Havayolu siparişleri yükseliyor

Detay | Airbus ve Boeing: Havayolu siparişleri yükseliyor

Yolcu uçaklarının sayısının 2041yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor.

Korona nedeniyle yarısı boşalan uçaklarla havacılıkta yaşanan ciddi kriz sona erdi. Uzun mesafeli rotalarda bile pandemi öncesindeki yolcu hacmine yeniden ulaşıldı. Uyanış, sektörün 2019’dan bu yana ilk kez bu hafta Paris Air Show da dünyanın en büyük fuarında kendini gösteriyor.

Her zamankinden daha umut verici

Pazarın iki devi Airbus ve Boeing, Paris Air Show da önümüzdeki yirmi yıl için çok benzer tahminlerde bulundu. Airbus, yüzden fazla koltuğu olan veya kargo taşımacılığı için 46 560 uçağa talep olacağını öngörüyor. Covid krizinden önce filo 22 880 uçaktan oluşuyordu. Sipariş edilmesi beklenen 46 560 uçağın 40 000’den fazlası Airbus 321XLR’nin de bulunduğu yeni modellerden oluşuyor.

Boeing, Pazar günü yayınladığı tahmininde 48 600 uçağı da varsayıyor, ancak şirket bazı bölgesel jetleri de içeriyor. Boeing, talebin daha da artacağını tahmin ediyor.

Özellikle Airbus A320neo veya Boeing 737 Max gibi tek koridorlu orta mesafeli jetler için güçlü.

Pazartesi günü Paris’in kuzeyindeki Le Bourget havaalanında – Ukraynalıların bulunduğu ama Rusların bulunmadığı – düşük maliyetli operatörlerin yeni rekor siparişlerini bekliyor.

Airbus şefi Guillaume Faury, uçak siparişlerinin iki katına çıkmasının sorunsuz olmadığını uzun zamandır kabul ediyor. Çelik ya da kompozit gibi hammaddelerin maliyeti ve parafin fiyatı artıyor. Bu da marjlar üzerinde baskı yaratıyor. Airbus ve Boeing montajcıları münferit bileşenler için aylarca beklemekte, bu da uçağın teslimatını geciktirmektedir. Buna ek olarak, sektörde kalifiye işçi sıkıntısı da göze çarpıyor bu da birikmiş işlere yol açıyor. Airbus bu nedenle başarılı A320neo modelinin teslimat sıklığını söz verdiği gibi önümüzdeki yıl ayda 65’e, 2026’da ise 75’e çıkarmakta zorlanıyor.

Uçak üreticileri için daha da endişe verici olan, sektördeki çevrecilerden gelen eleştiriler.

Faury, sektörün iklim-nötr uçuş için gösterdiği teknik çabaları vurgulamaktan asla yorulmuyor. Ne kadar etkili ve iyi niyetli olsalar da: Tüm bu ilerlemeler sonuçta uçak sayısındaki hızlı artıştan daha az ağırlığa sahip. Sonuç olarak, teknik yenilikler zaman alacağı ya da sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) gibi yeterli miktarda mevcut olmadığı için emisyonlar artacaktır.

Faury bu yılın başlarında 2035 yılına kadar hidrojenle çalışan orta menzilli bir uçağın seri üretimine başlama sözü vermişti. Fransız Havacılık Araştırmaları Enstitüsü de Le Bourget’de hidrojenle uçan bir uçak modeli sergiliyor. “Gullhyver” adı verilen bu uçak uzun elastik kanatlara monte edilmiş iki pervane ile uçuyor. Gövdenin arka yarısı yakıt için ayrılmış yine de 200 yolcuyu 7000 kilometre boyunca taşıyabilmesi beklenmekte.

©AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir