featured

Du Bakalii N'olcek?

Değerli okurlar, Kısa Çalışma Ödeneğinin 31 Aralık 2020’ye, ücretsiz izin uygulamasının ise Haziran 2021’e kadar uzatılması ile belirsizliğin devam edeceği anlaşıldı. Zaten ortalarda görünmeyen sendika ve THY artık çok daha rahat… Çalışanlar tam anlamıyla THY’nin insafına kaldı. Yazık; hakkına, emeğine çocuklarının geleceğine sahip çıkamayan büyük çoğunluğu yüksek tahsilli bir çalışan grubu, kaderine razı kurbanlık koyun gibi bekliyor… Maalesef kurban bayramı geçse de, bu bekleyiş devam edecek, kurbanlık vasfı değişmeyecek…

KIRMIZI PAZARTESİ

Bu duruma göz göre göre geldik. Daha önce AtlasGlobal için kullandığım metaforu hem THY hem TGS çalışanları için de yinelemek lazım. Resmen bir Kırmızı Pazartesi yaşanıyor bu şirketlerde… Bakın Şubat ayında Atlas için ne yazmışız:  “Kolombiyalı büyük yazar Gabriel García Márquez’in çok satan romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir  cinayetinin öyküsünü anlatır.  Teşbihte hata olmaz, yaşadığımız aslında buna benziyor. Herkesin sonunu bildiği ama çekirdek çitleyerek seyrettiği  bir süreci  hep birlikte yaşadık.

Yaşananlardan ders almazsanız, aynı şey yarın sizin de başınıza gelir. “Vah vah, yazık olmuş “ deyip kafanızı çevirirseniz benzer olay er ya da geç sizi de bulur… Bu saldırılara ancak birlik ve beraberlikle karşı durabilirsiniz. Ama Hava İş ile bu sürecin yürütülemeyeceğini hala anlamayanlar var. Aşağıdaki fıkra onlara gelsin…

Adam seyahatten dönmüş, akşam yemekten sonra sormuş:
“Eeee ne var, ne yok bakalım!”
Kadın boynunu bükmüş:
“Ne olsun, otobüste adamın biri gözlerini dikti bakıyor…”
Adam meraklanmış:
“Kadın devam etmiş:
“Apartmana girdim adam peşimde! Asansöre bindim, dairenin kapısını açtım adam peşimde…”

Adamın merakı artmış:
“Dur bakali ne olcek?”
Kadın olanları anlatmaya devam ediyor:
“Yatak odasına girdim, soyundum, makyajımı temizledim, boy aynasında kendime baktım, ışığı söndürdüm, hafif kırmızı loş, yatağa uzandım.”
Adam yine, “Dur bakaliii ne olcek?” deyince kadın dayanamamış:
“Ulan sersem herif, olanlar oldu, daha ne bekliyorsun?”

İLKER BEY DAHA NE DESİN?

Evet, “Du bakalii, ne olcek?” diye diye hazin sona yaklaşıyoruz. Benim garibime giden, İlker beyin verdiği mesajları da okumakta zorlananlar var hala içimizde… Beyefendi açık açık söylüyor “Çalışanlarımıza geçinecekleri kadar para vereceğiz.” diyor, anlamıyoruz. Yetmiyor, İstihdam Başkanlığı 30 Haziran 2020 günü bir duyuru yayınlayarak “Basından ve diğer sektörel haber kaynaklarından takip edildiği üzere dünyadaki birçok havayolu şirketi küresel salgın sürecinden sektördeki varlıklarını koruyarak çıkabilmek için maliyet azaltıcı önlemler kapsamında toplu işten çıkarma, tek taraflı ve süresiz ücretsiz izin uygulama ve büyük oranlarda ücret kesintilerine gitme gibi, doğrudan istihdama ve çalışanların özlük haklarına dokunan tedbirler almışlar ve almaya devam etmektedirler.” Diyor, yine anlamıyoruz… Hala “Du bakali, ne olcek?” modundayız… İşten çıkaracağım, diyor…Ücretleri keseceğim, diyor… Tek taraflı ücretsiz izne çıkaracağım, diyor… Daha ne desin?

İşverenle Hava İş resmen tiyatro oynuyorlar, anlamazlıktan geliyoruz. Bakın THY aynı duyuruda ne diyor? “17 Haziran 2020 tarihli son toplantımızda da, öncelikli ortak hedefimiz olan istihdamın korunmasının ancak Hava-İş Sendikası’na teklif olarak ilettiğimiz ücret düzenlemesinin yapılması koşuluyla sağlanabileceği açıkça ifade edilmiş, bu ücret düzenlemesi teklifimiz ile ilgili bir mutabakatın en kısa zamanda Hava-iş Sendikası tarafından verileceğini bekliyoruz.” Aradan bir hafta geçiyor, Hava İş açıklama yapıyor “Sendikamıza iletilen bir teklif yoktur.” Bu nasıl iş birader? Hanginiz doğru söylüyorsunuz çıkın açıklayın… Ama olsun devam edin, hala “Du bakali nolcek?” deyip bekleyecek büyük bir kitle var nasılsa !

Beklenen sona doğru hızla izliyoruz. Kamyonun freni tutmuyor, hidrolik boşalmış, duvara hızla yaklaşıyoruz ama biz şoför mahallindeki İlker bey ve Tatlıbal beyin sorunu çözeceğini ve kamyonu çarpmadan durduracağına inanıyoruz. Ne diyeyim hayırlı yolculuklar!

100.000 TL ALAN PİLOTLAR NEREDE?

Mesajın doğrudan yeterince anlaşılmadığını gören muhterem THY yönetimi bu kez dolaylı yolu deniyor ve Uğur Cebeci isimli “deneyimli havacılık yazarı” üzerinden mesajını yineliyor. Neymiş, THY personel giderlerinin % 50’sini pilotlar, % 25’ini kabin memurları alıyormuş. Hatta purser diye adlandırılan deneyimli kabin amirleri gariban(!) müdürlerden bile fazla, ayda 20.000 TL alıyormuş. İkinci pilotlar 30.000 TL, kaptanlar ise 70.000 TL alıyormuş. Geniş gövdede uçan kaptanların aylık ortalama geliri 100.000 TL’yi buluyormuş.

Bu konuda hamaset dozu yüksek açıklamaları bir tarafa bırakırsak en çarpıcı eleştiri ve istek HAVASEN’den geldi. HAVASEN, medya üzerinden çalışanların etkilenmeye çalışılmasına sert çıkarken  Cebeci’den aylık geliri 100.000 TL olan kaç kaptanın olduğunu ve bordrolarını açıklamasını istedi. Aradan 15 gün geçti Uğur beyden “tık” yok ! Aslında bu bilgileri Uğur beyin eline verenlere sormak lazım bu soruyu. Bir ilginç iddiası daha var Uğur beyin. 519 yabancı pilotun işten çıkartılmasını isteyen kaynağı belirsiz mesajlar varmış ama THY yönetimi bu talebe sıcak bakmıyormuş. Öncelikle, bu talebin kaynağı belli. HAVASEN açık açık yabancı pilotların gönderilmesini istedi. Son derece doğru. Senin vatandaşların işsiz kalacak sen aralarında “zamanında Türk uçakları ile Ege’de it dalaşına giren” Yunan pilotları istihdama devam edeceksin, öyle mi? Sonra da mehteri verip yerlilik-millilik, milliyetçilik, bayrak edebiyatı yapacaksın !

