Dünya'daki Pasaport ücretleri. Türk Pasaportu en pahalısı 

Dünyada ki pasaport ücretleri yılına ve süresine göre Türkiye de ki gibi değişmekte. Ancak ortalama değerleri 10 yıllık bir pasaport için 100 dolar civarında . Amerika da 110 dolar olan pasaport ücretinin Avrupadaki ortalaması 90 dolar . Türkiye’de 2019 yılı dolar kuruna göre ise 182 dolar civarında . Dolardaki geçen yılki kura göre ise 270 dolar.
Tunus 20 dolar (5 yıllık) ve Tayland ta 29 dolar (5 yıllık) olan pasaport ücreti, İspanya da 25 dolar (10 yıllık), Singapore da 59 dolar (5 Yıllık), Rusya da 42 dolar (10 Yıllık), Polonya da 35 dolar (10 yıllık), İsrail’de 75 dolar (10 yıllık) Hindistan’da ise 23 dolar . Dünya ticaretinin önemli ülkesi olan Almanya da ise on yıllık pasaport 66 dolar , Çin’de ise 29 dolar . En pahalı ülkeler arasında olan İngiltere’de bile on yıllık pasaportlar 90 dolar .
Türkiye de pasaport ücretleri diğer dünya ülkelerinden pahalı olmasına rağmen her yurt dışı çıkışında da ayrıca 15 TL karşılığında yurt dışı çıkış harcı ödenerek pul alınması gerekiyor . Bu ücretler de TOKİ de toplanmaktadır . 2018 de toplanan miktarın 120 milyon liranın üstünde olduğu tahmin ediliyor.
Yeni havalimanın açılmasıyla birlikte geçen yıl Kadri Samsunlu’nun imzasını taşıyan duyuru ile yolculardan 20 Euro alınacağı bildirilmişti. Durumun bilet ücretleri üzerinden mi yoksa yurt dışı çıkış harcına gelecek zam ile karşılanacağı henüz belirsizliğini korusa da, vatandaşın cebinden daha çok para çıkacağı aşikar. Ulaşım problemleri arasında özel araçlarıyla havalimanına gitmek isteyen vatandaşlarında ) özellikle Edirne ve Büyükçekmece tarafından gidecekler için ) otoyol ücreti olarak 10 TL ye yakın bir ücreti vermeden alana ulaşmaları olanaksız.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ image1 1
Pasaport bedelleri kura göre değişkenlik gösterebilir .
Exit mobile version