Başkan Trump’ın bölgeye gelmesine saatler kala ünlü bombardıman uçakları B1-B’ler Kore üstünde gövde gösterisi yaptı. Öfkeden deliye dönen Kuzey Kore lideri Kim, ABD’yi nükleer savaş çıkarmanın yollarını aramakla suçladı. Trump’ın Güney Kore’ ziyareti sırasında Kuzey Kore’nin bir füze testine girişmesinden ciddi şekilde endişe ediliyor.
Dünya gözünü ABD Başkanı Donald Trump’ın Uzakdoğu Asya turuna dikti, ziyaretin bir gün öncesinde ünlü bombardıman uçakları Kore Yarımadası üzerinde uçtu.
Nisan ayından bu yana birçok kez nükleer savaşın eşiğine geldiği Kuzey Kore’ye mesaj vermek isteyen Pentagon, iki B1-B bombardıman uçağını Pasifik Okyanusu üstündeki Amerikan adası Guam’dan havalandırdı. Uçaklar Kore Yarımadası üstüne geldiğinde, Güney Kore’ye ait F-16’lar da filoya katıldı.
Trump’ın ziyareti öncesinde gerçekleşen gövde gösterisi, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u fazlasıyla öfkelendirdi. ‘Sürpriz bir nükleer saldırı tatbikatı’ yapıldığını savunan resmi haber ajansı KCNA, savaş uçaklarının havalanmasıyla ABD’nin nükleer savaş çıkarmanın yollarını aradığını savundu.
ABD lideri Trump’ın Pazar günü başlayacak Asya turunda ilk durak, Japonya olacak. Ardından Güney Kore’ye geçecek ABD liderinin Seul ziyareti sırasında Kuzey Kore’nin bir füze testine girişmesinden ciddi şekilde endişe ediliyor.
Trump-Putin zirvesi gerçekleşebilir
14 Kasım’da bitecek turdaki diğer duraklar Çin, Vietnam ve Filipinler. Vietnam’daki APEC zirvesine katılacak Trump, burada Rusya lideri Vladimir Putin’le görüşebilir. Randevu ihtimalini bugün Kremlin resmen açıkladı.
Dünyanın durduramadığı ‘roket adam’
ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilim, Mart ayı sonunda ABD Başkanı Trump’ın uçak gemilerini bölgeye gönderdiğini duyurmasıyla bir anda zirve noktaya çıkmıştı. O günden bu yana birçok kez birbirlerini yok etmekle tehdit eden taraflar, hakaret yarışına girmiş durumda.
Trump, ‘roket adam’ dediği Kim’i Çin üzerinden baskı yaparak durdurmayı denedi ancak bu hamlesinde başarılı olamadı.
Kim Jong-un bu yıl içinde 20’den fazla füze testine imza attı, ilk kez kıtalararası balistik füze ateşledi. Temmuz ayında dünyayı titreten ilk kıtalararası balistik füzenin ikincisi Eylül ortasında fırlatıldı, füze 3 bin 700 kilometre mesafe katedip Japonya’nın üstünden geçerek Pasifik Okyanusu’na düştü.
Yine Eylül ayında hidrojen bombası deneyen Kuzey Kore, bölgede 6.3 büyüklüğünde bir depreme neden oldu.
Japon medyası, hafta içinde nükleer test alanındaki bir tünelin çöktüğünü ve 200 kadar insanın yaşamını yitirdiğini duyurdu. İstihbarat örgütleri, Kuzey Kore’nin test alanında bir hareketlilik olduğunu bildiriyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’ndan (BMGK) çıkan yaptırımlara aldırış etmeyen Pyongyang, Ekim ayı içerisinde atmosferde hidrojen bombası testi yapabileceğini ilan etmişti.
Kuzey Kore’nin elindeki füzeler ABD’nin Pasifik’teki adası Guam’ı vurabiliyor. Geliştirilen füzelerin ise ABD’nin batı kıyılarıyla birlikte İngiltere ve Türkiye’yi vurma kapasitesinin olması bekleniyor.