EŞ DURUMUNDAN HAVACI…

Bay Cebeci devam ediyor ve ağzındaki baklayı çıkartıyor. Efendim THY 2018 yılı ücretlerine dönmek istiyormuş. Bak seeen… Çözüm bu kadar basit demek ki… Peki o zaman pilot ve kabin memurlarının toplam personel gideri içindeki payı yüzde kaça düşecek, onu da yazsaydın bari Uğur bey… Huylu huyundan vazgeçmez, Cebeci tepkilere konu olan yazısından bir hafta sonra “pilotların kokpitteki rollerini (dolayısı ile mali taleplerini) azaltacak bir sistemde sona gelindiğini, sonraki aşamanın pilotsuz uçaklar olduğunu yazdı. Anlaşılan sorunu kökten çözmeye kararlı Uğur bey… THY’yi bu dertten kurtaracak formülün müjdesini veriyor ve pilotlara da “fazla gürültü yapmayın 3-5 sene sonra işsizsiniz.” Mesajını iletiyor. Yetmiyor bu haftaki yazısında, havacılığı bekleyen karanlık tabloyu tekrarlıyor: Dünyanın dört bir yanında havayolu şirketleri iflaslar ilan ediyor. (…) İşten çıkarılan havacılık sektörü çalışanlarının sayıları milyonu aşmaya başladı. Kısa çalışma ödenekleri, 15 günlük dilimler halindeki zorunlu izinler.” Psikolojik baskı devam ediyor. Peki kimdir Uğur Cebeci? 90’lı yıllarda Kokpit diye bir TV programı yapmaya başlayan, gazetesindeki köşesinde havacılık uzmanı sıfatıyla yazılar yazan bir gazeteci. Havacılık deneyimi var mı? Yok… Bildiğim, eşinin eskiden THY’de kabin amiri olarak çalıştığı. Yani eş durumundan havacı ! Yine de dua etmek lazım, ya eşi cerrah falan olsaydı? Eş durumundan cerrahlık veya ameliyat yapabilir miydi? Yapamazdı ama havacılık yapıyor işte… Hatta uçak kazalarından sonra TV’lere çağırılıp kazanın analizini yapması bile isteniyor, iyi mi? Zaten bu gazeteciler havacılığı bizden daha iyi bilirler ! Bir arkadaşım anlattı geçen gün… Yıllar önce bir uçak kırımından sonra bu arkadaşım,  THY’den emekli olmuş duayen bir pilot ile bir kafede otururken Uğur bey aramış. Duayen kaptanımıza kaza ile ilgili sorular sormuş. Akşam bir de bakmış ki, sayın Cebeci bir TV kanalında bizim duayen kaptandan öğrendiklerini sıralıyor. Ne diyeyim, bakmakla olsa idi, bütün kediler ciğerci olurdu.

BAY HAMDİ’NİN VEFALI UĞUR BEYİ !

Geçen haftalarda, Sefa İnan bey Cebeci’den bahsetmiş ve her devirde THY yönetimlerine yakın durduğunu yazmış, “Çünkü o devrin adamıdır. Yarın İlker Aycı’yı da unutacak, yerine kim gelirse onun emrine girecektir.” Diye eklemişti. Bu cümlede hafif bir vefasızlık vurgusu seziliyordu. Ancak ben Sefa beye katılamıyorum. Diğerlerini bilmem ama bay Hamdi’ye olan sevgisi ve vefası farklıdır Cebeci’nin… TV’deki bir program izlemiştim. Topçu görevden alınmış, TV’de Cebeci ile bir yayına çıkmıştı. Cebeci, THY’deki forsu ve gücü kalmamış Topçu’ya övgüler yağdırmıştı. Bir sözü dikkatimi çekmişti. Şöyle diyordu Cebeci” Öyle yolsuzluk falan bir şey de çıkmadı Hamdi bey döneminde…” Bak bak bak… Yolsuzluk yokmuş ha… En basitinden, 2011’de BosnaAir’de batan 20 milyon Euro kendi parası mıydı Topçu’nun? THY’yi zarar sokan bu maceradan dolayı başta Topçu olmak üzere hesap sorulan bir kişi oldu mu? Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür, unutanlar dönemin CHP milletvekili Umut Oran’ın THY ile ilgili açıkladığı dosyalara baksınlar ! Peki ya nepotizm? Rize’nin Çayeli’sinde, Karaağaç köyünde eli ayağı tutan kimse kalmadı, hepsi THY ve TGS ve diğer yan şirketlere doldurulmadı mı? Kendi yeğenlerini müdür yapmadı mı? İnanmayanlar duayen gazeteci Uğur Dündar’ın, Topçu Hava Yolları, Torpil Hava Yolları başlıklı, neredeyse dizi haline getirdiği yazılarını bulup okusunlar. Bu yolsuzluk değil mi?  Eeee, şu sözleri söyleyen deneyimli havacılık yazarı bunları yazar mı?

Sohbetimizde eski günlere döndük. Amerika’da çıktığımız bir yürüyüşten söz ettik. Birlikte Norveç’in kuzeyinde Tromse’da balık avlamıştık. Koca balıklar geldiğinde, Rizeli Hamdi Bey ne de çok seviniyordu.” Bir gün Kokpit programına sponsorluk için THY’den ne gibi imkanlar sağladığını bulursam yazarım siz de bu muhabbetin sebebini daha iyi anlarsınız.

Unutmadan Cebeci’nin her konuda bir fikri vardır. Bay Hamdi zamanında uygulanan kırmızı ruj yasağını savunmasını atlamayalım. Ne diyor uzmanımız(!) “Havacılık sektöründeki bu tür yasaklar ciddi sebeplere dayanır. Kırmızı ruj dişlere bulaşıyor ve döküldüğü zaman çok belli oluyor. Pastel renk kullanınca bunlar daha az sorun oluyor.” Güzellik uzmanı aynı zamanda !

Şu veciz ifadeler de ona ait: “Yabancı pilotlardan sonra yabancı hava trafik kontrolörleri de alınmalı.” Bu arada, 2009 Amsterdam kazasından sonra yabancı pilotların THY’de işe alınması fikrini bay Hamdi’ye söylemekle övündüğünü de ekleyelim. Neyse ki, Cebeci’nin Kokpit isimli TV programı yıllar önce bitti. Üstüne kurduğu kokpit.aero isimli havacılık sitesi de geçen hafta kapandı. Üzülenler olmuş mudur, bilmem… Unutmadan, muhatap olanlar çok küfürbaz olduğunu söylüyorlar bay Cebeci’nin.  Bu yazıyı okuyup küfrederse şimdiden 1000 misli ile iade etmiş olayım …

UÇUŞ İŞLETMEDEN SES YOK !

Cebeci son 15 günde doğrudan veya dolaylı yönden pilotlara girişirken, THY Uçuş İşletme bölümünden tıss yok. Suyu kesik musluk gibiler…4 aydır her zeminde pilotların maaşı konuşulurken, bütün oyun planları pilotlar kısmen de kabin ekipleri üzerine kurulurken THY Uçuş İşletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sorumlu Kaptan Pilot Aykut Alpa’dan ses yok. Ünvana bakın, yazarken bile insanın esas duruşa geçesi geliyor ! Ya Uçuş İşletme Başkanından, Kabin Hizmetlerinin doktora vermiş Başkanından ses var mı?  Hazin bir tablo… Pilotunun, kabin memurunun hakkını koruyamayan bir uçuş işletme yönetimi, üyesinin çıkarlarını savunamayan bir Hava İş… Hava İş demişken, son 6 ayda yapılanları hatırlayalım. Önce Pazar mesaileri gitti sonra otoban paraları, şimdi de harcırahlar… Kazanılmış haklar birer birer gidiyor. İkramiyeler “şimdilik” kuşa döndü… 3. Ve 4. İkramiyelerin akıbeti belli değil… Artık yatılar görevden sayılmıyor, sadece uçuş saatleri ücretlendiriliyor. Gidişat iyi değil… Daha önce gerek Sefa beyin gerekse benim yazdığımız öneriyi tekrarlayalım. HAVASEN’e geçersiniz geçmezsiniz, ama en azından Hava İş’ten istifa ederek ve sadece dayanışma aidatı ödeyerek tepkinizi, protestonuzu ortaya koyabilirsiniz. Bizden söylemesi, karar sizin…

Bu açıdan HAVASEN’in bugün yayınladığı bildiriyi dikkatlice okumakta fayda var. Geçtiğimiz 4 ayı sendikanın gözlerini kapatmasından dolayı süreci dilediği gibi yöneten ve kazanılmış hakları gargaraya getiren THY yönetiminin, yılın kalan 5 ayını da aynı yöntemle sürdüreceğine vurgu yapılıyor. Gerçekten de son 4 ayda THY kafasına göre takılıyor. Canı istiyor, çalıştırıyor. Canı istiyor, ücretsiz izine çıkartıyor. Canı istiyor, kısa çalışma ödeneği veriyor. Canının istediğine görev veriyor, istemediğine nanik yapıyor…  İşçiyi koruma ve gözetme borcu varmış, ahde vefa göstermeliymiş, işçilere eşit davranmak zorundaymış. Geçiniz kanunlarda yer alan bu ilkeleri… İlker bey ne derse o !  

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

49 Yorum

  1. 4 sene önce

    Bu pandemiyi thy veya diger şirketler yaratmadığına göre başta thy olmak üzere tüm şirket yöneticilerinin kendi şirketleri için bir sürü kısıtlayıcı tedbir alması çok doğal. Pilotlar kızmasın ama bu ülkede kimseyi zorla pilot yapmıyorlar. Maaşları düştügü icin hiç bir havayolunda iş bırakan pilot göremezsiniz…çünkü önce kazandıklarına kendileri bile şaşırıyor. Bu pandemi süresince başta thy olmak üzere tüm şirketlerin benzer tedbir alması doğal. Şirketler yaşamazsa pilotlar uçacak tayyare bulamaz. Ülkeye dışardan turist taşinmaz vs vs.

