DHMİ Sabiha Gökçen Havalimanı için harekete geçti

dhmi

DHMİ Türkiye’deki tüm havalimanlarının sahibi pozisyonunda; sadece Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olan Sabiha Gökçen’in mülkiyeti Savunma Sanayi Başkanlığı’na bağlı, havalimanı otoritesi sıfatıyla kurulan HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş.) kontrolünde.

2007 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmesi için ihaleyi Savunma Sanayi Başkanlığı açtı ve ihaleyi İSG kazandı. İşletme hakkıyla ilgili 2007 yılında yapılan sözleşmeye göre Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yeni inşa edilecek bölümler için (terminal binası, pist gibi) yeniden ihaleye çıkılması mümkün..

İSG Limak Holding, Hindistan’ın önde gelen altyapı gruplarından GMR Infrastructure ve 1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciliği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kuruldu İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı.

30 Nisan 2014 tarihi itibarıyla GMR Grubu’nun, 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla da Limak Yatırım’ın hisselerini Malaysia Airports Holdings Berhad’a devretmesiyle MAHB, hisselerin tamamına sahip oldu.

20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon euro karşılığı devralan İSG, 336 milyon euro düzeyinde de yatırım yaptı. Bu yatırımların en önemli bölümünü oluşturan İstanbul Sabiha Gökçen’in yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.

“El değiştirme mülkiyet hakkıyla ilgili, işletme hakkında herhangi bir değişiklik yok” Şu anda İstanbul Sabiha Gökçen havalimanının mülkiyet hakkının Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan DHMİ’ye geçmesi için protokollerin netleşmeye başladığı konuşuluyor.

Konuya yakın kaynaklar bu protokollerin sadece mülkiyet hakkı için yapıldığını, havalimanının işletme hakkıyla ilgili herhangi bir değişiklik olmayacağını söylediler Kamu içindeki bu büyük el değiştirme hikayesinin içinde pandemiyle beraber kötüye giden havacılık sektöründe yaşanan gelişmelerin de etkili olduğunu söyleyen kaynaklar Sabiha Gökçen’de gündeme gelen yeni pist ve ek terminal binası yapılmasının devri daha da önemli hale getirebileceği görüşünde..

Kaynaklar 2007 yılındaki ihale ile işletmesi İSG’ye devredilen bölümlerin tekrar devrinin söz konusu olmadığını belirtti. (bloomberght)

Exit mobile version