Dhmi Genel Müdürü Ocak, Çinlilere İstanbul'un Yeni Havalimanını Anlattı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, Çin’de katıldığı Sivil Havacılık Güvenliği Konferansı’nda Türkiye’nin son yıllarda sivil havacılık alanındaki atılımlarına ve İstanbul’da yapımı süren yeni havalimanına ilişkin bilgiler verdi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, Çin’de katıldığı Sivil Havacılık Güvenliği Konferansı’nda Türkiye’nin son yıllarda sivil havacılık alanındaki atılımlarına ve İstanbul’da yapımı süren yeni havalimanına ilişkin bilgiler verdi.

DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Çin’de düzenlenen Sivil Havacılık Güvenliği Konferansı’nda havacılık sektörü temsilcilerine Türkiye’de sivil havacılık alanında son yıllarda yaşanan gelişmeleri anlattı. Türkiye’nin son yıllarda sivil havacılık alanında ciddi atılım gerçekleştirdiğine vurgu yapan Ocak, “DHMİ Genel Müdürlüğünce hava seyrüsefer ve havalimanı işletme hizmetleri çerçevesinde hizmet verilen uçak ve yolcu trafiklerinde son yıllarda önemli artışlar meydana gelmiştir. Özellikle uluslararası havalimanlarımızın dış hat uçak ve yolcu trafiklerinde önemli gelişmeler gerçekleşmekte olup, İstanbul Atatürk Havalimanı ile Antalya Havalimanı yaşanmakta olan uluslararası trafik artışı nedeniyle Avrupa’nın ve hatta dünyanın da önde gelen havalimanları arasında yer almaktadır. Yolcu trafiği sıralamasında Türkiye 2016 yılında dünyada 11’inci sırada, Avrupa’da ise beşinci sırada yer almıştır. Açıklanan Eurocontrol verilerine göre 2017 Aralık ayında üst geçişler (Overflight) dahil edildiğinde Avrupa hava sahasına en fazla yeni trafik ekleyen ülke günlük ortalama 286 trafikle Türkiye oldu. İkinci sırada günlük ortalama 217 trafikle İspanya yer aldı. 2017 yıl sonu verilerine göre Türkiye havalimanlarında gerçekleşen toplam yolcu sayısı 193 milyonu aşmış, üst geçişler dahil toplam uçak sayısı ise 1,9 milyona ulaşmıştır” dedi.

Türkiye ve Çin arasındaki uçuş trafiği

Türkiye ve Çin arasında gerçekleştirilen uçuşlara ilişkin verileri de paylaşan Funda Ocak, “Çin’de yer alan Pekin başkent, Guangzhou Baiyun, Şanghay Pudong ve Urumçi Diwopu (sadece 2016 yılında) Havalimanları ile İstanbul Atatürk Havalimanı arasında gerçekleşen hava ulaştırma verilerine göre 2017 yılında 2 bin 164 uçak trafiği ile 621 bin yolcu, 32 bin 633 ton kargo taşınmıştır” dedi.

İstanbul’da yapımı devam eden yeni havalimanı hakkında da katılımcıları bilgilendiren DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, “Ülkemizin nüfusu en büyük şehri olan İstanbul’a yeni havalimanının inşa çalışmaları devam ediyor. Projenin yüzde 80’ini tamamladık. Söz konusu havalimanımızın 2018 yılı sonunda açılışını yaparak hizmete vermeyi planlıyoruz. Tüm fazları tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak söz konusu İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) hakkında sizlere bazı dikkat çekici bilgiler vermek istiyorum. Kamu-özel sektör işbirliği projeleri kapsamında İGA (İstanbul Grand Airport) şirketine ihale edilen İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nin 1. etap işlerinin yer teslimi 1 Mayıs 2015 tarihinde yapılmış olup, işin süresi 42 aydır. 1. etap yatırım tutarı 6 milyar eurodur. Toplam proje tutarı ise 10,2 milyar eurodur” şeklinde konuştu.

Yeni havalimanının teknik özelliklerinden de bahseden Ocak, “Projenin tüm etapları tamamlandığında toplamda 200 milyon yolcu/yıl kapasiteli yaklaşık 1,9 milyon metrekare büyüklüğünde terminal binası olacak. 6 adet bağımsız pist, paralel taksi yolları, yaklaşık 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, VIP, kargo ve genel havacılık terminalleri, devlet konukevi, yeterli kapasiteye sahip açık ve kapalı otoparklar yer alacak. 3 adet teknik blok ve kule, itfaiye, garaj binaları, kuvvet santralleri, arıtma ve çöp toplama tesisleri gibi tüm havalimanı destek binaları, Airport City, hastane, otel, ibadethaneler, müze, konferans ve sergi salonları vb. sosyal tesisler sektöre kazandırılmış olacak” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version