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Ben kazandığıma şaşırıyorum bu doğru bence pandemi öncesi bile THY pilotuna az maaş veriyordu .Dünyanın en ucuz çalışan pilotları ( bayrak taşıyıcı) THY pilotları idi.Bunun dışında ki görüşlerinize katılamayacağım , katılamayacağım ( 2 kere yazdım zira siz herşeyi ıkı kere yazmış bir de uçağa teyyare demişsiniz .Tebocan diye bir ilaç var yaşınıza uygun alın bence )

      Cevapla
  2. 4 sene önce

    Hava Kuvvetlerine geçin, burada pilotların hakkı çok güzel korunuyor, musluğun başındakiler hep pilotlara yağdırıyor, ama pilotlar haricindekiler çölde su damlası arayan bir insan kadar sebeplenemiyor. Bazen de aleyhinize bişeyler olsun be kardeş.. Otoban parasını da cebinden ver nolacak?

    Cevapla
  3. 4 sene önce

    Tebrikler, muhteşem bir yazı. Tabii anlayana ve anlamak isteyene…Hamdi, temel, ilker, bilal, uğur gibilerin havacı, bilirkişi ve yönetici ! oldukları bir ülke ve şirketten, haklarının yenmesine seyirci kalan, devamlı başkalarının kendi haklarını korumasını bekleyen, taşın altına elini sokmayan şark kurnazı, neme lazımcı, paraya tamahkar, çıkar için her kılığa girebilecek zihniyetteki toplumdan ne beklenir ki?

    Cevapla
  4. 4 sene önce

    Haram-iş simit dağıtıyormuş. Poşetleri hazırlayın beyler.

    Cevapla
  5. Son yaşanan olaylardan sonra hepimizin aynı gemide olduğunu görmüşsünüzdür. Teknik a.ş. ve metal iş koluna geçirmekle hükümet teknisyenlerle birleşmemizi yasal olarak önledi, (hava-iş mahkemede savunma yapmayarak buna da ön ayak oldu) ama kokpit ve kabin hala aynı sendikada birleşebilir. İşten atılırım korkusu da pek kalmadı heralde artık, o yüzden biraz cesaret gösterin ve hava-sen e geçin, o zaman şirketin bu şekilde davranamayacağını görürsünüz. Evrak takipçisi, yönetimin emriyle sendika başkanı olmuş, korkusundan korumayla gezen bir adamdan medet ummayı bırakın artık.

    Cevapla
    • 4 sene önce

      bizden anca yoğurt dökersen cacık olur arkadaşım kimsenin kılını kıpırdatacağı yok, armut piş ağzıma düş derdinde, ama armut pişmiyorda düşmüyorda milletde ağzını açmış aptal gibi hala düşer diye bekliyor.

      Cevapla
  6. Arkadaşlar, pilot kabin teknik diye bizi ayırmak Hamdi Topçu’nun başarısıydı. Bunu tabiiki tek başına başarmadı, hükümette destek verdi, kaptanlarda. Topçunun tehdidiyle oy vermekten korkan delegeler a.k. tatlıbalı hava iş’in başına getirdi. Artık bir sendikamız yok, şirketin tetikçisi var. Öyle ki, hava iş bugün yetkisini kaybetse, şirketin kanunsuzluklarını imzaladığı protokollerle kanuni hale getiremez, Yetki kaybı durumunda son tis ahnen geçerli olur ve tadil edilemez, her hak kaybı mahkeme konusu ve haklı fesih sebebi olabilir. Sendika attığı imzalarla haklarımızın çatır çatır gasp edilmesine imkan veriyor. Şu anda hava iş li olacağınıza en azından sendikasız olun ki bu insafsızlar imza atamasın derim.

    Cevapla
    • Pazar mesaisi gittiği gün çıktım o adı sendika olup da işçinin parasıyla krallar gibi yaşıyan kan emici gereksiz yerden… Bu arada yazar döktürmüş eline kalemine yüreğine sağlık umarım gereken yerlere gereken sesler iletilir.

      Cevapla
  7. 4 sene önce

    Hayatımda aykut alpa kadar pilot düşmanı biri görmedim

    Cevapla
  8. 4 sene önce

    Uçuş işletmeden ses olmazken Talpa bir kınama yapmaya çalıştı eline yüzüne bulaştırdı,uğur cebeciye “deneyimli gazeteci” diye hitap etti.

