Dondurucu Yağmur, Havalimanı’nda 133 Uçuşu İptal Ettirdi

Dondurucu-Yağmur

Ön Bilgi : Dondurucu yağmur (Ice Rain, Freezing Rain), yüzeylerle temas ettiğinde donmasına neden olan donma noktasının altındaki sıcaklıklarda yağan yağmurdur. Bu şartlarda yağan yağmur, bir yüzeye temas eder etmez derhal şeffaf buz halinde yüzeye yapışır.

14 Aralık Çarşamba günü, dondurucu yağmur koşulları nedeniyle Münih Uluslararası Havalimanı’nda (MUC) 100’den fazla uçuş iptal edilmek zorunda kaldı. Dondurucu yağmur, pistleri hızla katı bir buz tabakasıyla kapladığı için havaalanında tehlikeli bir durum yarattı. Münih, tabiat ananın ellerinde uçuş aksamalarına maruz kalan tek Alman havalimanı değil; Frankfurt Havalimanı da birçok uçuşu iptal edecek ve erteleyecek kadar kötü bir hava yaşadı.

Ayın 14’ünde öğleden sonra boyunca MUC, pistleri uçaklar için son derece tehlikeli hale getiren yoğun miktarda dondurucu yağmura maruz kaldı. Yağmur nedeniyle toplam 133 uçuş iptal edildi. Yerel saatle yaklaşık 18:00’de uçuşlar yeniden başladı. Ancak, havanın operasyonları engellemeye devam etmesiyle uçuş kesintileri Perşembe sabahına kadar devam etti.

Olumsuz kış koşulları Frankfurt Havalimanını da (FRA) büyük ölçüde etkiledi. Bölge genelinde devam eden kar fırtınaları, havalimanına gidiş ve dönüş birçok uçuşun iptaline ve gecikmesine neden oldu. Yalnızca Lufthansa’nın, Perşembe sabahı havaalanında bir düzineden fazla uçuşu iptal edildi. Havalimanı yetkilileri ayrıca yolculara, uçuş gecikmelerine hazırlanmak için fazladan zaman ayırmalarını ve havalimanına gitmeden önce uçuş durumunu iki kez kontrol etmelerini tavsiye eden bir uyarı yayınladı.

Yer personeli, uçuş operasyonlarının devam etmesini sağlamak için MUC ve FRA’da 24 saat çalışmaktadır. Kar temizleme ekipleri, havalimanlarının pist ve taxi yollarının güvenli olmasını sağlamak için sürekli olarak faaliyet gösteriyor. Kar temizleme çalışmaları, havalimanında uçuş operasyonlarının devam etmesini sağlıyor. Hava Trafik Kontrolü (ATC) periyodik olarak bir pisti kapattığı ve kar küreme makinelerinin pisti temizleyebilmesi için hava trafiğini pistten uzak tuttuğu için kısa süreli uçuş gecikmelerine de neden oluyor. Yeni bir haftaya girerken, dondurucu havanın dinmesi pek mümkün görünmüyor.

Exit mobile version