabilir. Airbus ve Boeing, yalnızca bir pilot gerektiren kokpit operasyonları geliştiriyor. Yani bir uçağın tek pilotu var. Ancak bu, düzenlemelerde değişiklik yapılmasını ve pilotlar ile yolcular tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

© Özel Haber / AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Exit mobile version