    Cevapla
  9. 4 sene önce

    Daha yazacak çok şey var ama bunlar bile anlayana çok ;) teşekkürler

    Cevapla
  10. 4 sene önce

    Harika bir yazı kalemine saglik

    Cevapla
  11. 4 sene önce

    ‘ Dur bakiim nolecek’ veya ‘ Bir yolunu buluruz’, Bu böyle gitmez’ ‘Kaza olacak’ gibi kendimizi avutan saçmalıklardan vazgeçip ve gerçekleri görmeliyiz artık. Bay İlker yatağımızın baş ucuna oturmuş çoktan. Başarısız olduğu denenmiş, şirkete olan göbek bağını her şekilde ispat etmiş Hava- İş bizler için çözüm olamaz. Hava-Sen 12 ye 5 var diyerek bizi uyarmaya devam ediyor. Bugün önce Hava-İş ten ayrılıp dayanışma aidatını ödemeye devam ederek önce THY’ye sonra da Tatlıbal’a BİZ BURDAYIZ demek zamanı.

    Cevapla
  12. Abim muhteşemsin.

    Cevapla
  13. 4 sene önce

    Kim nederse desin şirketin en büyük yükü kabin dir milletvekili maası alıp ülke ülke gezip sıra fedakarlığa gelince olmaz alamassınız vermeyiz derler.sözlesme harici Bi gecede yüzde 20 ekstra zam alırken iyiydi. Hata thy de kabin memuru maasını 4 5 bin TL ye çekicek dısarda bir sürü o paraya bu işi yapıcak genc var.Yaşlı kurt amirler mercedeslerini BMW lerini yazlık ve kışlıkları ı satışa cıkarmıs ztn hemen lale devri bitti artık

    Cevapla
    • 4 sene önce

      İng. Bil tanıdıgında olsun 7 8 bin tl al yazık valla sorsan en kritik iş onda malum o sandivic sıcak olmalı…

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Sen ne iş yaparsın, arıza yazarım tablete gelir uçağa bakıp holda alıp gidersin, ne yazsak zaman yetersiz, stok yok. Hep aynı bahaneler…

      Cevapla
      • 4 sene önce

        10 dk kala uçagı cagırıyo sun peygamber mucizesi beklıyosun heralde. dügme calısmıyo dersin sonra aaa biz bastık olmadı demekki seni beklıyomus dersin elinde telefon Instagrama bakarken size 4 5 bin TL yeterde artar

        Cevapla
    • 4 sene önce

      Yine geldin tipini sevdigim. Sen fazla hidrolik yagi koklamissin sanirim. Bak surdan yuru git. Kabinin maasina coken sirket teknigin maasina da cokuyor. Tgs den bazi aklievvel arkadaslar vardi. Km maaslari 2999 olsun diyorlardi su an onlar peksimetle yasiyorlar. Km maasina coken sirket seni de bozuk para gibi harcar. Emekciye laf etme, patron yalakaligi yapma.

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Ya biz 100 TL de alsak batıcak size değil mi? Çok yazık hala bizimle uğraşıyorsunuz. O zaman gelin kardeşim bizim yerimize yolcularla ilgilenin, sorun çözün, krizleri yönetin. O yaşlı kurt amirler diye tabir ettiğiniz insanlar hayatını işine adamış titiz insanlardır. Onlar olmasaydı bugünkü hizmet kalitesi de iş ahlakı da olmazdı. En büyük yükü biz isek biz olmasaydık o uçaklar nasıl uçacaktı acaba? Bu krizden sonra da nasıl uçmaya devam edecek acaba? 2-3 dili anadili gibi konuşan, yüksek lisans mezunu insanlara çamur at gitsin.

      Cevapla
      • 4 sene önce

        Ben o uçak ucmıcak dedim mi Ucmaz unutma sonra aaa uçak degisti toplanın kızlar dersin

        Cevapla
        • 4 sene önce

          çok komik adamsın vesselam. kendi gölgesinden korkan teknik uçak bağlayacak!

          Cevapla
          • 4 sene önce

            Sen teknikten sen abi tip yok mu tip uçusnyokmu diyen tiplerdensindir kabindeysen eger mercedesini 420 bin TL ye satışa koymussundur onun acısını yaşıyosundur vesselam

            Cevapla
        • 4 sene önce

          Sen o uçak uçmayacak dersen uçmaz doğru söylüyorsun da uçmamasının teknik sebebini gerçeğe dayandırmazsan uçağın monte edileceği yeri biliyorsundur umarım. Of of of.

          Cevapla
        • 4 sene önce

          Onu ancak commander der “çen daha hiçbir çey bilmiyormuşun ayyy” yazık.

