DETAY | Türk Hava Yolları’nın Kredi Notu Yükseldi: S&P’den Pozitif Görünüm

Türk Hava Yolları'nın Kredi Notu Yükseldi: S&P'den Pozitif Görünüm

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türk Hava Yolları’nın kredi notunu B’den B+’ya yükselttiğini duyurdu. Aynı zamanda, notun görünümünün pozitif olarak teyit edildiği belirtildi. Bu yükseltme, Türkiye’nin kredi notundaki artışı takip etmekte. S&P, Türkiye’nin talep edilmemiş uzun vadeli kredi notunu 3 Mayıs 2024 tarihinde B’den B+’ya yükseltmiş ve görünümünü pozitif olarak belirlemişti.

S&P’nin Türk Hava Yolları’nın kredi notunu yükseltme kararı, Türkiye’nin ekonomik dengelenme çabaları ve olumlu görünümüyle uyumlu olarak geldi. Türk Hava Yolları’nın 2015 yılında ihraç ettiği USD cinsi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikaları’na ait kredi notu da dört kademe artırılarak B’den BB+’ya yükseltildi.

S&P, Türk Hava Yolları’nın bağımsız kredi profiline (SACP) ilişkin değerlendirmesini ‘bb’ olarak korurken, düzeltilmiş faaliyetlerden elde edilen fonların (FFO) borca oranının 2023 yılındaki %54 seviyesinden 2024 yılında yaklaşık %40 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyor. Havayolu şirketi, %10 daha yüksek kapasite beklerken, artan rekabet ve düşük bilet fiyatlarına bağlı olarak önemli işgücü maliyeti enflasyonu ile karşı karşıya kalacak.

Türk Hava Yolları’nın not artışı, Türkiye’nin finansal istikrarı ve ekonomik çabalarına olan güveni yansıtıyor. Ancak, jeopolitik ve makroekonomik belirsizliklerin yolcu talebini etkileme potansiyeli göz önüne alındığında, olası riskler de değerlendirilmelidir. Türkiye’ye ilişkin ülke notunun Türk Hava Yolları’nın notunu sınırladığı belirtildi.

Exit mobile version