          Cevapla
    • 4 sene önce

      Sen neyin kafasindasin kardesim senin maasini ao odemiyor eger sen tekniksen belliki torpille girmis tekniksn…
      Milleti derdi seni mi gerdi sen kendi sorununa bak adamlarin maasindan sanane.. sen alamiyorsun diye alanlara Duydygun kinde bgul insallah

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Doğruluk payı var tabi. Kabin de bunu biliyor. Vasıfsıza yakın birisi için başka bir şirkette, başka bir pozisyonda bu paraları almaları mümkün değil. Sonuç? Hava İş… Bu parayı alayım da hak, hukuk, fazla mesai, vs hiç sorun değil, hepsine katlanırım diye düşünüyor. HAVA SEN’e katılıp kendi çıkarımı tehlikeye atmam diyor. Kabin AŞ kurulunca ‘keşke’ derler diyorum ama sorunun kendi seçimleri olduğunun bile farkında olmayan bir topluluktan bahsediyoruz. Ümit yok.

      Cevapla
      • 4 sene önce

        Airport haberdeki leş ve seviyesiz yorumları burada da devam ettirin. Vasıfsız derken? Şu an ki dünyanın durumu ve ekonomik anlamdaki çıkmaz yüzünden Oxford’da doktora yapmış olsanız iş bulamazsınız kolay kolay. Ancak havacılık dışı işler bulunabilir.

        Cevapla
    • 4 sene önce

      Siz ve sizin gibiler yüzünden bu hallere düştük arkadaşım. Umarım maaşın kabin memurlarınınkini geçer ve aç gözlülüğün son bulur diyececeğim ama o zaman da siz gözünüzü pilot maaşlarına diker pilotlara sallamaya başlarsınız. Yazık!

      Cevapla
      • 4 sene önce

        Köprü benzin parasını cebe indirmek için İETT ye bindiğiniz gunleri unutmayın siz kendiniz yaptınız yazık!

        Cevapla
        • 4 sene önce

          Kimin ise nasil gittigi seni gram ilgilendirmez sizin aldiginiz maasi da biliyoruz para goz seni! Çok biliyorsan gel bir kere uçuş görevlisi olarak uçakta bulun sadece servis yapıyor deyip geçiştirdiğiniz mesleği bir kere yap da göreyim oturma yerlerini. Umarim once gozun doyar sonra da kalbin. Senin gibi kotu insanlar varken hicbir sey duzelmez ki duzelmiyor da.. Once zihniyetini degistir sonra insanlarin isine, hayatina saygi duymayi ogren. Sonra gel bana yanit yaz olur mu? Tam bir zaman israfısın. Allah’ından bul!

          Cevapla
        • 4 sene önce

          APU’da çıkan beyaz duman gibisin seni de soğutmasını bilirler

          Cevapla
  14. Bize yorumlayacak birşey kalmamış.Altına imzamı atıyorum.

    Cevapla
  15. 4 sene önce

    Too late,2012 de sarı öküzü verdiğinizde olayın buralara geleceği belliydi ancak bizim insanımıza az bile bunlar,TR den harbiden adam çıkmaz.Atatürk zamanında gaz verebilmek için tüm millete bu millette olmayan bütün özellikleri sıralamış.TR de pilotluk havacılık airline da bitmiştir,geçmiş olsun!!!

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Günaydınlar

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Senin milliyetin farklı olduğu için sende Atatürkün saydığı özellikler yoktur doğrudur katılıyorum sana, Ama Biz Türkler Atatürkün belirttiği özelliklere fazlasıyla sahibiz, izle her zorluğu aşmasını biliriz, Çünkü Muhtaç Olduğumuz Kudret Damarlarımızdaki Asil Kanda Mevcut, Atatürkçü geçinen okurlar nerede susmuşsunuz, tasa etmeyin buda geçer seneye her şeyi unutursunuz.

      Cevapla
  16. 4 sene önce

    Adam ve karısı ölmüş sorgu için sırada bekliyorlar. Sırası gelene önce gideceği yer ardından sebebi söyleniyor. Karısı çıkıyor sorguya ve deniyor ki “senin yerin cehennem”.Kadın soruyor neden diye. Sorgu melekleri cevap veriyor “dünyadayken kocanı şu kadar erkekle şu kadar sefer aldatmışsın”. Atıyorlar kadını cehenneme. Ardından kocası geliyor sorguya ve deniyor ki “doğrudan cennet”. Bu safer adam soruyor çok şaşırmış bir halde ve neden diye. Cevap “EŞ DURUMUNDAN”

    Cevapla
  17. 4 sene önce

    Kah güldüm, kah sinirlendim, kah düşündüm. Güzel yazmış yazar.

    Cevapla
  18. Vallahi Cebeci’inin haysiyet cellatlığı yaptığı o yazısına mermi gibi cevap olmuş. Eline, beynine, kalemine sağlık.

    Cevapla
  19. 4 sene önce

    SEFA BEY 2003 SENESİNDE BAŞVURU İÇİN GİTTİĞİNİZ ŞİRKETLERDE PİLOTLARIN SURATINA BİLE BAKMAZLARDI .F/O ŞAR 500 DOLARA UÇARDI!!!
    SENE 2004 AYNI ŞİRKETLER TELEFON İLE PİLOTLARI ARAYIP BİRBİRİNDEN PİLOT “AŞIRMAYA” VE HEPSİ DAHA YÜKSEK MAAŞ TEKLİF ETMEYE BAŞLADI.
    MAAŞLAR BİR ANDA YÜKSELDİ.BU OLAY O KADAR ARTTI Kİ 2006 SENESİNDE YAZ AYI İÇERİSİNDE ŞİRKET DEĞİŞTİRME YASAĞI GELDİ PİLOTLARA
    SONUÇ:KOVİD ETKİSİ AZALINCA AYNISI OLACAK UÇUCU ARKADAŞLAR HİÇ KAFASINA TAKMASIN.

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Yanlis dusunuyorsunuz. Wishful thinking diyorlar gavur ellerde buna.. mesela sunu diyorlar tk batmaz. Hadi tk batmadi sen hala tk calisani olur musun? En erken duzelme icin 2023 ongoruleri mevcut iken. Su anda lisansli turk pilot fazlasi 2000 iken. Tk 3 ayda elindeki ucak sayisini 30 azaltmis iken. Ve sona erecek olan kiralik ucaklarin sozlesmesini uzatmayacak iken. Boeing ile yaptigi ucak anlasmalarinin teslimini degistirmis iken.
      (Sirket devam etseydi kole duzenine gecirmeyi planladigi cadet pilot sisteminde 1000 pilot yetistirip kokpit maaslarina testere ile dalacak iken bu mevcut durumdan mutevellit iptal oldu.)
      Siz diyorsunuz ki sabredin duzelecek. Iyimserligi birakin gerceklerle yuzlesin sayin kaptanim. Saygilar

      Cevapla
    • Gardaş buna wishful thinking değilde future projection deniyor, Ryanair uçaklarının %85 ini uçuşa döndürdü bile,seneye bunları konuşmuyor olacağız emin olabilirsin..

      Cevapla
      • 4 sene önce

        Tk 250 ucagini ucusa geri dondurdu isler mukemmel mi? Umarim sizin dediginiz gibi olsun kaptanim, ama ben umutsuzum. Saygilar

        Cevapla
    • 4 sene önce

      Pegasus ekiplerinin gönlünü hala bu kadar hoş tutmaya çaba sarfediyorsa muhtemelen onlarda aynı öngörüyü paylaşıyor.

      Cevapla
    • 4 sene önce

      İyimserlik suç değil tabii. THY pandemi döneminde dünyada en çok yolcu ve kargo uçuran bir şirket. Buna rağmen uçucu personelini karın tokluğuna çalıştırıyor. Pandemik zorlukları yaşayan diğer ülke havayolları THY kadar yolcu ve kargo taşımasa da çalışanlarına karşı çok etik ve dürüst davranıyor.
      Sonuç olarak pandemi gelir gider, kriz gelir gider arz talep dengesi değişir. Bu doğru. Ama arz talep dengesinin sizin aleyhinize değiştiği durumlarda sizin yaşamınızı, gelirinizi ve kariyerinizi etkileyecek kararları başkalarının eline bırakırsanız sonuçta kaybeden hep siz olursunuz.
      Mazi ve Gelecek anlayışı ile ancak Mehter takımı gibi iki ileri bir geri, bazen de bu günlerde olduğu gibi üç geri hiç ileri gidersiniz.
      Sadece havayolları ve yöneticileri değil hepimiz değişmeliyiz.

      Cevapla
  20. 4 sene önce

    durumu ozetleyen cok guzel bir yazı … tesekkurler bizim hakkımızı bizden daha cok korudugunuz icin …

    Cevapla